Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές από τον κόσμο των αγορών

tags :
Επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές από τον κόσμο των αγορών

ALPHA BANK: Mε άνοδο 16,32% εφέτος , η ΑΝΕΜΟΣ στο +49% και η ΑΤΤΙΚΗΣ +275%…

AEGEAN AIRLINES: ‘Οτι κάτι παίζεται, είναι σχεδόν σίγουρο… Το management πάντως δεν είναι τυχαίο για να πιασθεί κορόιδο…

BITCOIN – Bloomberg: Για πρώτη φορά στα 1,900 δολάρια το bitcoin



Το Bloomberg επικαλείται επενδυτές και οικονομολόγους που μιλούν για μια… “φούσκα υπό κατασκευή”, όσο το bitcoin σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

…….

ΓΕΝ.ΔΕΙΚΤΗΣ: ΓΔ-ΔΤΡ ΜΕΤΑ CAPITAL CONTROL



ΔΟΛΑΡΙΟ: Πέρασε την χειρότερη εβδομάδα του για το τελευταίο 12μηνο, λόγω Trump…



…..

ΕΚΤΙΜΗΣΗ-ΑΠΟΨΗ: Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο αρκετές συνεδριάσεις Παρασκευής που συνοδεύονται με λήξη συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων, να μην έχουν καμία σχέση με την εικόνα που ακολουθεί στην συνεδρίαση της Δευτέρας, ακόμα και σε πιο “ουδέτερες”, από πλευράς νέων, ημέρες ΘΑΝ. ΣΤΑΥΡΟΠ.).

  • Ακόμα περισσότερες πιθανότητες έχει η Αγορά να αλλάξει τάση, καθώς οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, θεωρούνται από τους περισσότερους αναλυτές “ειδικών συνθηκών”…
  • ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσουν την πορεία του Χ.Α. για αρκετές ημέρες, αν όχι για όλο το χρηματιστηριακό Καλοκαίρι
  • Καθώς η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου από την Ελληνική Βουλή, ήταν απόλυτα αναμενόμενη από τους ενεργούς παίκτες στο Χ.Α.
  • Και σαν εξέλιξη δεν θα μπορούσε να αποτελέσει “σηματωρό” για την βραχυπρόθεσμη τάση.
ΕΥΔΑΠ: Δεν υπάρχει όραμα για την μετοχή, ενώ η επιχείρηση δεν οφείλει ΣENT σε τράπεζες. Οπότε, πως …ανέβει στο ταμπλό;

ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ: Οι μετοχές του FTSE-25 που έχουν πλέον κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δις ευρώ είναι 13 δίνοντας έτσι πολύ μεγαλύτερο βάθος στον δείκτη που παραδοσιακά ακολουθούν οι ξένοι επενδυτές. Όλα τα παραπάνω έχουν φτιάξει ένα κλίμα «ευδαιμονικής αισιοδοξίας» στην πρόσφατα ασθμαίνουσα ελληνική αγορά.

  • Επισημαίνεται ωστόσο ότι μαζί με την αισιοδοξία παρατηρούνται και κάποια φαινόμενα απληστίας.
  • Πρώτα διαβάζουμε τον ισολογισμό, (προαιρετικά) ρωτάμε τον αναλυτή στην συνέχεια κοιτάμε το διάγραμμα και μετά αγοράζουμε.
  • Η ροή αυτής της διαδικασίας εσχάτως έχει αντιστραφεί πλήρως.
  • Οι δε αναλυτές καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις τύπου: «αγόρασα την τάδε μετοχή, καλά έκανα;»
ΗΡΕΜΗΣΑΝ κάπως την ΕΛΑΣΤΡΟΝ (+1,90% στα 1,0700 ευρώ με 67 χιλ. τμχ) αλλά έχουν μεγάλες βλέψεις για την μετοχή που το αξίζει άλλωστε και με το παραπάνω…

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ και όχι μόνον:  Το να βγει (13) συνεχόμενες φορές το κόκκινο στην ρουλέτα δεν σημαίνει κάτι για την επόμενη κλήρωση…

  • Αφού τα ενδεχόμενα είναι ανεξάρτητα και κάθε φορά τα νούμερα της τσόχας συμμετέχουν με την ίδια πιθανότητα στην επόμενη κλήρωση.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με το χρηματιστήριο. Οι συνεχόμενες ανοδικές ή πτωτικές συνεδριάσεις ενεργοποιούν αντανακλαστικά…

  • Αφού σε κάθε νέα συνεδρίαση ανόδου δημιουργείται υπεραξία στην πλειοψηφία των μετοχών που έχουν μια στοιχειώδη προσαρμογή (Beta) με την πορεία του Γενικού Δείκτη.
  • Άρα οι (13) συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας αφού σε κάθε «νέο πάνω» αυξάνονται οι δυνητικοί πωλητές.
  • Αν το σερί των (13) συνεχόμενων είναι δύσκολο πόσο μάλλον το… 22!
  • Αυτό είναι και το ρεκόρ συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων από το 1985 και μετά.
  • Το 13/13 έχει εμφανιστεί άλλες (8) φορές ενώ το 22/22 είχε εμφανιστεί το καλοκαίρι του 1986 πιάνοντας στον ύπνο –ή μάλλον στις παραλίες- τους επενδυτές.
ΙΝΤRALOT: Και να την… πάρει, τι έγινε; Εδώ που την κατάντησαν… ‘Αλλωστε, μόνον την ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ κοιτάζανε και κοιτάζουν… Οι υπόλοιποι να πάνε να αγαπηθούν, ήταν το σλόγκαν τους…

ΚΥΡΙΑΚΕΣ: Για το λιανικό εμπόριο το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν έχει ομοιόμορφη θετική ανάγνωση για όλους τους υποκλάδους. Για παράδειγμα στις ηλεκτρικές συσκευές εκφράζεται σκεπτικισμός στο κατά πόσο το άνοιγμα των καταστημάτων θα έφερνε νέες πωλήσεις στο μέτρο που αναλογούν ημερολογιακά.

  • Ενδεχομένως η επίδραση να είναι πιο ισχυρή σε Τουριστικές ζώνες (Αεροδρόμια, Λιμάνια, Νησιά) τα οποία έχουν συνεχή ροή νέων καταναλωτών σε είδη τα οποία έχουν εποχική χρήση ή μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στο εξωτερικό (ρούχα, τσάντες, αναμνηστικά κλπ).
  • Η θετική επίπτωση όπως τουλάχιστον μεταφέρεται από παράγοντες της αγοράς θα είναι αρχικά περιορισμένη.
  • Βασικός καταλύτης για το λιανικό εμπόριο είναι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.
ΛΑΜΔΑ: Εντός εκτός και επί τ’αυτά στο +1% εφέτος στα 4,8500 ευρώ… Βουνό το 5άρι…

ΜERIT SECURITIES: Οι χθεσινές πιέσεις δεν ήταν σημαντικές, αλλά πωλητές σε αυτά τα επίπεδα θα βρεθούν, δεδομένου ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν…

  • Ενώ η συμφωνία αναμένεται από βδομάδα και δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα φέρει, ως νομοτέλεια, όλα τα θετικά επακόλουθα, όπως την ποσοτική χαλάρωση.
  • Σημειώνουμε, ότι η μακροπρόθεσμη τάση κρίνεται στην περιοχή των 850 μονάδων…
ΟΜΙΛΟΣ “ΑΜΑΡΤΙΑΣ”: Στο -2,35% διορθώνει η μητρική, ενώ δεν μπορεί να αντιδράσει η θυγατρική CENER στο -2% και εναγκαλισμός στα 0,8500 με 0,8800 ευρώ… Υπεράνω κάθε προσδοκίας η πορεία της ΧΑΛΚΟΡ…

ΟΤΕ: Ο μόνος τίτλος, που μπορεί να κινήσει υψηλότερα τον δείκτη δείχνει να είναι ο ΟΤΕ ο οποίος έχει αυξήσει σημαντικά την βαρύτητά του (3ος με 9,56%) και παρουσιάζεται διαγραμματικά να έχει περιθώρια να “συρθεί” προς τα 11,οο€ (Απ.Μάνθ.).

ΟΛΥΜΠ: Γυρίσαμε (;) στη κατάμαυρη περίοδο της… Και μυαλό δεν βάζουν… Θα το “φαλήρουν” το μαγαζί στο τέλος…

ΡΕΚΟΡ: Νέα ιστορικά υψηλά για τις απίστευτες ΚΡΙ ΚΡΙ και MERMEREN… ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ στιγμές, πολύ μεγάλες στιγμές για την MERMEREN σε νέα ιστορικά υψηλά στα 9,4500 + 0,7500 (καθαρό μέρισμα)= 10,2000 ευρώ!!!

REDS: Πολλά κομμάτια για τα κυβικά της μετοχής (11254) αλλά και -5,7% για την REDS που υποχώρησε στα 0,6300 (+106%). Σε κάθε πτώση, όσοι έχετε υπομονή και γι άλλα κέρδη (αλλά… σίγουρα) μην την ξεχνάτε

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης στο +21,83% και ο ΔΤΡ +24,96%.

ΣΧΟΛΙΟ – ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ των βελτιώσεων που παρατηρήθηκαν στην κερδοφορία και τα οργανικά περιθώρια, οι εισηγμένες εταιρίες το 2016 κατάφεραν και περιόρισαν τον δανεισμό τους. Η πιστωτική συρρίκνωση αφενός, η διαδικασία δηλαδή κατά την οποία οι τράπεζες δεν ανανεώνουν τις υφιστάμενες γραμμές δανεισμού και η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων αποτέλεσαν τους δύο βασικούς καταλύτες για να μειώσουν αισθητά οι εισηγμένες την έκθεση τους σε ξένα κεφάλαια.

ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ – τα καλά νέα: Τα καλά νέα για τις εισηγμένες είναι ότι τα ταμεία τους παραμένουν σε καλή κατάσταση αφού ακόμα υπάρχουν 9,86 δις ευρώ σε ρευστότητα μέσα στους ισολογισμούς ενώ από το σύνολο 38 εταιρίες κινούνται σχεδόν αποκλειστικά με την δική τους ρευστότητα.

  • Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα το ταμείο «όχι μόνο δεν είναι μείον» αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον αφού απουσιάζει η ύπαρξη δανειακών κεφαλαίων.
  • Ένα επίσης κοινό χαρακτηριστικό των εταιριών που έχουν ανθηρά ταμεία είναι η μερισματικές διανομές.
  • Σε κάθε περίπτωση ένα ισχυρό ταμείο δίνει επιλογές ειδικά αν συνοδεύεται από λειτουργικά κέρδη και θετικές ταμειακές ροές…
ΥΨΗΛΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ: Στο παρελθόν η διατήρηση υψηλών διαθεσίμων έφερνε κάποιο μικρό έσοδο στον ισολογισμό περιορίζοντας τους χρεωστικούς τόκους. Τώρα το έσοδο αυτό έχει μηδενιστεί με αποτέλεσμα η διατήρηση υψηλής ρευστότητας να μειώνει την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ επομένως στο 2016 παρατηρήθηκε μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 3% στα 21,4 δις ευρώ. Η μείωση προέρχεται κυρίως από την συρρίκνωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 14,4%  στα 10,2 δις ευρώ, μέρος των οποίων έγινε μακροπρόθεσμος δανεισμός (+506 εκατ. ευρώ ή +2,5%) και την μείωση των ταμειακών διαθεσίμων κατά 621 εκατ. ευρώ.

ΧΑΡΑΚΙΕΣ – FAST FINANCE SECΤεχνικά, οι μικρές μεταβολές επόμενο ήταν να μην αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα. Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,05% @2079,45), το 2088 είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει το 2120. Μία διάσπαση του 2073 μπορεί να μας φέρει στο 2048 σε πρώτη και στις 2030 μονάδες σε δεύτερη φάση. “Intraday position long” με “stop” τις 2073 μονάδες.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΚΕΝΟ των αποδόσεων: ΑΤΤΙΚΗΣ, ήταν όλα τα λεφτά! 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης