Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Τέλος στον εξτρεμισμό, άνοιγμα στον έξω κόσμο θα κάνει ο Rouhani, που ζήτησε βοήθεια από κάθε Ιρανό

BBC: Τέλος στον εξτρεμισμό, άνοιγμα στον έξω κόσμο θα κάνει ο Rouhani, που ζήτησε βοήθεια από κάθε Ιρανό
Ο πρόεδρος του Ιράν υποσχέθηκε περισσότερες ατομικές και πολιτικές ελευθερίες και ότι θα λογοδοτήσουν τα παλιά κέντρα εξουσίας που βασάνιζαν κόσμο
Ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani δήλωσε ότι η επανεκλογή του έδειξε πως οί ψηφοφόροι απέρριψαν τον εξτρεμισμό και θέλουν περισσότερους δεσμούς με τον έξω κόσμο, όπως μεταδίδει το BBC.
Αφού απέφυγε έναν επαναληπτικό γύρο με το 57% που συγκέντρωσε, ο Rouhani είπε ότι σέβεται το δικαίωμα των αντιπάλων του να του ασκήσουν κριτική.
O 68χρονος πρόεδρος είχε υποστηρίξει τη συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών του Ιράν.
Η νίκη του με ευρεία πλειοψηφία του δίνει μία ισχυρή εντολή για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και αν αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με τους αναλυτές.
"Το ιρανικό έθνος διάλεξε τον δρόμο της αλληλεπίδρασης με τον έξω κόσμο, έναν δρόμο που είναι μακριά από τον εξτρεμισμό και τη βία" είπε ο Rouhani στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά τη νίκη.
"Οι εκλογές τελείωσαν τώρα, είμαι πρόεδρος του έθνους και θέλω βοήθεια από κάθε Ιρανό, ακόμα και από αυτούς που ήταν εναντίον μου".
Ο Rouhani ευχαρίστησε και τον πρώην μεταρρυθμιστή πρόεδρο Mohammad Khatami, αψηφώντας μία απαγόρευση των media στο να λέγεται δημοσίως το όνομά του.
Η συμμετοχή κινήθηκε σε απρόσμενα υψηλά επίπεδα, περίπου στο 70% και αυτό βοήθησε τον Rouhani, που συγκέντρωσε 23 εκατ. ψήφους, επί συνόλου 40 εκατ.
Ο κύριος αντίπαλος του, ο πρώην εισαγγελέας Erbahim Raisi πήρε 38%, δηλαδή, 15,7 εκ. ψήφους, που δεν ήταν αρκετές για να οδηγήσουν τις εκλογές σε δεύτερο γύρο.
Στο Twitter, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khameini, έγραψε ότι οι εκλογές έδειξαν αυξανόμενη πρόοδο του ιρανικού έθνους, εθνική αξιοπρέπεια και σοφία στις σχέσεις με άλλες χώρες.
Υπάρχουν πανηγυρισμοί στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, όπου νέοι άνθρωποι τραγουδούν και χορεύουν στην κεντρική πλατεία παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να τους απομακρύνει.
Η οικονομία μοιάζει να είναι το νούμερο ένα ζήτημα τώρα, καθώς ο μέσος Ιρανός θεωρεί ότι δεν επωφελείται από τα οικονομικά οφέλη μετά την άρση των κυρώσεων ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για περιορισμό των πυρηνικών του Ιράν.
Κι ενώ οι εξαγωγές του πετρελαίου ανέκαμψαν και ο πληθωρισμός επέστρεψε σε μονοψήφια επίπεδα, η ανεργία, ειδικά των νέων, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Μία άλλη πρόκληση είναι η σχέση με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς ο Trump είναι αντίθετος με τη συμφωνία που επέφερε χαλάρωση στις κυρώσεις απέναντι στο Ιράν, αν και ο Λευκός Οίκος την ανανέωσε την περασμένη εβδομάδα.
Οι σκληροπυρηνικοί του Ιράν έκαναν μεγάλη κινητοποίηση σε αυτές τις εκλογές, αλλά αυτό κράτησε σε εγρήγορση και τους οπαδούς του Rouhani, που βγήκαν με τη σειρά τους στους δρόμους και η συμμετοχή δεν είχε προηγούμενο.
Μόνο στην Τεχεράνη ψήφισαν 5 εκ. άνθρωποι, οι διπλάσιοι από το 2013 και αυτή ήταν μία ρεβάνς των ανθρώπων ενάντια στους σκληροπυρηνικούς, που τους φυλάκισαν, τους εκτέλεσαν, τους οδήγησαν στην εξορία, τους έδιωχναν από τις δουλειές τους και έκαναν διακρίσεις κατά των γυναικών παλιότερα.
Ο πρόεδρος Rouhani έχει τώρα μία ισχυρή εντολή για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να βάλει ένα τέλος στον εξτρεμισμό, αλλά και να χτίσει γέφυρες με τον έξω κόσμο, ανορθώνοντας και την οικονομία.
Οι Ιρανοί είπαν ένα μεγάλο ναι στον Rouhani που τελευταία υποσχέθηκε να επεκτείνει τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες και να κάνει όλα αυτά τα κέντρα εξουσίας, όπως την Επαναστατική Φρουρά, να λογοδοτήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης