Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs και Citigroup δεν αναμένουν συμφωνία στο Eurogroup για το χρέος - Απίθανη η ένταξη της Ελλάδας στο QE

Goldman Sachs και Citigroup δεν αναμένουν συμφωνία στο Eurogroup για το χρέος - Απίθανη η ένταξη της Ελλάδας στο QE
H αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια
Δεν αναμένει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup η Goldman Sachs, όπως τονίζει σε ανάλυσή της με ημερομηνία 22 Μαϊου και τίτλο Focus: Greece — Four questions on the third programme’s second review (Τέσσερα ερωτήματα για την αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος), την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Παράλληλα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs το Eurogroup θα συζητήσει σήμερα τα επόμενα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής.
Οι συζητήσεις θα καλύψουν το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην ανάγκη εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών για το ζήτημα του χρέους.
Το ανακοινωθέν θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα πριν την εκπνοή της προθεσμίας των Ιούλιο για τις πληρωμές των ομολόγων.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική ανακοίνωση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ η όποια τεχνική λύση, όταν αυτή επιτευχθεί, δεν θα περιλαμβάνει ονομαστική μείωση.
Το πιθανότερο είναι ότι θα προβλέπει επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του ESM, στη μείωση των επιτοκίων και ενδεχομένως, στην ανταλλαγή ομολόγων.
Όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η Goldman Sachs θεωρεί απίθανη την ένταξη της Ελλάδας, λόγω των «στενών χρονικών περιθωρίων».
«Η ΕΚΤ ενδεχομένως, θα έχει ξεκινήσει ήδη τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, όταν τα ελληνικά ομόλογα καταστούν επιλέξιμα», όπως αναφέρεται.
Η Goldman Sachs υπενθυμίζει ότι στα τέλη του 2016, ο Benoît Coeuré δήλωσε πως η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα θα είναι μια διάσταση της ανάλυσης της ΕΚΤ εάν θα εξετάσει τη συμμετοχή της χώρας στο QE.
Τα NPEs των τραπεζών είναι πολύ υψηλά, στο 49%, στοιχείο το οποίο προκαλεί ανησυχία στην ΕΚΤ.
Η ανάλυση της ΕΚΤ θα είναι προσεκτική και θα χρειαστεί χρόνος, γεγονός που σε συνδυασμό με την καθυστέρηση της β' αξιολόγησης, καθιστά απίθανη τη συμμετοχή στο QE.

Το πρόγραμμα ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων





Η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους το 2016 και έθεσε δημοφιλής στόχους μεσοπρόθεσμα


H ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι δημοφιλής στη Γερμανία


Citigroup: Απίθανο να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο σημερινό (22/5) Eurogroup

Το σημερινό (22/5) Eurogroup είναι απίθανο να καταλήξει σε συμφωνία με σημαντικές δεσμεύσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, πέρα ​​από αυτά που είχαν ήδη συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016.
Αυτό εκτιμά η Citigroup, η οποία θεωρεί ότι το μοναδικό θετικό μήνυμα από το σημερινό Eurogroup είναι η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα, για την αποφυγή κινδύνων βραχυπρόθεσμης αδυναμίας πληρωμής του χρέους.
Σύμφωνα με το ημερήσιο σχόλιο της Citigroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία και θα αποδεσμεύσει την επόμενη εκταμίευση της δόσης.
Η Citigroup αναφέρθηκε και στη δήλωση του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση της Ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Επίσης, ο επίτροπος P. Moscovici δήλωσε την Κυριακή (21/5) ότι όλες οι πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε μία συνολική συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ευελπιστώντας ότι σήμερα θα μπορέσουν να έχουν μια συνολική συμφωνία, που θα είναι ταυτόχρονα μια συμφωνία για το πρόγραμμα, για τα μέτρα ανάπτυξης και την δημιουργία θέσεων εργασίας για την Ελλάδα, για το ελληνικό χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης