Τελευταία Νέα
Οικονομία

Schaeuble: Δύσκολο το ΔΝΤ, εφικτή συμφωνία στις 15/06 - Thomsen (ΔΝΤ): Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Schaeuble: Δύσκολο το ΔΝΤ, εφικτή συμφωνία στις 15/06 - Thomsen (ΔΝΤ): Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα για το ελληνικό χρέος
Tο Ταμείο δεν απαιτεί να οριστικοποιηθούν τα μέτρα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ωστόσο «χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM»
(upd3) Εφικτή χαρακτηρίζει την επίτευξη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο Wolfang Schaeuble μετά το χθεσινό ναυάγιο, την ώρα που ο Poul Thomsen του ΔΝΤ ζητά συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι «το ΔΝΤ ήταν ''δύσκολο'' στις συζητήσεις για την Ελλάδα τη Δευτέρα (σσ. στη συνεδρίαση του Eurogroup)».
Ωστόσο επεσήμανε ότι «εάν όλα πάνε καλά, θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες» και τόνισε πως η Γερμανία δεν βάζει εμπόδια, απλώς επιθυμεί την εφαρμογή των κανόνων.
Οι γερμανικές θέσεις τυχαίνουν ευρείας υποστήριξης στην Ευρωζώνη, τόνισε ο Schaeuble, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει τελικά στην προτεινόμενη συμφωνία για την Ελλάδα, «καθώς είμαστε μέτοχοι στο Ταμείο», όπως ανέφερε.
Για την ανάγκη να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος έκανε λόγο ο Poul Thomsen, σχολιάζοντας τη χθεσινή 22 Μαίου συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, η οποία έληξε χωρίς συμφωνία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, τόνισε ότι το Ταμείο δεν απαιτεί να οριστικοποιηθούν τα μέτρα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ωστόσο «χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM».
Όπως τόνισε, το ΔΝΤ δέχεται ως βάση τη συμφωνία του Eurogroup του 2016.
Ο Thomsen τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ισχυρό το πρόγραμμα που υιοθέτησε η Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζει ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, και πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να υποστηρίξει το Ταμείο. 
Τέλος, υπογράμμισε ότι χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός, όσον αφορά τις εκτιμήσεις.
«Είμαι βέβαιος ότι είναι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, το οποίο το ΔΝΤ θα μπορούσε να το στηρίξει με ένα πρόγραμμα (τύπου stand by arrangement)» δήλωσε Thomsen, ενώ επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η διοίκηση του ΔΝΤ θα λάβει την τελική απόφαση.
 «Προκειμένου να προχωρήσουμε περαιτέρω, χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, διότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για «περισσότερο ρεαλιστικές υποθέσεις» και «μεγαλύτερη σαφήνεια».
Στο χθεσινό 22 Μαίου Eurogroup όχι μόνο δεν έκλεισε η β’ αξιολόγηση, παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα σκληρά μέτρα των 5 δις, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών άφησαν την κυβέρνηση στα κρύα του λουτρού και για τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα:
Από την πολιτική δήλωση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και την είσοδο του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα μέχρι και την εκταμίευση της δόσης 7,1 δισ. ευρώ.
Τόσο το χρέος όσο και η δόση μετατέθηκαν για τις 15 Ιουνίου καθώς εκκρεμούν 25 προαπαιτούμενα  από τα 140 (εγκύκλιοι και υπουργικές αποφάσεις) ενώ θολό είναι ακόμη το τοπίο με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Με λίγα λόγια το θρίλερ των αποφάσεων για την Ελλάδα παρατείνεται για τρεις ακόμη εβδομάδες και εφόσον δεν υπάρξει νέες ανατροπές από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που θα καθυστερήσουν και άλλο την συμφωνία - πακέτο για την οποία καίγεται η ελληνική πλευρά.
Δυστυχώς για την Ελλάδα και τα νοικοκυριά το μόνο που κατάφερε να αποκομίσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το χθεσινό Eurogroup είναι ένα... κοστούμι λιτότητας έως το 2060.

Schaeuble: Μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος

Μετά τη λήξη του σημερινού ECOFIN, ο Wolfgang Schaeuble άφησε αιχμές κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας πως «πρέπει να αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν ήδη από την αρχή της συμμετοχής του στα προγράμματα σωτηρίας».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονονομικών, παραδέχθηκε πως «οι Έλληνες εφάρμοσαν επί της ουσίας τις μεταρρυθμίσεις και τις ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο», ενώ, σε ό,τι φορά στην ελάφρυνση του χρέους, ανέφερε ότι εάν χρειάζονται μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, από αυτά που έχουν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016.
«Αυτό θα κριθεί μετά τη λήξη του προγράμματος.
Οι δυνατότητες είναι πολύ πιο περιορισμένες», ξεκαθάρισε.
Επίσης, έστρεψε δε τα πυρά του προς το εσωτερικό της Γερμανίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «να εξηγήσω και στο Βερολίνο σε συναδέλφους ότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση στο Κοινοβούλιο η οποία αποκλείει τις διαπραγματεύσεις πέραν των ψηφισθέντων».
«Αν και ασχοληθήκαμε επί μακρόν με την Ελλάδα, δυστυχώς δεν καταλήξαμε σε κάποιο αποτέλεσμα.
Οι Έλληνες εφάρμοσαν επί της ουσίας τις μεταρρυθμίσεις και τις ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Για το θέμα αυτό λάβαμε την έκθεση των θεσμών και έτσι υπάρχει η προϋπόθεση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, σε τρεις βδομάδες», συμπλήρωσε.
Ο κ. Σόιμπλε προσέθεσε ότι, καθώς απαιτείται ακόμα κάποια τεχνική βοήθεια, στο βαθμό αυτό η χτεσινή συνεδρίαση δεν ήταν χαμένος χρόνος.
Επανέλαβε την πάγια θέση του για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ λέγοντας «πρέπει όμως εκτός από τις προϋποθέσεις για την καταβολή της δόσης, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου 2016, κατά τη λήξη τους προγράμματος να επιτυγχάνεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για 5 χρόνια και αυτή είναι η τυπική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ».
Ο Γερμανός παραδέχτηκε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία λόγω της απόκλισης απόψεων στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους -το οποίο είναι σχετικά περίπλοκο- δεν καταφέραμε να επιτύχουμε την συγκατάθεση του ΔΝΤ χτες.
«Αυτό πρέπει να το επιτύχουμε στις επόμενες τρεις βδομάδες», είπε, ενώ, αναφερόμενος στη διαφωνία με το ΔΝΤ εξήγησε ότι επιχειρήθηκε η επίλυση του προβλήματος σε δύο σημεία:
«Το ένα είναι να βρούμε έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να ξεκινήσει μετά το τέλος του προγράμματος.
Διότι έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τι επετεύχθη μέχρι τότε και από άποψη οικονομικής και δημοσιονομικής εξέλιξης και αναλόγως θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτό μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι το Μάιο του 2016 τα καθορίσαμε».
Ο κ. Schaeuble δεν παρέλειψε να αναφερεθέι και στις δηλώσεις του Sigmar Gabriel:
«Πρέπει να εξηγήσω και στο Βερολίνο σε συναδέλφους, και όχι τόσο σε συναδέλφους μου στο Eurogroup, ότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση στο Κοινοβούλιο η οποία αποκλείει τις διαπραγματεύσεις πέραν των ψηφισθέντων, άλλων δηλαδή δημιουργικών λύσεων τις οποίες σκέφτονται ορισμένοι, ότι δηλαδή οι δυνατότητες είναι πολύ πιο περιορισμένες από αυτές που διαβάζει κανείς στις εφημερίδες.
Γι' αυτό και παραμένουμε στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων του Μαΐου 2016, κάτι το οποίο δεν είναι επίμαχο.
Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση λαμβάνοντας κατά κάποιο τρόπο υπόψη τους ενδοιασμούς του ΔΝΤ για να ορίσουμε ακριβέστερα ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα μέτρα.
Αποτύχαμε τελικά, διότι το ΔΝΤ αποδείχτηκε σχετικά δύσκολο κατά τις συζητήσεις, για να το διατυπώσω ευγενικά.
Ένας εκ των συμμετεχόντων Ευρωπαίων αναφώνησε μάλιστα ότι είμαστε μέτοχοι του ΔΝΤ.
Δεν το είπα εγώ, μόνο ανέφερα τι είπε κάποιος άλλος».
Ακόμη, ο Γερμανός υπουργός εξήγησε ότι οι επόμενες τρεις βδομάδες θα αξιοποιηθούν «ώστε οι Ευρωπαίοι να πείσουν το ΔΝΤ να τηρήσει αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν ήδη από την αρχή της συμμετοχής του στα προγράμματα σωτηρίας στα οποία λαμβάνει μέρος ήδη από το 2010» και συμπλήρωσε:
«Γι' αυτό και πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτή την γραμμή, διότι διαφορετικά θα πρόκειται για ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο θα χρειάζεται την έγκριση μιας σειράς ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, κάτι το οποίο δεν θα ήθελε κανείς στην Ευρώπη.
Γι' αυτό κινηθήκαμε σε αυτό το πλαίσιο».
Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Schaeuble, αν και γύρω στα μεσάνυχτα υπήρχε η αίσθηση για συμφωνία, «ένα μέλος της ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτή τη βάση και ότι έπρεπε να επεξεργαστεί αυτό στο οποίο χτες τα μεσάνυχτα είχαμε καταλήξει».
«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Δεν είχαμε βέβαια την πιο ενθουσιώδη των διαθέσεων που συνέβη αυτό, αλλά πρέπει να δει κανείς ότι δεν χάνουμε χρόνο για το θέμα της Ελλάδας, διότι τα τεχνικά θέματα θα διαρκούσαν ούτως ή άλλως μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, οπότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία», κατέληξε.

Πηγές ΕΕ: Η δόση προς την Ελλάδα θα εκταμιευθεί έγκυρα - Θα έχουμε συμβιβασμό στις 15/6

Στο Eurogrop της 15ης Ιουνίου 2017 θα βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και Δ.Ν.Τ. και θα επιτραπεί η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, διαβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές των Βρυξελλών, σχολιάζοντας μάλιστα πως «δεν θα υπάρξει κανένα δράμα για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι».
«Η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες βεβαιώνουν όμως ότι για να επέλθει ένας συμβιβασμός μεταξύ Δ.Ν.Τ. και Ευρωπαίων στο θέμα του χρέους, εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, θα πρέπει να συμβούν δύο πράγματα: πρώτον, να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και δεύτερον οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να βασιστούν σε υποθέσεις που στα μάτια του Δ.Ν.Τ. να είναι «ρεαλιστικές» και «αξιόπιστες».
Στο χθεσινό Eurogroup, οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ συμφώνησαν, πάντως, ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 ως το 2022 θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, το Δ.Ν.Τ. θεωρεί ότι μετά το 2022 τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν μεταξύ 2% και 2,5%.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το Δ.Ν.Τ. θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές και αυτό επηρεάζει και τις αποφάσεις για το χρέος.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το Ταμείο θεωρεί ότι, με βάση την έως τώρα εμπειρία του, μια χώρα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, με χαμηλή παραγωγικότητα, υψηλή ανεργία νέων, αδύναμη διοίκηση κτλ., δεν είναι εφικτό να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα για πάρα πολλά χρόνια.
Όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Ταμείο θέλει να αποσαφηνιστούν τώρα, στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016.
Μεγαλύτερη σαφήνεια για το Δ.Ν.Τ. σημαίνει συγκεκριμένη απόφαση για πόσα χρόνια θα επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων της Ελλάδας και η περίοδος χάριτος αποπληρωμής τους.

(Πρώτη ενημέρωση: 10:40, Τρίτη 23 Μαϊου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης