Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο άμεσο μέλλον» θα οριστικοποιηθούν οι τραπεζικοί κανόνες της «Βασιλείας IV»

«Στο άμεσο μέλλον» θα οριστικοποιηθούν οι τραπεζικοί κανόνες της «Βασιλείας IV»
Οι νέοι κανόνες έχουν γίνει αντικείμενο έντονης διαμάχης στο εσωτερικό της Ευρώπης
Το πολυαναμενόμενο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, γνωστό ως «Βασιλείας IV», θα οριστικοποιηθεί «στο άμεσο μέλλον», όπως διαβεβαίωσε σήμερα (25 Μαϊου 2017) ο επικεφαλής της Επιτροπή Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία (Basel Committee on Banking Supervision), Bill Coen.
Οι νέοι κανόνες έχουν γίνει αντικείμενο έντονης διαμάχης στο εσωτερικό της Ευρώπης, με ορισμένες χώρες, ειδικά τη Γερμανία να μην επιθυμούν την εφαρμογή τους, καθώς θα αποκάλυπταν την έλλειψη κεφαλαίων, την ανάληψη υψηλού ρίσκου κλπ.
Σε ομιλία στο Λονδίνο, ο κ. Coen έδωσε τις σαφέστερες υποδείξεις ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων θα είχε μια περίοδο εφαρμογής, σημειώνοντας:
«Πίσω στο 2010, η Επιτροπή αποφάσισε οι κανόνες της Βασιλείας III να εφαρμοστούν πλήρως το 2019.
Νομίζω ότι μία παρόμοια προσέγγιση χρειάζεται και για τους νέους αναθεωρημένους κανόνες.
Αισιοδοξώ ότι μπορούμε να έχουμε οριστικοποιήσει τους κανόνες στο άμεσο μέλλον», δήλωσε.
Ο κ. Coen δήλωσε ότι η διεθνής συνεργασία σχετικά με τους κανόνες είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός και μια «κατρακύλα» των κανονιστικών προτύπων.
Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί μετά το δημοψήφισμα για το Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου και την απορυθμιστική στάση της κυβέρνησης του Προέδρου Donald Trump, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης