Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Οι προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει ο ΟΠΕΚ μετά τη νέα συμφωνία για τις περικοπές

Goldman Sachs: Οι προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει ο ΟΠΕΚ μετά τη νέα συμφωνία για τις περικοπές
Η αμερικανική τράπεζα εκφράζει την αισιοδοξία της ότι τα παγκόσμια αποθέματα αργού θα ισορροπήσουν στις αρχές του 2018
Καθώς η αγορά πετρελαίου ανταποκρίνεται με προβληματισμό απέναντι στη νέα συμφωνία του ΟΠΕΚ, το καρτέλ έχει ορισμένες προκλήσεις να αντιμετωπίσει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Goldman Sachs Group.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η αμερικανική τράπεζα, ο ΟΠΕΚ θα έρθει αντιμέτωπος με τη δοκιμασία της υπεράσπισης του μεριδίου του στην αγορά, καθώς και της αύξησης των εσόδων του κα΄τα το εν λόγω διάστημα.
Επιπροσθέτως, θα είναι αναγκαία η άνοδος στις τιμές του αργού προκειμένου οι περικοπές να πετύχουν το στόχο τους και να συρρικνώσουν τα αποθέματα πετρελαίου ώστε να αποτραπεί μία «αχαλίνωτη» αύξηση στην παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού.
«Ο ΟΠΕΚ οφείλει να εξασφαλίσει ότι η αγορά πετρελαίου δε θα επανέλθει σε υπερπροσφορά, γεγονός που θα μπορούσε να επιτευχθεί με την σταδιακή αύξηση της μελλοντικής παραγωγής, προκειμένου να αυξηθεί το μερίδιο στην αγορά», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Goldman.
Οι τιμές στο αργό κατέγραψαν χθες (25/5) τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίως τριών εβδομάδων, όταν ο ΟΠΕΚ ανακοίνωση την επέκταση της συμφωνίας μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2018.
Η αρνητική αντίδραση, σύμφωνα με την τράπεζα, προήλθε από την έλλειψη μεγαλύτερης εμβάθυνσης των περικοπών, την απουσία ανώτατου ορίου, την εξαίρερη της Λιβύης και την Νιγηρίας από τη συμφωνία, καθώς και λόγω έλλειψης «ξεκάθαρης στρατηγικής εξόδου».
Ωστόσο, η Goldman εκφράζει την αισιοδοξία της ότι τα παγκόσμια αποθέματα αργού θα ισορροπήσουν στις αρχές του 2018, λόγω της επέκτασης της συμφωνίας, ακόμα και αν σταδιακά σημειωθεί μείωση στη συναίνεση μεταξύ των χωρών.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις της τράπεζας για την τιμή του Brent κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 παραμένει στα 57 δολ. ανά βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης