Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Αντίποινα από την Αίγυπτο με έξι βομβαρδισμούς στρατοπέδων στη Λιβύη για τη σφαγή των Χριστιανών

Reuters: Αντίποινα από την Αίγυπτο με έξι βομβαρδισμούς στρατοπέδων στη Λιβύη για τη σφαγή των Χριστιανών
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κλιμάκωση των επιθέσεων της Αιγύπτου σε στρατόπεδα που εκπαιδεύονται τρομοκράτες άφησε ο Sisi
Αιγυπτιακά μαχητικά έκαναν επιδρομές την Παρασκευή 26/5 σε στρατόπεδα στη Λιβύη, όπου το Κάιρο υποστηρίζει ότι εκπαιδεύονται
τρομοκράτες σαν αυτούς που σκότωσαν τους Χριστιανούς προσκυνητές, μεταδίδει το Reuters.
Ο πρόεδρος Fatah al - Sisi διέταξε αυτές τις επιθέσεις ενάντια στα στρατόπεδα τρομοκρατών, όπως τα αποκάλεσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα που ανέφερε επίσης ότι η τρομοκρατία θα τιμωρηθεί.
Στρατιωτικές πηγές της Αιγύπτου ανέφεραν ότι έγιναν έξι επιδρομές στην Derna στην ανατολική Λιβύη με τη δύση του ηλίου, ώρες μετά τη δολοφονική επίθεση μασκοφόρων που σκότωσαν 29 Χριστιανούς Κόπτες και τραυμάτισαν άλλους 24 που πήγαιναν με πούλμαν σε μοναστήρι.
Ο αιγυπτιακός στρατός είπε ότι η επίθεση συνεχίζεται και ότι αποφασίστηκε από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε ότι στο συγκεκριμένο στρατόπεδ εκπαιδεύονταν οι ένοπλοι, που ήταν πίσω από το πολύνεκρο χτύπημα εναντίον των Χριστιανών την Παρασκευή 26/5 το πρωί.
"Το τρομοκρατικό επεισόδιο που έγινε, δεν θα περάσει απαρατήρητο" είπε ο Sisi και πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος δεν θα διστάσει να κάνει κι άλλες επιδρομές σε στρατόπεδα που εκπαιδεύονται άνθρωποι, οι οποίοι κάνουν επιθέσεις ενάντια στη χώρα, ανεξάρτητα αν αυτά είναι μέσα ή, έξω από τα σύνορά της.
Στις επιθέσεις συμμετείχαν μαζί με τους Αιγύπτιους πιλότους, που τους έδειξε και η τηλεόραση πριν την απογείωση, δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, οι οποίες μάχονται ενάντια σε παρακλάδια της al - Qaeda στην περιοχή.
Ένας κάτοικος της Derna άκουσε τις εκρήξεις και είπε στο Reuters ότι οι βομβαρδισμοί έγιναν σε στρατόπεδο της οργάνωσης Majlis al - Shura.
Για την επίθεση ενάντια στους Χριστιανούς Κόπτες δεν ανέλαβε κάποια οργάνωση την ευθύνη, ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος είχε κάνει πρόσβατα δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε εκκλησίες τους και υποστηρικτές του ζητούσαν βία ενάντια των Χριστιανών σε όλη την Αίγυπτο.
Μετά τις κηδείες των θυμάτων Χριστιανοί έκαναν διαδήλωση κατά των αρχών που δεν κατάφεραν να τους προστατέψουν και κάποιοι ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση ή, να πεθάνουν κι αυτοί.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες αφού σταμάτησαν το πούλμαν άνοιξαν πυρ σε έναν έρημο δρόμο, που γέμισε από πτώματα στην άμμο, ρούχα και παπούτσια διάσπαρτα παντού.
Συνολικά τρία οχήματα χτυπήθηκαν, το πρώτο μετέφερε παιδιά στο μοναστήρι και ένα άλλο οικογένειες.
Οι ένοπλοι σκότωσαν τους άνδρες και πήραν όλα τα κοσμήματα των γυναικών, ενώ όταν ένα αμάξι τους έπαθε λάστιχο, σταμάτησαν ένα φορτηγό που μετέφερε Χριστιανούς εργάτες τους σκότωσαν και επιβιβάστηκαν σε αυτό.
Ένας ένοπλος κατέγραψε, μάλιστα, σε βίντεο την επίθεση, ενώ ανθρωποκυνηγητό εξαπέλυσαν οι δυνάμεις ασφαλείας που απέκλεισαν την περιοχή του εγκλήματος, στην οποία συλλέγουν στοιχεία υπάλληλοι της εισαγγελίας.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής και κάποιοι στο Κάιρο, ανάμεσά τους και δύο παιδιά 2 ετών.
Ο Trump που πρόσφατα επισκέφτηκε την Αίγυπτο, δήλωσε ότι "η σφαγή των Χριστιανών μας ραγίζει την καρδιά", ο μεγάλος ιμάμης ζήτησε ενότητα ενάντια στη βίαιη τρομοκρατία και ο μεγάλος μουφτής της Αιγύπτου καταδίκασε τους δράστες αποκαλώντας τους προδότες.
Ο επικεφαλής της Κοπτικής Εκκλησίας πάτερ Θεόδωρος που μίλησε και με τον πρόεδρο Sisi, είπε ότι η επίθεση δεν ήταν αποκλειστικά ενάντια στους Κόπτες, αλλά είχε στόχο την καρδιά της Αιγύπτου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε από την πλευρά του λόγο για "μία πράξη μίσους χωρίς λογική".
Οι Κόπτες Χριστιανοί που η εκκλησία τους χρονολογείται εδώ και 2.000 χρόνια, αντιπροσωπεύουν το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου.
Τουλάχιστον 70 έχουν σκοτωθεί σε βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες από τον Δεκέμβριο του 2016 και μετά.
Οι Αιγύπτιοι Κόπτες είναι σύμμαχοι του Sisi, που έχει ορκιστεί να συντρίψει τον ισλαμικό εξτρεμισμό και να προστατέψει τους Χριστιανούς, ενώ έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τριών μηνών.
Πολλοί Χριστιανοί θεωρούν, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να τους προστατέψει από τους φανατικούς, που είναι αποφασισμένοι.
Η κυβέρνηση μάχεται και ενάντια σε οργανώσεις φίλα προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος, που έχουν σκοτώσει χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες στη χερσόνησο του Σινά και κάνουν και αλλού επιθέσεις στην Αίγυπτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης