Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μετά την Goldman, J P Morgan, BofA και η Citigroup προτρέπει για έξοδο από τις αγορές

Μετά την Goldman, J P Morgan, BofA και η Citigroup προτρέπει για έξοδο από τις αγορές
Οι αγορές έχουν εισέλθει σε ένα αργό κύκλο που είχε επαναληφθεί  το 1999 και το 2006.... Και στις δύο περιπτώσεις οι μετοχές δέχθηκαν ισχυρό χτύπημα.
Μετά την Goldman Sachs, J P Morgan και Bank of America Merill Lynch που προτρέπουν τους επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες να αρχίζουν να σκέφτονται τις πωλήσεις και η Citigroup εντάσσεται σε αυτή την ομάδα των αμερικανικών επενδυτικών οίκων που υποστηρίζει ότι υπάρχει ανωμαλία στις αγορές.
Με βάση την Citigroup συνολικά 8 χρόνια κυριαρχεί ο ανοδικός κύκλος με το QE να έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αύξηση των αποδόσεων στα χρηματιστήρια και στην άνοδο των τιμών των ομολόγων και πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων.
Ωστόσο από εδώ και πέρα το ρίσκο αυξάνεται.
Υπάρχει μεγάλη πρόκληση όσον αφορά τον καθορισμό της μεσοπρόθεσμης κατανομής των περιουσιακών στοιχείων και η Citigroup προτείνει αύξηση θέσεων σε μετρητά.
Οι αποδόσεις των μετοχών της αναδυομένων αγορών εξακολουθούν να είναι έντονα θετικές στον ορίζοντα πρόβλεψης της Citigroup και αυτό αποδίδεται στον ρόλο της ΕΚΤ ωστόσο έχουν υπάρξει ιστορικά κάποιες ανωμαλίες».
Οι αγορές έχουν εισέλθει σε ένα αργό κύκλο που είχε επαναληφθεί  το 1999 και το 2006.
Και στις δύο περιπτώσεις οι μετοχές δέχθηκαν ισχυρό χτύπημα.
Και ενώ η Citi προτείνει προσοχή στους επενδυτές καθώς επίκεινται συσφίξεις από τις κεντρικές τράπεζες ως προς την νομισματική τους πολιτική, συρρικνώνονται τα πιστωτικά κίνητρα  στην Κίνα, ενώ το ρίσκο με βάση τα P/E έχει εκτοξευθεί.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι τελειώνει ο ανοδικός κύκλος;
Όλο και περισσότερες είναι ερωτήσεις σχετικά με τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου και κατά πόσον πλησιάζουμε στην τελική φάση του κύκλου, εάν δεν υπάρξει δημοσιονομική ώθηση στις ΗΠΑ.
Κατά την Citigroup ένας παράγοντας είναι ο εταιρικός δανεισμός. Στο σύνολο των δεδομένων για τα Αμοιβαία Κεφάλαια όσο και στα εμπορικά και βιομηχανικά δάνεια, οι επιχειρήσεις προσφάτως είναι λιγότερο πρόθυμες να δανειστούν εκ νέου.      
Σε προηγούμενους κύκλους, όταν η εταιρική μόχλευση αυξανόταν, σημειώνονται σημαντικές επαναγορές μετοχών μεταβάλλοντας έτσι τη δυναμική της ζήτησης και της προσφοράς.
Φυσικά, τα δεδομένα είναι αρκετά ευμετάβλητα και οι κορυφές μόχλευσης είναι μόνο πραγματικά ορατές με ασφάλεια μετά το γεγονός.
Τα τελευταία στοιχεία για το 4ο τρίμηνο ενδέχεται να επηρεαστούν  από την αβεβαιότητα των εκλογών / φορολογικών μεταρρυθμίσεων, τον αντίκτυπο στον δανεισμό ενεργειακών εταιρειών, τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και της bull market.
H γενική αίσθηση είναι ότι τα κέρδη είναι πιο ικανά να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη από ότι ο δανεισμός.
Αλλά αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσουμε και την επόμενη ροή κεφαλαίων για το 2017.
 Μια συνεχιζόμενη πτώση της εταιρικής μόχλευσης θα δικαιολογούσε, κατά την άποψή μας, τη μετάβαση σε υπερβάλλοντα δανεισμών έναντι μετοχών.
Ο απλούστερος τρόπος είναι να πούμε ότι στο τέλος της ημέρας κάθε κεϋνσιανικό σύστημα εξαρτάται από το χρέος:
η δημιουργία χρέους σημαίνει ότι το σύστημα μεγαλώνει και η μείωση του χρέους σημαίνει οικονομική συρρίκνωση, ύφεση, αποπληθωρισμό και γενική αναταραχή.







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης