Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία με την Goldman Sachs για αγορά ομολόγων 2,8 δισ. δολ.

Βενεζουέλα: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία με την Goldman Sachs για αγορά ομολόγων 2,8 δισ. δολ.
«Είναι προφανές πως η Goldman Sachs αποφάσισε να βγάλει εύκολο χρήμα από τα βάσανα του λαού της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Julio Borges
Να μην αποπληρώσει ομόλογα ύψους 2,8 δισ. δολ. στα οποία επένδυσε πρόσφατα η Goldman Sachs, απειλεί ο επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Είναι προφανές πως η Goldman Sachs αποφάσισε να βγάλει εύκολο χρήμα από τα βάσανα του λαού της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Julio Borges, επικεφαλής του κογκρέσου, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, σε επιστολή του προς τον CEO της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, όπως μεταδίδει το CNBC.
«Δεδομένης της παράτυπης φύσης αυτής της συναλλαγής και των παράλογων οικονομικών όρων που περιλαμβάνει οι οποίοι είναι σε βάρος της Βενεζουέλας και του Λαού της, η Εθνοσυνέλευση θα ξεκινήσει σύντομα έρευνα για το θέμα.
 Σκοπεύω επίσης να συστήσω σε όποια μελλοντική δημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας να μην αναγνωρίσει ή πληρώσει αυτά τα ομόλογα», αναφέρει ο Borges.
Όπως μετέδιδε χθες το bankingnews.gr
Η Goldman Sachs αγόρασε ομόλογα Βενεζουέλας αξίας περίπου 2.8 δισ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα της χώρας (πλούσιας σε πετρέλαιο) και η κίνηση αυτή μοιάζει σαν σανίδα σωτηρίας στον πρόεδρο Nicola Maduro, που προσπαθεί να αντλήσει κεφάλαια εν μέσω μίας έντονης πολιτικής αναταραχής.
Το τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, την περασμένη εβδομάδα κατέβαλε 31 σεντς στο δολάριο, ή περίπου 865 εκ. δολάρια, για ομόλογα που εκδόθηκαν από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos de Venezuela SA το 2014 και λήγουν το 2022, σύμφωνα με πέντε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά για τη συναλλαγή.
Η τιμή έχει έκπτωση 31% επί των ομολόγων της Βενεζουέλας που λήγουν το 2017.
Η επένδυση έρχεται σε μια στιγμή, που οι επικριτές του Maduro προσπαθούν σκληρά να εμποδίσουν την όποια βοήθεια από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Δύσης προς την κυβέρνηση, η οποία έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για εκτεταμένες παραβιάσεις των δικαιωμάτων.
Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι η συμφωνία αποτελεί μέρος της σταθερής αύξησης της Goldman σε περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας.
Είπαν πως η Goldman προβλέπει πως μια αλλαγή στην κυβέρνηση θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει την αξία του χρέους, το οποίο εμπορεύεται σε πολύ χαμηλές τιμές με αποδόσεις γύρω στο 30%, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί μέσα στο 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης