Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το «ναυάγιο» του χρέους – Εταίροι και δανειστές «ξηλώνουν» το success story...

Το «ναυάγιο» του χρέους – Εταίροι και δανειστές «ξηλώνουν» το success story...
Το Μαξίμου αναζητά νέο αφήγημα και (εγ)καλεί τους Πολιτικούς Αρχηγούς...
Μόνο τυχαίο δεν ήταν το «άνοιγμα» της συζήτησης για σύγκλιση ή όχι του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών τη ώρα που μειώνονται δραματικά οι προσδοκίες για λύση στο ζήτημα του χρέους, με το κυβερνητικό αφήγημα του true story να καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως παρά τις έντονες διαψεύσεις των σεναρίων από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας αν βρεθεί «μπροστά στα χειρότερα» θα θελήσει να «επιμερίσει την ευθύνη», βάζοντας στο κάδρο της αποτυχία και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα που όπως θα πει δεν πήραν θέση και δεν στήριξαν την εθνική προσπάθεια για το χρέος.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται την ερχόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου με τις φορολογικές διατάξεις ή με αφορμή κάποια ερώτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργό να προχωρήσει στις ανάλογες διατυπώσεις καλώντας την Αντιπολίτευση να πει δημοσίως αν θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο ή όχι και αν είναι υπέρ της λήψης άμεσων μέτρων για την απομείωσή του.
Τα μηνύματα από τους εταίρους και θεσμικούς είναι αρνητικά.
Η περιβόητη «συνολική» και «καθαρή λύση» που ζήτα ο Αλέξης Τσίπρας για τα μέτρα απομείωσεις του χρέους και η οποία όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου θα αποτελέσει τον διάδρομο για την ένταξη της χώρας στο QE και αργότερα στις στοχευμένες δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών, γνωρίζουν ότι έβαλαν τον πήχη ψηλά και πως Βερολίνο και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία απόρροια κοινών υποχωρήσεων αλλά και κοινών επιδιώξεων.
Η αγωνία του πρωθυπουργού αποτυπώθηκε και από τις χθεσινές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελλα Μέρκελ τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός από τους δυο ηγέτες ζήτησε να ασκήσουν πίεση ώστε στο επόμενο Eurogroup η Αθήνα να πάρει την πολυπόθητη λύση για το χρέος την οποία μπλοκάρουν το Ταμείο αλλά και ο Γερμανός Υπουργός Οικονο9μικών Βόλφανγκ Σόιμπλε.
Αλλώστε η Γερμανίδα Καγκελάριο είχε υποσχεθεί στον πρωθυπουργό και πριν το προηγούμενο Eurogroup που κατέληξε σε ναυάγιο ότι «θα έχει υπό έλεγχο τον υπουργό της « κάτι το οποίο δεν φάνηκε.
Το αντίθετο, ο Βολφανγκ Σόιμπλε ήταν εκείνος που έριξε στο τραπέζι τα σενάρια τα οποία απέρριψε η Αθήνα.
Το τρίτο τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα αυτό στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν για να ενημερώσει πως αν δεν πάρει η κυβέρνηση την πολυπόθητη λύση για το χρέος στο Eurogroup τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα αξιώσει το θέμα να τεθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιουνίου.
Πάντως, όλα συγκλίνουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν αναμένεται να επιλυθεί ούτε στη βάση του χρονοδιαγράμματος που θέτει η Αθήνα και κυρίως ούτε στο πλαίσιο των μέτρων που επιθυμεί δηλαδή «ενιαία και καθαρή λύση».
Η ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη με τα σενάρια το ΔΝΤ να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με νέα κεφάλαια με τον ΕΜΣ να αναλαμβάνει να αποπληρώσει τα 12,7 δισ. Ευρώ του Ταμείου εντός του 2018.
Το ΔΝΤ φαίνεται πως θα παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς αυτό να προεξοφλεί ότι τώρα ή αργότερα θα προχωρήσει σε θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παράγοντας που αποτελεί το κλειδί ώστε ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης να ανοίξει την «στρόφιγγα» του QE
Με αυτά τα δεδομένα το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά το νέος κυβερνητικό αφήγημα ή αλλιώς το νέος success story το όποιο θα επικοινωνήσει στους πολίτες.
Όσο για τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τα δύσκολα βρίσκονται πίσω τους καθώς έχουν ψηφίσει τα σκληρά μέτρα που περιλάμβανε η συμφωνία για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης.
Όσο για τον στόχο του QE αυτός φαίνεται πως μεταφέρεται χρονικά στα τέλη του 2017 με τον έναν μετά τον άλλον του κυβερνητικούς αξιωματούχους να διατυπώνουν το νέος αφήγημα πως «δεν είναι απαραίτητη η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να βγει η Ελλάδα στις αγορές».
Με αυτά τα δεδομένα πάντως ουδείς μπορεί να αποκλείσει τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καθώς τα ένα μετά το άλλο τα αφηγήματα της κυβέρνησης ξηλώνονται από τους εταίρους και δανειστές, οι οποίοι και στο παρελθόν έχουν αποδείξει πως πολύ εύκολα μπορούν να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της εκάστοτε κυβέρνησης.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης