Τελευταία Νέα
Οικονομία

Giammarioli (ESM): Το κλειδί για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμα και όχι το χρέος

tags :
Giammarioli (ESM): Το κλειδί για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμα και όχι το χρέος
Η καλύτερη απόδειξη για αυτό είναι όταν το 2014 η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές τόνισε ο Giammarioli
Την θέση ότι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές και να βάλει την οικονομία της σε ένα βιώσιμο μονοπάτι είναι να εφαρμόσει επιτυχώς το 3ο πρόγραμμα και να αναλάβει την ιδιοκτησία του διατύπωσε ο Nicola Giammarioli, επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα.
«Η τρέχουσα συζήτηση για την Ελλάδα επικεντρώνεται στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Η ελάφρυνση του χρέους είναι στο επίκεντρο των ΜΜΕ και των ελληνικών αρχών.
Και δεν είναι μυστικό ότι το θέμα του χρέους αποτυπώνεται και στις συζητήσεις ανάμεσα στους πιστωτές, κυρίως μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.
Χωρίς αμφιβολία η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα σημαντικό θέμα.
Αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα αν η συζήτηση εστίαζε στο τι κάνει η Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος του ESM» υποστήριξε μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
«Η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε έως σήμερα, οι οποίες επέτρεψαν στους δανειστές της να έρθουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις θα ωφελούσαν την ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Η υπερβολική εστίαση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους μας αποσπά από αυτό που χρειάζεται πραγματικά να συμβεί, την ιδιοκτησία του προγράμματος και την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα.
Αυτό είναι το κλειδί για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Οι μεταρρυθμίσει είναι ο μόνος τρόπος για να το καταφέρει αυτό.
Η καλύτερη απόδειξη είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2014 όταν το 2ο πρόγραμμα έφτασε κοντά στην ολοκλήρωση του» τόνισε ο Giammarioli, αναφέροντας πως τότε η Ελλάδα είχε καταφέρει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών διότι είχε αρχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της.
Ο Giammiaroli αφού ανέφερε ότι οι δανειστές έχουν ήδη προχωρήσει σε πολύ σημαντική ελάφρυνση του χρέους, υπενθύμισε ότι ο ESM ήδη εφαρμόζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι και αυτά τα μέτρα είναι πολύ σημαντικά καθώς θα μειώσουν το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.
«Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα συμφωνήθηκαν πριν από έναν χρόνο.
Θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, εάν αποδειχθεί ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο στο τέλος του προγράμματος και εφόσον έχουν επιτευχθεί όλες οι μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.
Τα μακροπρόθεσμα μέτρα υπάρχουν ως εγγύηση για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού  χρέους στο απώτερο μέλλον» υπογράμμισε ο Giammarioli.
«Το κλειδί για την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος είναι η εφαρμογή του προγράμματος και η ιδιοκτησία του.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και να επαναφέρει την οικονομία της σε ένα βιώσιμο μονοπάτι» τόνισε ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα.

www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης