Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Κέρδη έκπληξη 48,1 εκατ. ευρώ στο α' 3μηνο 2017 - Μαντζούνης: Η β' αξιολόγηση θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη

Alpha Bank: Κέρδη έκπληξη 48,1 εκατ. ευρώ στο α' 3μηνο 2017 - Μαντζούνης: Η β' αξιολόγηση θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη
Ο CET1 σε 17,3%, λαμβανομένης υπ’ όψιν της θετικής επιπτώσεως από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Σερβία
Κέρδη – έκπληξη της τάξης των 48,1 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Alpha Bank το α' 3μηνο 2017 (τρίτο κατά σειρά κερδοφόρο τρίμηνο), ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου και της διατηρήσεως της υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας.
Επίσης, τα Κύρια Αποτελέσματα προ Προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 4,6% σε ετήσια βάση ή 1,2% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν κατά το α΄ τρίμηνο 2017 σε Ευρώ 305,1 εκατ.
Τα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 7,2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 279 εκατ.
Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων διαμορφώνεται σε 46,3%, ποσοστό που συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Διατήρηση της κύριας λειτουργικής κερδοφορίας παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του Ισολογισμού.
Μείωση του Ενεργητικού κατά 6% σε ετήσια βάση και διαμόρφωσή του σε Ευρώ 64,1δισ.
Τα Δάνεια μετά από Συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 44,2 δισ. έναντι Ευρώ 45,8 δισ. το προηγούμενο έτος.
Τα χρεόγραφα μειώθηκαν κατά Ευρώ 2,1 δισ. ή 20,9% σε ετήσια βάση.
Ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Τραπέζης διαμορφώθηκε σε 17,3%, λαμβανομένης υπ’ όψιν της θετικής επιπτώσεως από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Σερβία.
Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανέρχονται σε Ευρώ 8,8 δισ., τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώνεται σε Ευρώ 5,7.
Τα υπόλοιπα καταθέσεων ανήλθαν σε Ευρώ 33,1 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2017 έναντι Ευρώ 32,9 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2016.
Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 28,1 δισ.
Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το α΄ τρίμηνο 2017 κατά Ευρώ 1,3 δισ., σε Ευρώ 17 δισ.
Τον Μάρτιο 2017, η χρηματοδότηση μέσω του Εκτάκτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε Ευρώ 12,2 δισ., μειωμένη κατά Ευρώ 1 δισ. από τον Δεκέμβριο 2016.
Ο Δείκτης Δανείων σε Καθυστέρηση σε επίπεδο Ομίλου ανήλθε σε 38,1% στο τέλος Μαρτίου 2017.
Ο Δείκτης Καλύψεως Δανείων σε Καθυστέρηση διαμορφώθηκε σε 69%, ενώ ο αντίστοιχος συνολικός Δείκτης Καλύψεως, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανέρχεται σε 124%. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων ανήλθε σε 53,8% σε επίπεδο Ομίλου.
Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το α΄ τρίμηνο 2017, μειωμένες κατά 18,8% σε τριμηνιαία βάση, ανήλθαν σε Ευρώ 247 εκατ. και αντιστοιχούν σε 164 μονάδες βάσεως έναντι 201 μονάδες βάσεως στο προηγούμενο τρίμηνο.
O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε:
«Το πρώτο τρίμηνο του 2017 ήταν το τρίτο κατά σειρά κερδοφόρο τρίμηνο για την Τράπεζα, κατά το οποίο, παρά τη συνεχιζόμενη απομόχλευση του ισολογισμού, διατηρήθηκε η υψηλή λειτουργική κερδοφορία, ισχυροποιήθηκε περαιτέρω η κεφαλαιακή μας βάση και συνεχίσθηκε η μείωση της χρηματοδοτήσεώς μας από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Τα λειτουργικά έξοδα υποχώρησαν σημαντικά σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης λειτουργικής αποδοτικότητας συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Παράλληλα, επιτύχαμε αποκλιμάκωση των νέων μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων και συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για μείωση του συνόλου τους και την διαρκή βελτίωση της ποιότητος του δανειακού μας χαρτοφυλακίου.
Η εφαρμογή του σχεδίου αναδιαρθρώσεως της Τραπέζης συνεχίσθηκε επιτυχώς, με την ολοκλήρωση της πωλήσεως των δραστηριοτήτων μας στη Σερβία, στο πλαίσιο της αποεπενδύσεως από μη κύριες δραστηριότητες.
Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως αναμένεται να συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική Οικονομία προκειμένου να επανέλθει σε ρυθμό αναπτύξεως εντός του 2017».



Κύριες Εξελίξεις και Επισκόπηση Αποτελεσμάτων

Όπως αναφέρει η τράπεζα, τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόσθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αντιμετώπισαν σε μεγάλο βαθμό τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και τις ανισορροπίες στον εξωτερικό τομέα.
Συγκεκριμένα, το 2016, η Ελλάδα επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβερνήσεως 3,9% του ΑΕΠ, λόγω της αυξήσεως των εσόδων και του περιορισμού των δαπανών.
Το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, αν και συρρικνώνεται (2016:-0,6% του ΑΕΠ), είναι -και εκτιμάται ότι θα παραμείνει- ελλειμματικό, καθώς οι τιμές πετρελαίου ανακάμπτουν το 2017.
Η φορολογία που επιβλήθηκε στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς και οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ανέκοψαν τη δυναμική της αναπτύξεως.
Οι επενδύσεις παρέμειναν περιορισμένες και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα συσσωρεύθηκαν εκ νέου στο πρώτο τρίμηνο του 2017, περιορίζοντας τις συνθήκες ρευστότητας.
Ως αποτέλεσμα, το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε ετήσια βάση, ενώ σημείωσε μικρότερη πτώση κατά 0,5% στο πρώτο τρίμηνο του 2017.
Οι ενδείξεις ανακάμψεως πληθαίνουν μετά το Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο του 2017, όπου μία συμφωνία επί της αρχής επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών.
Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Απρίλιο του 2017, αφού διατηρήθηκε σχεδόν αμετάβλητος το 2016 και στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Επιπλέον, η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις, η καθαρή ροή προσλήψεων-απολύσεων καταγράφουν ήδη ανοδική πορεία από την αρχή του έτους.
Το ποσοστό ανεργίας βαίνει μειούμενο αν και παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο (Φεβ.2017: 23,2%).
Ωστόσο, η αναμενόμενη καλή χρονιά για τον τουρισμό το 2017 εκτιμάται ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την απασχόληση και θα μειώσει την ανεργία.
Το ευνοϊκό περιβάλλον αντανακλάται, επίσης, στη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών και στην ανοδική επίδοση των χρηματιστηριακών δεικτών.
Η καλή δημοσιονομική επίδοση και η επικύρωση των μέτρων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποδεικνύουν την προσήλωση στο δημοσιονομικό στόχο.
Δημιουργούνται, συνεπώς, οι συνθήκες για τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελαφρύνσεως του χρέους, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητά του. Αυτή η εξέλιξη ενισχύει την προοπτική για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, περιορίζοντας τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που σχετίζονται με την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μακροπρόθεσμα, οδηγώντας σε ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών.
Η αναζωπύρωση των επενδύσεων, συνδυαζόμενη με βελτίωση της απασχολήσεως και της παραγωγικότητας, αποτελεί τη βάση για βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο τέλος Μαρτίου 2017, τα Κεφάλαια Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) της Τραπέζης ανήλθαν σε Ευρώ 8,6 δισ., με αποτέλεσμα ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) να αυξηθεί κατά 12 μονάδες βάσεως το α΄ τρίμηνο, σε 17,2%, επηρεασμένος θετικά από τα αποτελέσματα της περιόδου, τη βελτίωση στην αποτίμηση των τίτλων του διαθεσίμου προς πώληση χαρτοφυλακίου και τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου και του κινδύνου της αγοράς παρά την αρνητική επίπτωση από την ετήσια απόσβεση των Αναβαλλoμένων Φορολογικών Απαιτήσεων κατά 17 μονάδες βάσεως λόγω της εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ. Λαμβανομένης υπ’ όψιν της θετικής επιπτώσεως από την πώληση των δραστηριοτήτων στη Σερβία, η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2017, ο Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώνεται σε 17,3% στο τέλος Μαρτίου 2017. Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, ο Δείκτης ανέρχεται σε 17,2% μετά την προσαρμογή για την πώληση των δραστηριοτήτων στη Σερβία.
Οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις στο τέλος Μαρτίου 2017 ανήλθαν σε Ευρώ 4,5 δισ., ενώ οι Αναβαλλόμενες Φορολογικές Απαιτήσεις που δύνανται να μετασχηματισθούν σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 3,4 δισ.
Τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια αποτελούν τα υψηλότερα μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και ανήλθαν σε Ευρώ 8,8 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2017, ενώ η Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή διαμορφώθηκε σε Ευρώ 5,7.

Τα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 50,3 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2017, μειωμένα κατά 0,5% ή κατά Ευρώ 0,3 δισ. σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα κυρίως του χαμηλότερου πιστωτικού κινδύνου και του κινδύνου αγοράς.
Το α΄ τρίμηνο 2017, το ύψος της χρηματοδοτήσεως της Τραπέζης από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά Ευρώ 1,3 δισ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε Ευρώ 17 δισ., κυρίως ως αποτέλεσμα της αυξήσεως των διατραπεζικών συναλλαγών κατά Ευρώ 0,7 δισ., των εισροών καταθέσεων κατά Ευρώ 0,1 δισ. στις θυγατρικές μας στο εξωτερικό, καθώς και της μειώσεως των υπολοίπων χορηγήσεων.
H χρηματοδότηση από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) ανήλθε σε Ευρώ 12,2 δισ. στο τέλος Μαρτίου, μειωμένη κατά Ευρώ 1 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Τον Μάιο 2017, η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά Ευρώ 0,5 δισ., κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης αυξήσεως των διατραπεζικών συναλλαγών και της ενισχύσεως της ρευστότητας από την πώληση ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Το ύψος των ενεχύρων για περαιτέρω χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα ανήλθε σε Ευρώ 3,7 δισ. τον Μάιο 2017.

Το α΄ τρίμηνο 2017, το Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά Ευρώ 7,6 δισ. ή 1,5% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε Ευρώ 482,5 εκατ., επηρεασμένο αρνητικά από το μικρότερο ημερολογιακά τρίμηνο κατά Ευρώ 11 εκατ. και τη χαμηλότερη συνεισφορά των δανείων, η οποία αντιστάθμισε το όφελος από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες.
Η μείωση των μέσων υπολοίπων το α’ τρίμηνο 2017 επέφερε αρνητική συνεισφορά Ευρώ 6 εκατ., ενώ η μείωση της χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες απέδωσε Ευρώ 8 εκατ. στο Καθαρό Έσοδο Τόκων. Η ανατιμολόγηση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων συνεχίσθηκε και στο α΄ τρίμηνο 2017, με τα επιτόκια των νέων προθεσμιακών καταθέσεων να ανέρχονται σε 68 μονάδες βάσεως από 75 μονάδες βάσεως στο τέλος του δ΄ τριμήνου 2016. Τα υποκείμενα επιτόκια (Euribor), τα οποία διαμορφώνονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καταγράφοντας αρνητικές τιμές, επηρεάζουν αντιστοίχως τα περιθώρια καταθέσεων Όψεως και Ταμιευτηρίου.

Τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες μειώθηκαν κατά 6,7% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 75,7 εκατ., συγκριτικά με την καλή εποχική επίδοση των αμοιβών και προμηθειών από χορηγήσεις το δ’ τρίμηνο 2016. Η θετική συνεισφορά από τις αυξημένες συναλλαγές μέσω πιστωτικών καρτών διατηρήθηκε, με αύξηση κατά Ευρώ 1 εκατ. σε τριμηνιαία βάση. Τα Αποτελέσματα Χρηματοοικονομικών Πράξεων ανήλθαν σε Ευρώ 33,5 εκατ. και τα Λοιπά Έσοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 9,6 εκατ.
Τα Επαναλαμβανόμενα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 262,7 εκατ., κυρίως λόγω της μειώσεως των Δαπανών Προσωπικού, με τον αντίστοιχο δείκτη Εξόδων/Εσόδων να ανέρχεται σε 46,3% για το πρώτο τρίμηνο 2017.
Στο τέλος Μαρτίου 2017, οι Δαπάνες Προσωπικού μειώθηκαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 116,4 εκατ. Ο αριθμός του Προσωπικού μειώθηκε από 13.695 Εργαζομένους στο τέλος Μαρτίου 2016 σε 11.897 Εργαζομένους στο τέλος του Μαρτίου 2017 (-13,1% σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα της πωλήσεως των θυγατρικών “Alpha Bank Srbija A.D.” και “Ionian Hotel Enterprises”, καθώς και του επιτυχούς Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (VSS) της Alpha Bank Cyprus Ltd. Τα Γενικά Έξοδα ανήλθαν σε Ευρώ 120,9 εκατ., μειωμένα κατά 0,2% σε ετήσια βάση. Στο τέλος Μαρτίου 2017, το Δίκτυο του Ομίλου αριθμούσε 692 Καταστήματα, μειωμένο κατά 21,5% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού του Δικτύου στην Ελλάδα και της πωλήσεως της θυγατρικής μας στη Σερβία.

Το α΄ τρίμηνο του 2017, τα νέα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα σημείωσαν πτώση κατά Ευρώ 123 εκατ., έναντι αυξήσεως ύψους Ευρώ 50 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, με τον αντίστοιχο Δείκτη να ανέρχεται σε 53,8% στο τέλος Μαρτίου 2017 και τον Δείκτη Καλύψεως να ανέρχεται σε 49%.
Το α΄ τρίμηνο του 2017, τα Δάνεια σε Καθυστέρηση μειώθηκαν κατά Ευρώ 101 εκατ. σε τριμηνιαία βάση έναντι αυξήσεως των νέων καθυστερήσεων ύψους Ευρώ 225 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο.
Στο τέλος Μαρτίου 2017, ο Δείκτης καθυστερήσεων ανήλθε σε 38,1% σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ανήλθε σε 69%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 124%.
Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων στο τέλος Μαρτίου 2017 διαμορφώθηκε σε 39,2%, 34,9% και 42,1%, ενώ το σχετικό απόθεμα των προβλέψεων ανήλθε σε 78%, 48% και 83%, αντιστοίχως.
Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το α΄ τρίμηνο 2017 ανήλθαν σε Ευρώ 246,8 εκατ. έναντι Ευρώ 303,9 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, το κόστος πιστωτικού κινδύνου (CοR) μειώθηκε σε 164 μονάδες βάσεως έναντι 191 μονάδων βάσεως κατά μέσο όρο για το 2016.
Στο τέλος Μαρτίου 2017, το συνολικό απόθεμα των προβλέψεων για τον Όμιλο ανήλθε σε Ευρώ 15,9 δισ., ενώ ο Δείκτης Αποθέματος Προβλέψεων ως προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε σε 26,4%.
Οι συνολικές χορηγήσεις του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 60 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2017. Τα υπόλοιπα των χορηγήσεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε Ευρώ 51,3 δισ., ενώ οι χορηγήσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανήλθαν σε Ευρώ 8,4 δισ.
Το α΄ τρίμηνο 2017, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν αύξηση κατά Ευρώ 0,1 δισ. και ανήλθαν σε Ευρώ 33,1 δισ. Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων παρέμειναν σταθερά σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 28,1 δισ., καθώς οι εκροές καταθέσεων από ιδιώτες, σε συμφωνία με τον κλάδο, λόγω αβεβαιότητας ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως, αντισταθμίστηκαν από την εισροή καταθέσεων από Επιχειρήσεις.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά Ευρώ 140,0 εκατ. ή 3,4% σε τριμηνιαία βάση, και ανήλθαν σε Ευρώ 4,3 δισ. στο τέλος Μαρτίου 2017, κυρίως λόγω εισροών καταθέσεων προθεσμίας στη θυγατρική Τράπεζα του Ομίλου στην Κύπρο.

Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου βελτιώθηκε περαιτέρω σε 134% στο τέλος Μαρτίου 2017 έναντι 135% το δ΄ τρίμηνο 2016, ενώ στην Ελλάδα μειώθηκε σε 135% από 136% αντιστοίχως.
Την 10 Μαΐου 2017, η Pillarstone, η πανευρωπαϊκή πλατφόρμα για την υποστήριξη των τραπεζών στην διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση που συστάθηκε από την KKR Credit, έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων χαρτοφυλακίων εκ μέρους των τραπεζών. Ως αποτέλεσμα της εγκρίσεως, η Pillarstone θα ξεκινήσει τις επαφές με μια σειρά ελληνικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη τον Μάιο του 2016 μεταξύ των KKR, EBRD, Alpha Bank και Eurobank.
Αρχικά θα ανατεθεί στην πλατφόρμα η διαχείριση επιλεγμένων Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων Μεγάλων Επιχειρήσεων με σκοπό την λειτουργική τους αναδιάρθρωση, την ανάπτυξη και την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, η CEPAL, η πρώτη πλατφόρμα με άδεια διαχειρίσεως Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων στην Ελλάδα, μία κοινοπραξία μεταξύ της Centerbridge Partners και της Alpha Bank, ξεκίνησε επισήμως τη λειτουργία της. Η Alpha Bank έχει ήδη αναθέσει στη CEPAL χαρτοφυλάκιο ύψoυς Ευρώ 500 εκατ., το οποίο αποτελείται από στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια Μικρών Επιχειρήσεων, με τα ¾ του χαρτοφυλακίου να αποτελούνται από δάνεια με εξασφαλίσεις. Η Alpha Bank θα διαθέσει επιπλέον Ευρώ 3,5 δισ. στη CEPAL εντός των επόμενων 12 μηνών, ενώ η πρόθεση είναι να αυξηθούν περαιτέρω τα δάνεια που θα δοθούν για διαχείριση, με γνώμονα την επίδοση της εν λόγω πλατφόρμας.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Λειτουργικά Έσοδα για το α΄ τρίμηνο 2017 μειώθηκαν κατά 8,4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 70,1 εκατ., ενώ τα Λειτουργικά Έξοδα διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 41,6 εκατ., μειωμένα κατά περίπου 10,7%, μη λαμβανομένου υπ΄ όψιν του κόστους για το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού (Voluntary Separation Scheme) της Alpha Bank Cyprus Ltd, το οποίο επιβάρυνε το αποτέλεσμα κατά το α΄ τρίμηνο 2016. Το Κύριο Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων μειώθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε Ευρώ 28,5 εκατ.
Οι δραστηριότητες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατέγραψαν ζημίες προ Φόρων Ευρώ 4,7 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2017, επηρεασμένες αρνητικά από το επίπεδο των προβλέψεων Ευρώ 36,3 εκατ. (+7,4% σε ετήσια βάση), το οποίο παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα της τάξεως των 172 μονάδων βάσεως ως ποσοστό του μέσου όρου χορηγήσεων.
Το δίκτυο Καταστημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αριθμούσε 186 Καταστήματα στο τέλος Μαρτίου 2017 έναντι 269 το προηγούμενο έτος, ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού του Δικτύου και της πωλήσεως της θυγατρικής μας στη Σερβία.

Στην Κύπρο, τα υπόλοιπα δανείων για το α΄ τρίμηνο 2017 ανήλθαν σε Ευρώ 5,3 δισ. (-0,1% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά Ευρώ 346 εκατ. σε ετήσια βάση (+20,2%) σε Ευρώ 2,1 δισ. Στη Ρουμανία, τα υπόλοιπα των δανείων ανήλθαν σε Ευρώ 2,8 δισ. (-2,8% σε ετήσια βάση), ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά Ευρώ 283 εκατ. σε ετήσια βάση (+19,2%) σε Ευρώ 1,8 δισ. Στην Αλβανία, τα δάνεια ανήλθαν σε Ευρώ 361 εκατ. (-1,1% σε ετήσια βάση) και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 8,4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 437 εκατ.
Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις στις δραστηριότητές μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει βελτιωθεί σημαντικά, από 173% στο τέλος Μαρτίου 2016 σε 139% το Μάρτιο 2017.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης