Τελευταία Νέα
Διεθνή

S&P: Παραμένει αρνητικό το outlook για τις βρετανικές τράπεζες, ελέω της αβεβαιότητας του Brexit

S&P: Παραμένει αρνητικό το outlook για τις βρετανικές τράπεζες, ελέω της αβεβαιότητας του Brexit
Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε ένα "σκληρό" αλλά σε μεγάλο βαθμό εύρυθμο Brexit
Η Standard & Poor’s σε σημερινή της έκθεση αξιολογεί τις ισχυρότερες τράπεζες της Μεγάλης Βρετανίας, με το outlook των τραπεζών να διατηρείται αρνητικό.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως η οικονομική αβεβαιότητα του Brexit έχει επισκιάσει την οικονομία το τελευταίο διάστημα, αρχίζοντας να δημιουργεί τριγμούς στη μέχρι τώρα ισχυρή οικονομία της Βρετανίας, για πρώτη φορά μετά την ψηφοφορία του Brexit.
Η Standard & Poor’s διατηρεί αρνητική στάση για ρίσκο στον τραπεζικό τομέα της Μεγάλης Βρετανίας, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που προκύπτει από την απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ το 2019.
Τον Ιούνιο του 2016 αποδόθηκε η αρνητική τάση, με πιθανότητες μία στις τρεις στην αξιολόγηση των κινδύνων, να επιδεινωθεί κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Από τότε, η οικονομία της Βρετανίας παρέμεινε αρκετά ισχυρή, αλλά
υπάρχουν πρώιμα σημάδια επιβράδυνσης.
Προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2017 και κατά μέσο όρο 1,3% ετησίως για το διάστημα 2018-2020.
Η ανεργία παραμένει σχετικά χαμηλή (5,1% το 2017, που ανέρχεται σε 5,6% το 2019 και το 2020) και ο πληθωρισμός αυξάνεται στο 2,6% το 2017, πριν πέσει κάτω από το 2% το 2019-2020.
Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε ένα "σκληρό" αλλά σε μεγάλο βαθμό εύρυθμο Brexit, με μια μεταβατική συμφωνία που θα αποφύγει ένα ρυθμιστικό σενάριο όταν η Μεγάλη Βρετανία αφήσει την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.
Ενώ τόσο η Βρετανία όσο και η ΕΕ έχουν σαφή κίνητρα για την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι το Μάρτιο του 2019, εξακολουθεί να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην υπάρξει συμφωνία, δεδομένης της τεχνικής πολυπλοκότητας του τερματισμού μιας 44ετούς εταιρικής σχέσης και των πολλαπλών πολιτικών και οικονομικών πτυχών που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Η έλλειψη συμφωνίας πιθανόν να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην
οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας και με τη σειρά της θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο δύσκολες συνθήκες λειτουργίας για τον τραπεζικό κλάδο της.
Ανάμεσα στις τράπεζες που αξιολογήθηκαν ήταν οι Barclays, HSBC, Lloyds, The Royal Bank of Scotland, Santander UK,

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης