Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Φωτιά» σε Σαββίδη βάζει το ενέχυρο του Πήγασου μετά την καταγγελία δανείων - Τι αναφέρει η Πήγασος

«Φωτιά» σε Σαββίδη βάζει το ενέχυρο του Πήγασου μετά την καταγγελία δανείων -  Τι αναφέρει η Πήγασος
Απομακρύνεται το ενδεχόμενο της ειδικής διαχείρισης - Η επόμενη ημέρα στο Mega, οι κυβερνητικές προθέσεις και η ανεπίκαιρη Grant Thornton 
Στη «φάκα» των μεγάλων επενδύσεων που δηλώνει ότι θέλει να κάνει στο Mega κινδυνεύει να πέσει ο όμιλος Σαββίδη, μετά τις εξελίξεις στο ΔΟΛ με την ανακήρυξη ως πλειοδότη του ομίλου Μαρινάκη αλλά και την καταγγελία των δανείων του Πήγασου από τις τράπεζες, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ρευστοποιηθεί το ενέχυρο του 13% των μετοχών του Τηλέτυπου.
Άλλωστε οι τράπεζες θεωρούν ότι τα περιθώρια υπαγωγής σε ειδική διαχείριση του Πήγασου είναι περιορισμένα και το διάστημα των πέντε μηνών που απαιτείται μεγάλο και με αυξημένο κίνδυνο να απαξιωθεί το ποσοστό στο Mega.
Έτσι ο δρόμος της πτώχευσης φαντάζει περισσότερο πιθανός από την ειδική διαχείριση ή στην καλύτερη περίπτωση μια συμφωνία αναδιάρθρωσης εφ όσον ο όμιλος Σαββίδη επιμείνει στην αρχική πρότασή του για εξαγορά του Πήγασου.
Σε μια τέτοια εξέλιξη ρόλο θα παίξει και η κυβέρνηση η οποία είναι προφανές ότι επιθυμεί να αποκτήσει Μέσο Ενημέρωσης ο κ. Ιβάν Σαββίδης ο οποίος πλέον είναι σαφές ότι έχασε το τρένο στο Mega, δεν τα βρήκε με τον Alpha και πλέον η απόκτηση του Έθνους μπορεί να αποτελεί μονόδρομο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί άμεσα να μην έχει αλλάξει η ιδιοκτησία στο ΔΟΛ (αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός διμήνου) αλλά πλέον στο Mega η μετοχική σύνθεση αλλά και η ισχύς των μετόχων (οικογένεια Βαρδινογιάννη-Μαρινάκης) περιορίζει την όποια ισχύ μπορεί να διεκδικούσε ο όμιλος Σαββίδη.
Άλλωστε, οι δηλώσεις Σαββίδη που είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν σε συνεννόηση όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές με την πλευρά Βαρδινογιάννη που κατέχει περί το 35% και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας.
Και η δήλωση ότι ο όμιλος του κου Σαββίδη είναι σε έτοιμος να αγοράσει το σύνολο των χρεών που έγινε χθες προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά καθώς το ζήτημα στο Mega δεν είναι η αγορά χρεών αλλά η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του τηλεοπτικού σταθμού.
Και βεβαίως μπορεί ο κ. Σαββίδης μπορεί να προτάσσει την αποπληρωμή των οφειλών προς τους εργαζόμενους αλλά είναι σαφές ότι αν η εταιρία ενισχυθεί κεφαλαιακά και δεν ενταχθεί σε πτωχευτική διαδικασία (πράγμα ελάχιστης πιθανότητας με τις νέες συνθήκες) τότε θα πληρωθούν και οι υποχρεώσεις της.
Επισημαίνεται ότι πλέον το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε ετοιμάσει η Grant Thornton καθίσταται πλέον ανεπίκαιρο καθώς και τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το Mega δεν θα αποτελεί ένα κανάλι περιορισμένης ειδησεογραφίας και με λιγότερο προσωπικό όπως αρχικά σχεδιαζόταν.
Σε ότι αφορά στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, η αγορά εκτιμά ότι θα ακολουθήσει σε όποια κίνησης αύξησης κεφαλαίου γίνει όπως έκανε και στο παρελθόν χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο μεταβίβασης μετοχών εφ όσον υπάρξει ικανοποιητική πρόταση.
Εν τω μεταξύ, η απόκτηση του ΔΟΛ δίνει στον όμιλο Μαρινάκη τη δυνατότητα να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο στο πρακτορείο Διανομής Άργος την ώρα που η Ευρώπη κλυδωνίζεται αλλά και το 50% της Εκτυπωτικής μονάδας Ίριδας στην οποία εταίρος είναι ο όμιλος Πήγασος που αδυνατεί να τη χρηματοδοτήσει.
Σε ότι αφορά στο τίμημα του πλειστηριασμού επισημαίνεται ότι τα ακίνητα του ΔΟΛ αναμένεται να περάσουν στην Alpha που προσέφερε 3,8 εκ ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα λάβουν από το αντίτιμο περί τα 19 εκ ευρώ.
Οι εργαζόμενοι της μητρικής ΔΟΛ θα απολυθούν από τον Ειδικό Διαχειριστή κατά την ημέρα της μεταβίβασης και θα μοιραστούν έναντι των οφειλομένων περί τα 3,3 εκ ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι των θυγατρικών του ομίλου ΔΟΛ διατηρούν τα δικαιώματά τους κανονικά σε ότι αφορά τους μισθούς και δεν απολύονται από τον ειδικό διαχειριστή.

Η ανακοίνωση της Πήγασος

Εν τω μεταξύ, τις πληροφορίες περί καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων διαψεύδει η Πήγασος Εκδοτική.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, σε απάντηση του με αριθμ. πρωτ. 1067/31.05.2017 ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα ηλεκτρονικού τύπου και με γνώμονα την ομαλή λειτουργία της αγοράς, η «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», ενημερώνει το επενδυτικό κοινό και τις αρμόδιες Αρχές, ότι είναι ανακριβής οιαδήποτε σχετική αναφορά περί καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων, την 30η Μαΐου 2017.

Πρώτη ενημέρωση: 01:00, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης