Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Β» για την Αργεντινή - Παραμένει σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Β» για την Αργεντινή - Παραμένει σταθερό το trend
Η κυβέρνηση της Αργεντινής καταγράφει σημαντική πρόοδο στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ενώ το νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό επιτυχές 
Η DBRS επιβεβαίωσε σήμερα (5 Ιουνίου 2017) τη βαθμολογία για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα, «Β (high) η αξιολόγηση για το εγχώριο νόμισμα) της Αργεντινής σε «Β», διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend) και αφήνοντας αμετάβλητη («R-4») τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης σημειώνει, στη σχετική του έκθεση, ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής καταγράφει σημαντική πρόοδο στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ενώ το νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό επιτυχές σε ό,τι αφορά στη μείωση του πληθωρισμού.
Η κυβέρνηση του Προέδρου Mauricio Macri έχει επίσης επεκτείνει τις πηγές εγχώριας και εξωτερικής χρηματοδότησης.
Ωστόσο, το έλλειμμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η δημοσιονομική πειθαρχία κρίνεται είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας.
Οι κίνδυνοι στον ορίζοντα περιλαμβάνουν συνεχείς πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις για υψηλότερες δαπάνες και πιθανή μείωση της πολιτικής υποστήριξης για την κυβέρνηση του κ. Macri.
Οι εξωτερικές εξελίξεις θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης και να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης, αναφέρει η DBRS.
Η Αργεντινή επωφελείται από μια διαφοροποιημένη οικονομία, έναν μορφωμένο πληθυσμό, έναν ιδιαίτερα παραγωγικό γεωργικό τομέα και άφθονους φυσικούς πόρους.
Η πραγματική ανάπτυξη έφθασε κατά μέσο όρο 2,5% τα τελευταία είκοσι χρόνια, παρά τη βαθιά, πολυετή ύφεση μεταξύ 1999 και 2002 και την πιο πρόσφατη περίοδο στασιμότητας.
Η Αργεντινή παρουσιάζει σχετικά υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες οικονομίες της περιοχής, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ πάνω από 20.000 δολάρια.
Παρά τα θετικά μηνύματα από την κυβέρνηση του κ. Macri, η Αργεντινή υποφέρει από ένα αδύναμο επενδυτικό κλίμα και το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής παραμένει απρόβλεπτο.
Οι ετερόδοξες φορολογικές και ρυθμιστικές πολιτικές έχουν προκαλέσει εκτεταμένες στρεβλώσεις στην οικονομία.
Ο Πρόεδρος έχει ασκήσει κατά παράδοση ουσιαστική επιρροή σε σημαντικούς εγχώριους θεσμούς, περιλαμβανομένων, κατά περιόδους, της κεντρικής τράπεζας και της δικαιοσύνης.
Η χώρα έχει γενικά σταθερούς πολιτικούς θεσμούς, οι οποίοι επέτρεψαν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, αλλά η εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς αξιωματούχους και στην ακεραιότητα των βασικών θεσμών είναι χαμηλή.
Οι συνεχιζόμενες έρευνες για φερόμενη διαφθορά από πλευράς σημερινών και πρώην αξιωματούχων ενδέχεται να αυξήσουν την πόλωση και να περιορίσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, εκτιμά ο καναδικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης