Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brookings: Δεν υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας για πώληση όπλων αξίας 110 δισ. δολαρίων

Brookings: Δεν υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας για πώληση όπλων αξίας 110 δισ. δολαρίων
Αυτό που έκαναν οι Σαουδάραβες και η κυβέρνηση Trump ήταν να βάλουν μαζί ένα πλασματικό πακέτο του επιθυμητού καταλόγου και να το απεικονίσουν ως συμφωνία
Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Trump επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία και η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει σύμβαση αξίας 110 δισ. δολαρίων με το βασίλειο για πώληση όπλων.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνία 110 δισ. δολαρίων.
Αντ 'αυτού, υπάρχει μια σειρά επιστολών ενδιαφέροντος ή πρόθεσης, αλλά όχι συμβόλαια.
Πολλές προσφορές που η αμυντική βιομηχανία πιστεύει ότι οι Σαουδάραβες θα ενδιαφερθούν κάποια μέρα.
Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν έχει κοινοποιηθεί στη Γερουσία για επανεξέταση.
Ο Οργανισμός Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια, η πτέρυγα πωλήσεων όπλων του Πενταγώνου, τις αποκαλεί "προβλεπόμενες πωλήσεις".
Καμία από τις συμφωνίες που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής δεν είναι καινούργια, όλα ξεκίνησαν επί προεδρίας Obama.
Ένα παράδειγμα είναι μια πρόταση για την πώληση τεσσάρων φρεγατών (που ονομάζονται σκάφη πολλαπλών αποστολών επιφανείας) στο Βασιλικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας.
Η πρόταση αυτή αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Υπουργείο Εξωτερικών το 2015. Δεν ακολουθήθηκε καμία σύμβαση.
Ο τύπος της φρεγάτας είναι παράγωγο ενός σκάφους το οποίο χρησιμοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά το παράγωγο δεν υπάρχει ακόμα.
Ένα άλλο κομμάτι είναι το Terminal High Altitude Air Defense System (THAAD) που αναπτύχθηκε πρόσφατα στη Νότια Κορέα.
Οι Σαουδάραβες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σύστημα εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία σύμβαση.
Ο Obama ενέκρινε την πώληση κατ 'αρχήν σε μια σύνοδο κορυφής στο Camp David το 2015.
Επίσης στη λίστα υπάρχουν 150 ελικόπτερα Black Hawk.
Αυτό που έκαναν οι Σαουδάραβες και η κυβέρνηση Trump ήταν να βάλουν μαζί ένα πλασματικό πακέτο του επιθυμητού καταλόγου και να το απεικονίσουν ως συμφωνία.
Επιπλέον, είναι απίθανο οι Σαουδάραβες να πληρώσουν για μια συμφωνία αξίας 110 δισ. δολαρίων, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του πολέμου δύο ετών και άνω στην Υεμένη.
Ο πρόεδρος Obama πούλησε στο βασίλειο 112 δισ. δολάρια σε όπλα για οκτώ χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν μια ενιαία, τεράστια διαπραγμάτευση το 2012 που διαπραγματεύθηκε ο τότε Υπουργός Άμυνας Bob Gates.
Για να επιτύχει αυτή τη συμφωνία μέσω της έγκρισης του Κογκρέσου, ο Gates διαπραγματεύθηκε επίσης μια συμφωνία με το Ισραήλ να αποζημιώσει τους Ισραηλινούς για να έχουν την υπεροχή έναντι των γειτόνων τους.
Η συμφωνία Trump είναι πραγματική όταν το Ισραήλ αρχίζει να ζητά ένα πακέτο για τη διατήρηση της ποιότητας του Ισραηλινού στρατού.
Αυτό που έρχεται σύντομα είναι μια συμφωνία δισεκατομμυρίων δολαρίων για περισσότερα πυρομαχικά για τον πόλεμο στην Υεμένη.
Η βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας χρειάζεται περισσότερα πυρομαχικά για να συνεχίσει τον αεροπορικό βομβαρδισμό της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου.
Τέλος, όπως και η συμφωνία για τα όπλα δεν είναι αυτό που διαφημίστηκε, είναι και η πολυσυζητημένη κοινή μουσουλμανική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.
Αντ 'αυτού, οι χώρες του Κόλπου έχουν ενεργοποιήσει μία δικιά τους.
Η Σαουδική Αραβία έχει ενορχηστρώσει μια εκστρατεία για την απομόνωση του Κατάρ. Αυτό το Σαββατοκύριακο η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ.
Σύμμαχοι, όπως οι Μαλδίβες και η Υεμένη ακολούθησαν.
Η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα χερσαία σύνορά της με το Κατάρ.
Αυτό δεν είναι η πρώτη τέτοια πρωτοβουλία, αλλά μπορεί να είναι η πιο επικίνδυνη.
Οι Σαουδάραβες και οι σύμμαχοί τους είναι πρόθυμοι να τιμωρήσουν το Κατάρ για την υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, για τη φιλοξενία του Al-Jazeera και τη διατήρηση δεσμών με το Ιράν.
Αντί να υπάρχει ένα ενωμένο μέτωπο για τον περιορισμό του Ιράν, το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του Ριάντ επιδεινώνει τις θρησκευτικές και πολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης