Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Αναπτυξιακή Τράπεζα στρέφεται ο υπουργός Δ. Παπαδημητρίου, ενώ οι επιχειρηματίες λένε «μειώστε τους φόρους»

Στην Αναπτυξιακή Τράπεζα στρέφεται ο υπουργός Δ. Παπαδημητρίου, ενώ οι επιχειρηματίες λένε «μειώστε τους φόρους»
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι συνδεδεμένη με την κρατική, ευρωπαϊκή και διατραπεζική χρηματοδότηση χωρίς να αναλαμβάνει κινδύνους για τα κρατικά κεφάλαια
Από τη θεωρία στην πράξη περνά ο υπουργός Οικονομίας, κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, αλλά δεν είναι σε θέση ακόμη να δώσει απάντηση στο απλό ερώτημα «ποιος θα βάλει τα λεφτά».
Ο λόγος για τη σύσταση Αναπτυξιακής Τράπεζα, αλλά αναζητούνται ισχυροί χρηματοδότες.
Το σχέδιο που εδώ και χρόνια «κολλούσε» στο τρόπο της χρηματοδότησης φαίνεται να ξεμπλοκάρει μετά από πρωτοβουλία του κ. Παπαδημητρίου.
Στόχος του υπουργείου είναι η αναπτυξιακή τράπεζα να αποτελέσει έναν φορέα «ομπρέλα», στον οποίο θα υπαχθούν οι οργανισμοί που εποπτεύει το υπουργείο και έχουν ως αντικείμενο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης επενδύσεων.
Επίσης στον ενιαίο φορέα θα ενσωματωθούν και υπηρεσίες συμβούλων που υπάγονται στο υπουργείο.
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα είναι συνδεδεμένη με την κρατική, ευρωπαϊκή και διατραπεζική χρηματοδότηση χωρίς να αναλαμβάνει κινδύνους για τα κρατικά κεφάλαια. 
Η χρηματοδότηση της τράπεζας δεν θα προχωρήσει μόνο με εθνικούς πόρους αλλά σε αυτήν θα συμμετάσχουν και αναπτυξιακές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ, προκειμένου να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατόν η λειτουργία της συγκεκριμένης τράπεζας, θα υπάρξει τεχνική βοήθεια από 4 αντίστοιχες τράπεζες.
Συγκεκριμένα θα συμβάλουν η γερμανική KFW, η γαλλική National Development Agency, η ιταλική Cassa Depositi e Prestiti και η βρετανική British Business Bank.
Τις επόμενες εβδομάδες ο υπουργός Οικονομίας σχεδιάζει να μεταβεί στη Γερμανία για να συζητήσει το θέμα με τα στελέχη της KFW.
Σημειώνεται ότι τα χρόνια του Μνημονίου οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομίας είχαν μεταβεί στη Γερμανική πρωτεύουσα για το θέμα χωρίς τελικά να υπάρξει εξέλιξη.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η επιχειρηματικότητα και οι επιχειρηματίες μπορεί να βρουν χρηματοδότηση αυτό που χρειάζονται οι επιχειρήσεις είναι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και μικρότερη προκαταβολή φόρου. Προσθέτουν ότι η επιχειρηματική κοινότητα δεν μπορεί να επιβιώσει εξαιτίας της φορομπηχτικής πολιτικής.
Τα ίδια θεωρούν ότι η ελληνική επιχειρηματικότητά νοιώθει ότι «πνίγεται» από τη βαριά φορολογία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης