Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: «Αγκάθι» για τις γερμανικές τράπεζες τα δάνεια σε ναυτιλιακές - Το 37% είναι προβληματικά

Moody's: «Αγκάθι» για τις γερμανικές τράπεζες τα δάνεια σε ναυτιλιακές - Το 37% είναι προβληματικά
Παρά τα μέτρα που έλαβαν μεμονωμένες τράπεζες τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα αντιμετωπίσουν αυξητικά υψηλότερα πιστωτικά κόστη
Το 37% επί του συνόλου που έχουν χορηγηθεί αγγίζουν τα προβληματικά δάνεια των πέντε μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζών του κλάδου (σσ: εξειδικεύονται στα ναυτιλιακά δάνεια) προς ναυτιλιακές εταρείες, σύμφωνα με τα τελευταία σχετικά στοιχεία στο τέλος του 2016 (έναντι 28% το 2015), επισημαίνει σε έκθεση της η Moody's, τονίζοντας πως η τάση συνεχίστηκε και τους τρεις πρώτους μήνες του 2017.
Τα παραπάνω θα αυξήσουν πιέσεις στην κερδοφορία των γερμανικών τραπεζών με μεγάλη έκθεση σε ναυτιλιακά δάνεια, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.
Παρά τα μέτρα που έλαβαν μεμονωμένες τράπεζες τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες της ναυτιλιακής βιομηχανίας θα αντιμετωπίσουν αυξητικά υψηλότερα πιστωτικά κόστη, εφόσον τα θεμελιώδη μεγέθη της βιομηχανίας παραμένουν αδύναμα και η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση, σημειώνεται στην έκθεση.
Αν και ο δείκτης συνολικής κάλυψης των δανείων έχει βελτιωθεί σε 51% στα τέλη του 2016, από 45% το 2015, η Moody's πιστεύει ότι ο δείκτης πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 60% για να μην αυξηθούν οι προβλέψεις των εν λόγω τραπεζών.
Οι τράπεζες που κινδυνεύουν περισσότερο με καθαρές ζημίες το 2017, είναι οι DVB Bank και Norddeutsche Landesbank GZ
Επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Ε.Κ.Τ.) έχει δηλώσει ότι θα διενεργήσει σε βάθος επιτόπιες επιθεωρήσεις κατά τους επόμενους 18 μήνες, σε τράπεζες που εκτίθενται σε ναυτιλιακά δάνεια.
Μακροπρόθεσμα, η επανεξέταση της Ε.Κ.Τ. θα βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών έκτακτων και σημαντικών ζημιών από τα δάνεια σε ναυτιλιακές, υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες θα εφαρμόσουν βελτιωμένες διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων που θα τους επιτρέψουν να αναγνωρίσουν τις κρίσιμες ναυτιλιακές εκθέσεις νωρίτερα και να παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις για αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης