Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέο συμβιβασμό με «stand-by arrangement» και δόση ζητάει η Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ - Χρέος και QE στις καλένδες

Νέο συμβιβασμό με «stand-by arrangement» και δόση ζητάει η Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ - Χρέος και QE στις καλένδες
Ο Αλέξης Τσίπρας, είχε δίωρη σύσκεψη στο γραφείο του με το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης...
Σε κλίμα αμηχανίας και υπό τον φόβο ενός νέου «ναυαγίου» στo Eurogroup, συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε δίωρη σύσκεψη στο γραφείο του, στον 7ο όροφο, με το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να εξετάσουν τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται, μετά και τις δηλώσεις των κκ Schaeuble και Lagarde.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται πως κάνει αποδεκτή μία λύση που θα περιλαμβάνει ένα stand-by arrangment, αρκεί να υπάρχει συγκεκριμενοποίηση της πρότασης και των εργαλείων για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, με τον υπουργό Οικονομικών να απαντά, «πάντα υπάρχουν».
Ο Γραμματεάς του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος, λέγοντας πως «δεν αποκλείεται να υπάρξει λύση στο Eurogroup», χωρίς όμως να θέλει να δημιουργήσει παραπάνω προσδοκίες.
Εμφανώς πιο διαλλακτική εμφανίζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση της «Κίνησης των 53», καθώς κορυφαίο στέλεχος που ανήκει στην εσωκομματική τάση δήλωνε πως «πρέπει να πάρουμε όποια λύση μας προταθεί τώρα», επομένοντας όμως «η λύση αυτή πρέπει να διασφαλίζει την άμεση ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση της Ε.Κ.Τ.
Όλα δείχνουν πως τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη συμφωνούν να υπάρξει ένας ακόμη συμβιβασμός με στόχο την άμεση εκταμίευση της δόσης.
Πάντως καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες οι δανειστές επιθυμούν να έχουν δρομολογηθεί όλα τα προαπαιτούμενα ενώ η κυβ΄ρνησης κινείται στη λογική να προσέλθει στο Eurogroup με μοναδικό ανοιχτό ζήτημα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια μάχη διαρροών εξηγώντας πως αυτό γίνεται γιατί κάθε πλευρά προσπαθεί να μετρήσει τις προθέσεις των άλλων.
Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν έχει κατατεθεί πρόταση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, και πως η ελληνική πλευρά περιμένει να δει την πρόταση ώστε να διατυπώσει της θέση της, αν είναι προς το συμφέρον της χώρα ή ακόμα και τι αλλαγές και βελτιώσεις μπορούν να γίνουν.
«Αν υπάρχουν λεκτικές διατυπώσεις που μπορεί να δίνουν τη δυνατότητα στην Ε.Κ.Τ. για ποσοτική χαλάρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη πηγή συμπληρώνοντας πως «για παράδειγμα μια πρόταση με συγκεκριμενοποίηση εργαλείων απομείωσης του χρέους και μια αναφορά πως έχουν γίνει βήματα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του χρέους και πως θα δούμε τι θα γίνει τον Αύγουστο του 2018 και αν αυτό είναι δυνατό να δώσει σήμα στην Ε.Κ.Τ.».
Η ίδια καλά πληροφορημένη πηγή απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπει η κυβέρνηση την πρόταση Σόιμπλε ανέφερε:
«Δεν απορρίψαμε μια πρόταση στις 22 για να τη δεχτούμε στις 15».
Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: 

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε αναλυτικά για την πορεία του κυβερνητικού έργου, τις μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις για την αναπτυξιακή στρατηγική, την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, τη Συνταγματική μεταρρύθμιση, καθώς και την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Η ΠΓ κατέληξε στα εξής:

1. Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες η ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν δείγμα αλλαγής σελίδας για τη χώρα και κινούνται στον αντίποδα της καταστροφολογίας που συντηρούν η αντιπολίτευση και τα συστημικά ΜΜΕ.
Ταυτόχρονα η αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 220.000 κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , με ενίσχυση μάλιστα των θέσεων πλήρους απασχόλησης αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα ακόμη κίνητρο για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, ώστε να υπηρετηθούν οι στόχοι για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.

2. Η ευκαιρία που δημιουργείται από το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας για οριστική υπέρβαση της κρίσης, δεν πρέπει να χαθεί.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν και θα ολοκληρώσει και τυπικά εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των προαπαιτούμενων δράσεων, τώρα είναι η σειρά των δανειστών μας να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.
Αποτελεί ηθική και νομική τους υποχρέωση να δρομολογήσουν τις αναγκαίες αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για εμπέδωση της σταθερότητας, δυναμική και μη αντιστρέψιμη ανάκαμψη και για έξοδο στις αγορές, το συντομότερο δυνατό, με βιώσιμούς όρους για τη χώρα μας.

3. Οι πρόσφατες δηλώσεις από την πλευρά της Διοίκησης του ΔΝΤ που επιχειρούν να προεξοφλήσουν την μετάθεση των αποφάσεων, τόσο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όσο και για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν συνιστούν θετική συνεισφορά στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας έντιμης και κοινά αποδεκτής λύσης.
Γίνεται για μια ακόμα φορά φανερό, ότι το ΔΝΤ, όσο κι αν θέλει να πείσει για το αντίθετο, απαιτεί μόνο την υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων» λιτότητας, ενώ υποχωρεί άτακτα κάθε φορά που έρχεται η στιγμή να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μια θέση που αν διατηρηθεί ως το τέλος, θα επιφέρει άλλο ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του.

4.Ανεξάρτητα από τη στάση του ΔΝΤ, η ώρα των αποφάσεων έχει έρθει για την Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και το ίδιο περιμένει να κάνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Μια διέξοδος καθαρής λύσης για το χρέος που θα το καθιστά βιώσιμο με βάση τις αναλύσεις όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, δεν θα αποτελεί νίκη ελληνική, αλλά νίκη ευρωπαϊκή.
Οι εταίροι μας πρέπει αυτό να το κατανοήσουν και ιδιαίτερα η Γερμανική πλευρά, από την οποία αναμένουμε αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης, με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις, να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης.

5.Στηρίζουμε τις προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης για μια καθαρή λύση για το χρέος που θα αποκαθιστά το συντομότερο δυνατό την πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.
Ταυτόχρονα, επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι στο βαθμό που το ΔΝΤ αναβάλλει την απόφασή του για συμμετοχή και χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος και εν τέλει δεν αποφασίσει τη συμμετοχή του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εφαρμόσει το μίγμα πολιτικής που το Ταμείο απαίτησε κατά την τελευταία διαπραγμάτευση.

6. Καλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους, όπως και για την ευθύνη των εταίρων μας να εκπληρώσουν το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα.

Δ.Α.

(Αρχική δημοσίευση στις 17:01, 6 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης