Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η διαφωνία Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ έχει προϊστορία 22 χρόνων και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο

Η διαφωνία Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ έχει προϊστορία 22 χρόνων και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο
Το Κατάρ δημιούργησε τους δικούς του δεσμούς με άλλες δυνάμεις, όπως το Ιράν, τις ΗΠΑ- το Κατάρ φιλοξενεί την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ - και πιο πρόσφατα τη Ρωσία
Η απομόνωση του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία ξεκινά από το 1995 και το μακρύ παρελθόν, αλλά και το πιθανό μέλλον της αντιδικίας έχουν φόντο το φυσικό αέριο.
Το 1995 δεν ήταν μόνο η χρονιά κατά την οποία ο πατέρας του σημερινού εμίρη, ο σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani ανέτρεψε τον δικό του πατέρα, ήταν επίσης η χρονιά που η μικρή χερσόνησος έκανε την πρώτη αποστολή υγρού φυσικού αερίου από τη μεγαλύτερη δεξαμενή στον κόσμο.
H North Field, η οποία παρέχει σχεδόν όλο το φυσικό αέριο του Κατάρ, είναι μία εταιρεία συνιδιοκτησίας με το Ιράν, τον μισητό αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας.
Ο πλούτος που ακολούθησε μετέτρεψε το Κατάρ όχι μόνο στο πλουσιότερο έθνος του κόσμου, με ετήσιο εισόδημα ανά κάτοικο ύψους 130.000 δολαρίων, αλλά και τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγρού φυσικού αερίου στον κόσμο.
Η εστίαση στο φυσικό αέριο το απόκοψε από τους γείτονές του, που παράγουν πετρέλαιο στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και του επέτρεψε να παρακάμψει την κυριαρχία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έκοψε τις διπλωματικές σχέσεις και έκλεισε τα σύνορα.
Αντ 'αυτού, το Κατάρ δημιούργησε τους δικούς του δεσμούς με άλλες δυνάμεις, όπως το Ιράν, τις ΗΠΑ- το Κατάρ φιλοξενεί την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ - και πιο πρόσφατα τη Ρωσία.
Το Ταμείο Επενδύσεων του Κατάρ συμφώνησε πέρυσι να επενδύσει 2,7 δισ. δολάρια στη ρωσική κρατική Rosneft Oil.
"Το Κατάρ υπήρξε ένα είδος υποτελούς δομής της Σαουδικής Αραβίας, αλλά χρησιμοποίησε την αυτονομία που δημιούργησε ο πλούτος φυσικού αερίου για να αποκτήσει έναν ανεξάρτητο ρόλο", δήλωσε ο Jim Krane, ερευνητής ενέργειας στο ινστιτούτο Baker Institute του Πανεπιστημίου Ράις στο Χιούστον του Τέξας.
"Η υπόλοιπη περιοχή αναζητά την ευκαιρία να κόψει τα φτερά του Κατάρ".
Η ευκαιρία αυτή ήρθε με την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump στη Σαουδική Αραβία, όταν κάλεσε "όλα τα έθνη με συνείδηση" να απομονώσουν το Ιράν.
Όταν το Κατάρ διαφώνησε δημόσια, σε μια δήλωση που αργότερα η κυβέρνηση υποστήριξε πως αλλοιώθηκε, ακολούθησε η τιμωρία της Σαουδικής Αραβίας.
Ουσιαστικά, η παραγωγή φυσικού αερίου του Κατάρ ήταν απαλλαγμένη από την εμπλοκή του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, του οργανισμού πετρελαίου που κυριαρχεί η Σαουδική Αραβία.
Ο νέος εμίρης, κατάφερε να επιβιώσει από ένα πραξικόπημα εναντίον του το 1996, δεν έχτισε αγωγούς που θα ενσωμάτωναν το Κατάρ στις αγορές των γειτόνων του στον Κόλπο.
Δυο ανώτεροι υπάλληλοι της κυβέρνησης του Κατάρ ισχυρίστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης των πραξικοπηματιών το 2000 ότι το Μπαχρέιν βοήθησε την προσπάθεια με τη συγκατάθεση της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με έκθεση του BBC.
Την εποχή εκείνη, τα πολύ πιο πλούσια κράτη του πετρελαίου είδαν το φυσικό αέριο ως ουσιαστικά άνευ αξίας, χρήσιμο κυρίως για την έγχυση σε πετρελαιοπηγές για τη βελτίωση των ποσοστών εξαγωγής.
Ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν μόνο ένα κλάσμα της τιμής της παγκόσμιας αγοράς για το αέριο, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Steven Wright του Πανεπιστημίου του Κατάρ.
Ο μοναδικός αγωγός που κατασκευάστηκε, το έργο Dolphin που συνέδεε το Βόρειο Πεδίο του Κατάρ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, λειτουργούσε με τη μισή ή τα 2/3 της χωρητικότητας.
Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν πέρυσι πρέπει να καλύψουν το υπόλοιπο, ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των εξαγωγών του Κατάρ θα συνεχίσει να πηγαίνει στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης.
Πιο πρόσφατα, η ζήτηση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και της βιομηχανικής ενέργειας αυξάνεται στις χώρες του Κόλπου.
Πρέπει να καταφύγουν σε εισαγωγές φυσικού αερίου υψηλότερου κόστους και να καταφύγουν σε δαπανηρές εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου από το έδαφος, σύμφωνα με την έρευνα.
Το φυσικό αέριο του Κατάρ έχει το χαμηλότερο κόστος εξόρυξης στον κόσμο.
Ο πλούτος του φυσικού αερίου του Κατάρ το επέτρεψε να αναπτύξει εξωτερικές πολιτικές που ενόχλησαν τους γείτονές του.
Υποστήριξε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τις ένοπλες παρατάξεις που αντιτίθενται στα ΗΑΕ ή τη Σαουδική Αραβία στη Λιβύη και τη Συρία.
Το φυσικό αέριο έχει επίσης πληρώσει παγκόσμιο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, το οποίο σε διάφορες χρονικές στιγμές έχει ενοχλήσει ή «θυμώσει» τις περισσότερες κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής.
Την Τρίτη, ο Trump είπε στο Twitter ότι όταν μίλησε για την ανάγκη να σταματήσει η χρηματοδότηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή, «οι ηγέτες επεσήμαναν το Κατάρ!»
Πάνω απ 'όλα, το φυσικό αέριο ώθησε το Κατάρ να προωθήσει μια περιφερειακή πολιτική δέσμευσης με το σιιτικό Ιράν για να εξασφαλίσει την πηγή του πλούτου του.
Το φυσικό αέριο δεν είναι η άμεση αιτία της τρέχουσας αναμέτρησης, αλλά «μπορείτε να αναρωτηθείτε γιατί το Κατάρ δεν ήταν πρόθυμο να προμηθεύσει τις γειτονικές του χώρες», δήλωσε ο Wright.
"Πιθανότατα υπήρχε μια προσδοκία ότι το Κατάρ θα πουλούσε φυσικό αέριο σε τιμή έκπτωσης".
Προσθέτοντας στις τοπικές απογοητεύσεις, το 2005, το Κατάρ κήρυξε μορατόριουμ για την περαιτέρω ανάπτυξη του Βόρειου Τομέα, όπου θα μπορούσε να παράξει περισσότερο φυσικό αέριο για εξαγωγές.
Το Κατάρ δήλωσε ότι πρέπει να δοκιμάσει τον τρόπο με τον οποίο ο τομέας ανταποκρινόταν στην εκμετάλλευσή του, αρνούμενο ότι ανησυχεί για το Ιράν, το οποίο ήταν πολύ πιο αργό στην άντληση αερίου από την πλευρά του κοινού τομέα.
Αυτό το μορατόριουμ δύο ετών άρθηκε τον Απρίλιο, μια δεκαετία αργότερα, όταν το Ιράν για πρώτη φορά έφθασε στα ποσοστά εξαγωγής του Κατάρ.
"Οι άνθρωποι εδώ είναι περίεργοι για το τι ακριβώς οι Σαουδάραβες αναμένουν από το Κατάρ ", δήλωσε ο Gerd Nonneman, καθηγητής διεθνών σχέσεων και μελετών του Κόλπου στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζταουν.
"Φαίνεται ότι θέλουν το Κατάρ να αποκοπεί εντελώς, αλλά δεν πρόκειται να αποκαλέσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση, γιατί δεν είναι.
Και δεν πρόκειται να εξαπατήσει το Ιράν, διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο μια σχέση που είναι πολύ θεμελιώδης για την οικονομική ανάπτυξη του Κατάρ ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης