Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Τουρκία επιλέγει πλευρά στη διαμάχη του Κόλπου, καθώς ο Erdogan υπερασπίζεται το Κατάρ

Bloomberg: Η Τουρκία επιλέγει πλευρά στη διαμάχη του Κόλπου, καθώς ο Erdogan υπερασπίζεται το Κατάρ
Ο τούρκος πρόεδρος τονίζει ότι οι δράσεις εναντίον του Κατάρ δεν είναι σωστές, ωστόσο αποφέυγει να στραφεί κατά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της
Σε κοινή γραμμή με το Κατάρ αποφάσισε να ταχθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Tayyip Erdogan, αναφορικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τη Σαουδική Αραβία και τους περιφερειακούς συμμάχους της, επιθυμώντας να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης που έχει ξεσπάσει σε μία από τις πιο σημαντικές περιοχές του κόσμου στρατηγικά.
Όπως τόνισε χθες (6/6) ο τούρκος πρόεδρος ενώπιον ομάδας διπλωματών, «η κατηγοριοποίηση του Κατάρ ως τρομοκρατικό κράτος δε θα βοηθήσει στην άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή, η οποία έχει ανάγκη για ενότητα», με τον ίδιο ωστόσ να αποφεύγει οποιαδήποτε επίκριση απέναντι στις αντίπαλες χώρες της Ντόχα.
«Θα ήθελα να δηλώσω ότι δε θεωρούμε ότι οι κυρώσεις κατά του Κατάρ είναι σωστές», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Erdogan, για να προσθέσει εν συεχεία ότι «ο καταλληλότερος τρόπος να λυθούν τα εσωτερικά θέματα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου είναι μέσω του διαλόγου».
Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα εντός της εβδομάδας, μία ομάδα χωρών του Κόλπου, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέι, διέκοψαν τους διπλωματικούς και εμπορικούς δεσμούς τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει διάφορες τρομοκρατικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Μέχρι στιγμής, ο Erdogan διατηρούσε σιγή αναφορικά με την εν λόγω κρίση, ωστόσο προκειμένου να μην φανεί ότι τάσσεται υπέρ των αντιπάλων του Κατάρ, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει ως ειρηνοποιός.
«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με το Κατάρ, όπως και με όλους τους φίλους μας οι οποίοι μας έχουν στηρίξει», δήλωσε ο Erdogan αναφερόμενος στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να επιλύσουμε τα προβλήματα του Κατάρ με τις άλλες χώρες», καταλήγει ο τούρκος πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι το Κατάρ αποτελεί σημαντικό επενδυτή στην τουρκική οικονομία, με τις επενδύσεις της σε εταιρείες μέσων ενημέρωσης, οικονομίας και άμυνας να ανέρχονται στα 857 εκατ. δολάρια.
Παράλληλα, ο τουρκικός στρατός δημιουργεί στο Κατάρ μία βάση η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει 10 χιλ. στρατιώτες, με το πλαίσιο της συμφωνίας να περιλαμβάνει τη μελλοντική στρατιωτική υπέρασπιση του εμιράτου από την Άγκυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης