Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Negative για τις τράπεζες του Κατάρ η κρίση στον Περσικό Κόλπο

Moody's: Credit Negative για τις τράπεζες του Κατάρ η κρίση στον Περσικό Κόλπο
Αν οι εν λόγω κυρώσεις παραμείνουν για καιρό ακόμα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού από τις αγορές 
Αρνητικά για την πιστολητική ικανότητα («Credit Negative») των τραπεζών του Κατάρ (Aa3 σταθερό) αποτιμά την κρίση που έχει ξεσπάσει στον Περσικό Κόλπο η Moody's, στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλαν στο πάμπλουτο εμιράτο οι Σαουδική Αραβία (A1, σταθερό), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αα2, σταθερό), Μπαχρέιν (Ba2, αρνητικό) και Αίγυπτος (Β3, σταθερό).
Αν οι εν λόγω κυρώσεις παραμείνουν για καιρό ακόμα, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά πως θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους δανεισμού από τις αγορές αλλά και πτώση της εμπιστοσύνης για το τραπεζικό σύτσημα του Κατάρ, καθώς πολλά από τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από τις χώρες του Κόλπου.
Μάλιστα, ακόμη χειρότερο θα είναι ένα σενάριο περιορισμών στις ροές κεφαλαίων, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.
Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι καταθέσεις από την πλούσια σε υδρογονάνθρακες κυβέρνηση του Κατάρ και οι καταθέσεις συνδεδεμένων οντοτήτων στις τοπικές τράπεζες, έχουν μειωθεί λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου.
Η μείωση στις τοπικές καταθέσεις οδήγησαν σε αύξηση 35% των ξένων κεφαλαίων έως τον Μάρτιο του 2017, έναντι 23% το 2014.
Μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών του Κατάρ, η εξωτερική χρηματοδότηση της Qatar National Bank (Aa3, σταθερό) αντιπροσωπεύει το 49% των συνολικών υποχρεώσεών του, με τα αντίστοιχα ποσοστά για Commercial Bank (A2, αρνητικό) και Qatar Islamic Bank (A1, σταθερό) να είναι 40% και 30%.
Η Moody's υπολογίζει ωστόσο τα αποθεματικά της κυβέρνησης του Κατάρ σε περίπου 200% του ΑΕΠ το 2016....




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης