Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε θέση αδυναμίας η κυβέρνηση ενόψει Eurogroup - Περιμένει την πρόταση των δανειστών και ευελπιστεί…

Σε θέση αδυναμίας η κυβέρνηση ενόψει Eurogroup - Περιμένει την πρόταση των δανειστών και ευελπιστεί…
Η διαφαινόμενη επικοινωνιακή ήττα της 15ης Ιουνίου θα εξελιχθεί και σε πολιτική ήττα;
Η σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group θα δώσει τον τόνο για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα έχει κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, περιμένοντας τις εξελίξεις για το θέμα του χρέους.
Αν και θεωρείται απίθανο να υπάρξει κάποια ρύθμιση για το χρέος που με τη σειρά της θα ανοίγει το δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕΚΤ και κατ’επέκταση για την έξοδο στις αγορές, τόσο ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος υποστηρίζουν πως αν όλες οι πλευρές δείξουν καλή θέληση «είναι εφικτή μια συμφωνία που θα επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει».
Μάλιστα ο κ.Τσακαλώτος προέτρεψε Βερολίνο και ΔΝΤ έτσι ώστε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου να υπάρξει σαφήνεια αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου «να δοθεί ένα ξεκάθαρο σημάδι στις χρηματαγορές ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να φοβάται να επενδύσει» στην Ελλάδα και να σταλεί ένα μήνυμα στους Έλληνες πολίτες ότι «επιτέλους μπορούν να κοιτάζουν προς το μέλλον με λίγη ελπίδα».
Πρόκειται για δηλώσεις που κυρίως παραπέμπουν σε «ευχολόγιο» παρά σε βεβαιότητες.
Κάτι που εν πολλοίς επιβεβαίωσε και η πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στην ανακοίνωση της κάνει λόγο για ηθική και νομική υποχρέωση των δανειστών να ρυθμίσουν το ελληνικό χρέος.
Πρόκειται για τοποθετήσεις που αν μη τι άλλο σκιαγραφούν την «αδυναμία» της ελληνικής κυβέρνησης.
Η οποία ενισχύεται άλλωστε και από την εκπεφρασμένη άποψη ότι την κυβέρνηση δεν την συμφέρει η ρήξη προκειμένου να μην ανατραπεί η διαφαινόμενη θετική πορεία και ανάκαμψη της οικονομίας.
Όλα αυτά τα δεδομένα συνηγορούν υπέρ της θέσης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Καθώς δίχως κάποιο ισχυρό διαπραγματευτικό «χαρτί», φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί την όποια πρόταση της παρουσιαστεί.
Άλλωστε εναλλακτική δεν έχει.
Ούτε η ίδια ούτε η χώρα.
Και ας υποστηρίζει η κυβέρνηση πως δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε λύση ή μια μεσοβέζικη λύση που δεν θα δίνει ένα οριστικό τέλος στο σημερινό αδιέξοδο.
Σε κάθε περίπτωση το σενάριο της ρήξης και μιας ακόμα κρίσης αποκλείεται.
Θα ήταν η χειρότερη δυνατή εξέλιξη και θα ακύρωνε οτιδήποτε θετικό έχει γίνει έως σήμερα.
Άρα η κυβέρνηση περιμένει τη λύση που θα της προταθεί και ευελπιστεί να είναι τέτοια που τουλάχιστον να μπορεί να τη διαχειριστεί, ώστε να μην χρειαστεί ο Αλέξης Τσίπρας να επανέλθει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22/6.
Και ας χρησιμοποιεί την ημερομηνία αυτή ως το «τελευταίο καταφύγιο».
Εάν όλες αυτές οι δυσοίωνες εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και καταρρεύσει και επίσημα το έως σήμερα κυβερνητικό αφήγημα, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει υποστεί μια ηχηρή επικοινωνιακή ήττα.
Καθώς ήταν οι δικοί της χειρισμοί, οι δικές της προσδοκίες που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα και που την αφήνουν έκθετη.
Το ερώτημα που περιμένει απάντηση είναι αν αυτή η επικοινωνιακή ήττα θα εξελιχθεί σε πολιτική ήττα, αν δηλαδή αποτελέσει μια ακόμα «πληγή» στην ήδη λαβωμένη κυβέρνηση.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης