Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η αξιολόγηση της Banco Santander - Σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «Α» η αξιολόγηση της Banco Santander - Σταθερό το trend
Χθες, η Banco Sandander ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην εξαγορά της υπό κατάρρευση Banco Popular, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ
H DBRS επιβεβαίωσε σήμερα (8 Ιουνίου 2017) τη βαθμολογία για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Banco Santander σε «Α» (σε «R-1» επιβεβαιώθηκε η βραχυπρόθεσμη), διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend), κάτι που αποδεικνύει πως η επικείμενη εξαγορά της Banco Popular δε θα επηρεάσει ιδιαίτερα το πιστωτικό της προφίλ.
Χθες, η Banco Sandander ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην εξαγορά της υπό κατάρρευση Banco Popular, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, ενώ θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 7 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ε.Κ.Τ., «στις 6 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκρινε πως η Banco Popular Espanol καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει.
Η σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στη ρευστότητα της τράπεζας τις τελευταίες ημέρες οδήγησε στην απόφαση πως η τράπεζα στο άμεσο μέλλον δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.
Ως εκ τούτου, η Ε.Κ.Τ. αποφάσισε πως η Banco Popular καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει και ενημέρωσε εγκαίρως το S.R.B., το οποίο υιοθέτησε πρόγραμμα εκκαθάρισης που περιλαμβάνει την πώληση της Banco Popular Espanol στην Banco Santander.
H S.R.B. έκρινε πως η εκκαθάριση της τράπεζας είναι προς το δημόσιο συμφέρον και υιοθέτησε το πρόγραμμα εκκαθάρισης».
H μετοχή της Banco Popular έχει χάσει το 50% της αξίας της τις τελευταίες τέσσερις μέρες, εν μέσω φόβων κατάρρευσης.
Η συμφωνία αναμένεται να έχει ουδέτερη επίπτωση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Santander.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μόνο εβδομάδες οι εκροές καταθέσεων της Banco Popular έφτασαν το ποσό των 18 δισ. ευρώ, ενώ, πριν τα παραπάνω, τον Μάρτιο του 2017, το σύνολο των καταθέσεων της ισπανικής τράπεζας ανερχόταν στα 79 δισ. ευρώ.
Η DBRS αναμένει η συγχώνευση να αυξήσει την έκθεση της Santander στην στεγαστική αγορά, από 24% στο 34%, ωστόσο κάνει λόγο και για πρόκληση σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πελατών της Popular, καθώς οι ανησυχίες γύρω από τα πολύ αδύναμα επίπεδα κεφαλαίου της οδήγησαν σε σημαντική μείωση της κεφαλαιοποίησης και επηρέασαν αρνητικά τα θεμελιώδη μεγέθη των πιστωτικών μονάδων τις τελευταίες εβδομάδες.
Ωστόσο, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης αναμένει εν τέλει πως η Santander θα έχει την ικανότητα να ξεπεράσει τα παραπάνω και να αποκαταστήσει τις χαμένες καταθέσεις, ενώ ταυτόχρονα θα αναζωογονήσει την επιχειρηματική δυναμική, δεδομένης της αποδεδειγμένης ικανότητας του Ομίλου να ενσωματώνει γρήγορα και με επιτυχία σημαντικές εξαγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης