Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κανείς δεν θέλει νέα κρίση στην Ελλάδα – Ερωτηματικό όμως τι λύση θα δώσει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Κανείς δεν θέλει νέα κρίση στην Ελλάδα – Ερωτηματικό όμως τι λύση θα δώσει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου
Νέα «χαρτιά» που θα την κρατήσουν πολιτικά ζωντανή αναζητά η κυβέρνηση

Λιγότερο από μια εβδομάδα έχει απομείνει έως το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπου και αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις των δανειστών για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό ζήτημα.
Αν και τα μηνύματα από τους εταίρους εξακολουθούν να είναι δυσοίωνα για τις ελληνικές επιδιώξεις τόσο ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αισιοδοξεί.
Ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα.
«Είμαστε σε momentum ανάκαμψης αρκεί να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη, οι επενδυτές είναι έτοιμοι, οι αγορές είναι έτοιμες και το μόνο που όλοι περιμένουν είναι ένα σήμα από τους θεσμούς.
Έχουμε την χρυσή ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.
Η Ελλάδα έχει κάνει ότι χρειάστηκε να κάνει και εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της.
Και έκανε περισσότερα από όσα χρειάζονται για να εξασφαλίσει ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς.
Τώρα είναι η ώρα οι εταίροι και οι δανειστές να κάνουν ότι πρέπει να κάνουν και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους» είπε ο πρωθυπουργός.
Και έχει δίκιο.
Είναι η στιγμή που πρέπει οι δανειστές να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν από την Ελλάδα.
Και κυρίως που επιδιώκουν αυτή να πάει.
Περαιτέρω αναβλητικότητα δεν θα είναι μόνο επιζήμια για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωζώνη και συνολικά για την ΕΕ, η οποία λίγες μόλις ημέρες από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και συγκεκριμένα στις 19/6 (όπως είναι προγραμματισμένο), θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Μ. Βρετανίας για το Brexit.
Είναι σαφές σε όλους πως η καθυστέρηση δεν συμφέρει κανέναν.
Ακόμα και τη Γερμανία και τον Schaeuble που ενόψει εκλογών δεν θέλει να «χαλάσει» το σκληρό αφήγημα του κατά της Ελλάδας.
Το χαρτί της «ανάπτυξης» που έβαλε στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να είναι αυτό που θα ξεκλειδώσει το σημερινό αδιέξοδο και να γεφυρώσει τις διαφορές και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των δανειστών.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Ευρώπη να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Πρόταση ικανή να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα όλων.
Ακόμα και του Βερολίνου καθώς μια μεγαλύτερη ανάπτυξη συνεπάγεται μικρότερες παρεμβάσεις για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Αλλά και του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που ενδεχομένως να μπορούν να βελτιώσουν τις προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία και να συντάξουν εκθέσεις για το ελληνικό χρέος που θα επιτρέψουν αφενός τη συμμετοχή του πρώτου στο ελληνικό πρόγραμμα και αφετέρου τη δρομολόγηση της ένταξης της Ελλάδας στο QE.
Και βεβαίως της κυβέρνησης, η οποία με αυτήν την κίνηση θα καταφέρει να διασωθεί επικοινωνιακά και πολιτικά, ακόμα και αν δεν πάρει τίποτα συγκεκριμένο στα χέρια της τώρα για το χρέος και το QE.
Κανείς δεν θέλει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη να επανέλθει δριμύτερη μια κρίση στην Ελλάδα.
Είτε αυτή είναι πολιτική είτε οικονομική.
Για αυτό όλοι θέλουν η λύση να βρεθεί στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και να μην παραπεμφθεί για τη Σύνοδο Κορυφής στις 22/6.
Και αυτή είναι μια εξέλιξη που κρατά την κυβέρνηση Τσίπρα ζωντανή.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης