Σιγήν ιχθύος από την Άκτωρ για την ποινική δίωξη στα Σκόπια - Όλη η υπόθεση απάτης ύψους 50 εκατ ευρώ

Σιγήν ιχθύος από την Άκτωρ για την ποινική δίωξη στα Σκόπια - Όλη η υπόθεση απάτης ύψους 50 εκατ ευρώ
Η απάτη η οποία στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύφθηκε μετά τις καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια
Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία Διαφθοράς κατά παντός υπευθύνου κατασκευαστικής εταιρείας, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και απάτη ύψους περί τα 50 εκ. ευρώ στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στα Σκόπια.
Η απάτη η οποία στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαλύφθηκε μετά τις καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια για ατασθαλίες στην εργολαβία του αυτοκινητοδρόμου Ντέμιρ Κάπια – Σμόκβιτσα που είχε αναλάβει η συγκεκριμένη κατασκευαστική εταιρεία.
Ακολούθησε έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στην οποία περιγράφονται μεταξύ άλλων υπέρογκες αμοιβές στο προσωπικό της εταιρείας, ενώ τα ύψος των αποδοχών που εμφανίζονταν να λαμβάνουν διάφορα πρόσωπα , την περίοδο 2012-2013 αποτελεί ένδειξη, κατά τις δικαστικές αρχές, ότι με τα χρήματα αυτά δεν προορίζονταν για τα στελέχη αυτά, αλλά διοχετεύονταν σε τρίτους είτε είχαν ως πραγματικό σκοπό τη διόγκωση του τιμήματος του έργου.

Η υπόθεση

Η υπόθεση έχει αποκαλυφθεί από το 2014 όταν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), μέσω του εκπροσώπου της Πέτρε Σιλέγκοφ, κατήγγειλε «οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ».
Σύμφωνα με τον κ. Σιλέγκοφ, το σκάνδαλο αυτό «ξεδιπλώνεται» με τη μορφή του ξεπλύματος χρήματος και έχει ως εξής:
Τις πρώτες δέκα ημέρες των τελευταίων μηνών εισέρχονται στην ΠΓΔΜ οργανωμένα, με λεωφορείο, έλληνες πολίτες, οι οποίοι δεν ασχολούνται με την κατασκευή του συγκεκριμένου αυτοκινητόδρομου, αλλά μεταβαίνουν στο υποκατάστημα της Stopanska Banka στο Νεγκότινο, από όπου αποσύρουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο όνομά τους και τα παραδίδουν στην Αθηνά Ζιώγα ,φοροτεχνικό της Άκτωρ. Στη συνέχεια τα άτομα αυτά αναχωρούν για την Ελλάδα.
Η Stopanska Banka είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας.
Ο κ.Σιλέγκοφ παρουσίασε καταλόγους με τα ονόματα αυτών των ελλήνων πολιτών και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. «Ιδού τα ονόματα των ελλήνων αυτών πολιτών, που σηκώνουν χρήματα κάθε μήνα σε μετρητά. Ιδού και οι λογαριασμοί τους».
Σε λιγότερο από ένα χρόνο εισήλθαν στη χώρα για το σκοπό αυτό 96 πολίτες της Ελλάδας. Εννέα από αυτούς έχουν το ίδιο επώνυμο αλλά διαφορετικό όνομα. Κάποιοι από αυτούς εισήλθαν στην ΠΓΔΜ δύο φορές, κάποιοι τρεις φορές και κάποιοι άλλοι και τέσσερις φορές. Στα άτομα αυτά καταβάλλονται από την ανάδοχο του αυτοκινητόδρομου Άκτωρ, μέσω του υποκαταστήματος της Stopanska Banka στο Νεγκότινο, μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά, βάσει συμβάσεων έργου. Αυτοί οι άνθρωποι μετατρέπουν σε ευρώ τα δηνάρια που λαμβάνουν στην ίδια τράπεζα .
Οι αρμόδιοι του υποκαταστήματος της Stopanska Banka στο Νεγκότινο, από το οποίο γίνονταν οι αναλήψεις αυτές, δήλωσαν τις αναλήψεις μεγάλων ποσών –άνω των 15.000 ευρώ- τις οποίες η Αρχή Καταπολέμησης Ξεπλύματος Χρήματος όφειλε να εξετάσει, δεδομένου ότι πρόκειται και για χρήματα προς αλλοδαπούς, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί ότι βγήκαν από τη χώρα, υποστήριξε ακόμη η αντιπολίτευση.

Σιγήν ιχθύος από Ακτωρ

Σιγήν ιχθύος τηρούν προς το παρόν τα στελέχη της Ακτωρ για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στα Σκόπια.
Από την εταιρία της Άκτωρ στην ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι οι αρμόδιοι απουσιάζουν τις ημέρες αυτές από τη χώρα.
Πάντως σε παλαιότερη ανακοίνωση της η εταιρεία για το θέμα αυτό υποστήριξε:
«Όλες οι δραστηριότητες και οικονομικές συναλλαγές που σχετίζονται με την κατασκευή του νέου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ντέμιρ Κάπια – Σμόκβιτσα, ως μέρος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου 10, διεξάγονται σύμφωνα με τους διεθνείς και τοπικούς νόμους και κανονισμούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας "Άκτωρ", σχετικά με αναφορές για τις δραστηριότητές της στην ΠΓΔΜ.
«Αυτό σημαίνει ότι κάθε συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των επιδομάτων των εργαζομένων από στην Ελλάδα, καλύπτεται από συμβάσεις και τιμολόγια, όλοι οι φόροι υπολογίζονται και καταβάλλονται και, τέλος, όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος, στο πλαίσιο του νόμου», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
«Η εταιρία εκτιμά ότι όλες οι αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το έργο είναι αβάσιμες και αδικαιολόγητες» κατέληγε η ανακοίνωση της εταιρίας “Άκτωρ”.

www.bankingnews.gr

Ελένη Μπότα

BREAKING NEWS