Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όταν κερδίζει συνέχεια ο Schaeuble – Το νέο «κόλπο» του ΔΝΤ που εκθέτει την Ελλάδα

Όταν κερδίζει συνέχεια ο Schaeuble – Το νέο «κόλπο» του ΔΝΤ που εκθέτει την Ελλάδα
Το γεγονός ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο κλείνει την πόρτα της ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE...
«Διαδικασία Έγκρισης επί της Αρχής».
Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί πλέον το ΔΝΤ για να περιγράψει τη μεσοβέζικη λύση που του επιτρέπει να κινηθεί στη γραμμή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ώστε ο Wolfgang Schaeuble να συμφωνήσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Βέβαια ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice, κατέβαλε χθες (8/6/2017) μεγάλη προσπάθεια για να πείσει ότι το Ταμείο δεν παραβιάζει τους κανόνες του για να εξυπηρετήσει τη Γερμανία, αλλά δεν φάνηκε να τα κατάφερε…
Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;
Το ΔΝΤ από τη μία δεν θέλει να εγκαταλείψει τον ρόλο του θεματοφύλακα των μεταρρυθμίσεων, αλλά την ίδια στιγμή καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να εκταμιεύσει χρήματα προς την Ελλάδα εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του, εάν δηλ. οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν σε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Ποιος επιτυγχάνει τον στόχο του;
Το ΔΝΤ διαλέγει μια λύση με την οποία –εκτός από τον Schaeuble- χάνουν όλοι και κυρίως η Ελλάδα, η οποία για πρώτη φορά έχει προνομοθετήσει μέτρα λιτότητας χωρίς να έχει κάποιο αντάλλαγμα.
Έτσι, στο Eurogroup (15/6/2017) –κι αφού η Ελλάδα θα έχει ψηφίσει ΟΛΑ τα προαπαιτούμενα- το ΔΝΤ θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων είναι αξιόπιστο, αλλά ότι δεν μπορεί να συμμετέχει χρηματοδοτικά καθώς το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο.
Έτσι, οι Ευρωπαίοι δανειστές θα μπορούν να «βάλουν την υπογραφή τους» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Το αντάλλαγμα

Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση για ακόμα μία φορά θα έχει μείνει εκτεθειμένη καθώς δεν θα έχει καταφέρει να αποσπάσει μια λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αυτό άλλωστε ήταν και το αφήγημα του Αλέξη Τσίρπα για να πείσει του βουλευτές της συγκυβέρνησης να ψηφίσουν τα νέα μέτρα.
«Too good to be true», «θα με αναγκάσουν να φορέσω γραβάτα» είχε πει στις 18 Μαΐου λίγα μόλις 24ωρα πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Τελικά τα μέτρα ψηφίστηκαν, η γραμμή του Schaeuble πέρασε, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος πήγε στο Eurogroup αλλά επέστρεψε στην Αθήνα με άδεια χέρια, καθώς ούτε ελάφρυνση του χρέους πήρε, ούτε απόφαση που θα επέτρεπε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE πήρε ενώ ούτε η εκταμίευση της επόμενης δόσης συμφωνήθηκε.
Προφανώς το μόνο αντάλλαγμα αυτή τη φορά θα είναι ότι η Ελλάδα ίσως καταφέρει η επόμενη δόση να είναι περί τα 10 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του καλοκαιριού αλά και να εξοφλήσει ένα μέρος από το μεγάλο «λογαριασμό» των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Κι αυτό γιατί –σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις- στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου η μόνη συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί είναι εκείνη που αρνήθηκε την προηγούμενη φορά ο κ. Τσακαλώτος.

Κλείνει η πόρτα του QE

Το γεγονός όμως ότι το ΔΝΤ θα επιμείνει ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο κλείνει την πόρτα της ΕΚΤ για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
Κι αυτό γιατί ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχει κάνει σαφές ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εάν δεν ληφθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος ώστε αυτό να γίνει βιώσιμο.
Μάλιστα, έχει επισημάνει ότι πρώτα πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, μετά να αποφασιστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, στη συνέχεια η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη δική της ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που θα πρέπει να δείξει ότι το χρέος παραμένει βιώσιμο σε μια σειρά δυσμενών σεναρίων.
Είναι εμφανές λοιπόν ότι η πόρτα της ΕΚΤ είναι πολύ καλά κλειδωμένη, ενώ ακόμα και στην περίπτωση που ανοίξει δεν είναι απαραίτητο ότι η Ελλάδα θα προλάβει να επωφεληθεί…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης