Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Ένα Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων στην ΕΕ θα επαρκούσε για τις ανάγκες πληρωμών σε μία μη συστημική κρίση

ΕΚΤ: Ένα Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων στην ΕΕ θα επαρκούσε για τις ανάγκες πληρωμών σε μία μη συστημική κρίση
Το Ταμείο θα είχε πόρους 38 δισ. ευρώ.. 
Ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες πληρωμών στην περίπτωση μη συστημικής τραπεζικής κρίσης, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) που περιλαμβάνεται στην έκθεσή «Macroprudential Bulletin».
Το εν λόγω Ταμείο, στο οποίο αντιτίθενται σθεναρά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο Wolfgang Schaeuble, θα έχει στην πλήρη ανάπτυξή του πόρους από εισφορές των τραπεζών ίσες με το 0,8% των καλυμμένων καταθέσεων τους.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Ε.Κ.Τ. σε μεγάλο δείγμα τραπεζών που έχουν περίπου το 75% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών της Ευρωζώνης, το Ταμείο θα είχε πόρους 38 δισ. ευρώ με βάση τα συγκεκριμένο δείγμα.
Οι υπολογισμοί της Ε.Κ.Τ. έγιναν με βάση την πρόταση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2015 για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων.
Βέβαια, η Ε.Κ.Τ. τονίζει πως στόχος του Ταμείου είναι η κάλυψη των αναγκών για πληρωμές σε μία μη συστημική κρίση, διότι για την αντιμετώπιση συστημικών κρίσεων απαιτούνται άλλα μέτρα, όπως ένα δίχτυ ασφάλειας (backstop).
H E.K.T. εξέτασε ένα σενάριο, όπου το 3% των τραπεζών της Ευρωζώνης με τον υψηλότερο κίνδυνο αποτυγχάνουν ταυτόχρονα και η συμμετοχή (bail-in) των πιστωτών τους αφορά μόνο στο ελάχιστο απαιτούμενο ύψος των επιλέξιμων στοιχείων του παθητικού τους (με εξαίρεση τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ μεγάλων επιχειρήσεων).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης