Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραμένει οξυμένη η κατάσταση στο Κατάρ

tags :
Παραμένει οξυμένη η κατάσταση στο Κατάρ
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της απαιτούν από τη Ντόχα να «αλλάξει πολιτική»
Το Κατάρ αρνείται οποιαδήποτε παρέμβαση στην εξωτερική του πολιτική, δήλωσε χθες Πέμπτη 8 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, εν μέσω της σοβαρής κρίσης που έχει ξεσπάσει με τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της που κατηγορούν τη Ντόχα ότι «στηρίζει την τρομοκρατία» σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στην εξωτερική μας πολιτική», δήλωσε ο σεΐχης Al Thani, απορρίπτοντας τους όρους που έθεσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την επίλυση της κρίσης.
Ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο η τρέχουσα κρίση να οξυνθεί περαιτέρω: «Μια στρατιωτική λύση δεν είναι επιλογή», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία κίνηση στρατευμάτων προς τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.
Ο σεΐχης διαβεβαίωσε ότι η Ντόχα μπορεί να αντέξει «για πάντα», παρά το εμπάργκο που της έχει επιβληθεί, προσθέτοντας ότι το Κατάρ «σέβεται» τις διεθνείς του δεσμεύσεις και δεν πρόκειται να σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο στα Εμιράτα.
Η κρίση ξέσπασε αφού η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν καθώς και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει την τρομοκρατία. Οι τρεις χώρες του Κόλπου έκλεισαν και τον εναέριο χώρο τους, αλλά και τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά τους με το μικρό εμιράτο.
Εξάλλου Ριάντ, Αμπού Ντάμπι, Μανάμα και Κάιρο εξέδωσαν έναν κατάλογο με 59 πρόσωπα και 12 οργανισμούς που φέρονται να συνδέονται με τις «τρομοκρατικές» ενέργειες τις οποίες στηρίζει, σύμφωνα με εκείνους, η Ντόχα.
Αυτό αποδεικνύει ότι το Κατάρ «από την μία πλευρά ισχυρίζεται ότι μάχεται κατά της τρομοκρατίας, ενώ από την άλλη στηρίζει, χρηματοδοτεί και προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις», αναφέρουν οι τέσσερις χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «δεν θα εμφανιστούν επιεικείς» στην προσπάθειά τους να τους εκδιώξουν.
«Η πρόσφατη κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε το Βασίλειο της Σαουδική Αραβίας, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ σχετικά με τον κατάλογο «παρακολούθησης των χρηματοδοτών της τρομοκρατίας» για μια ακόμη φορά επαναλαμβάνει αβάσιμους ισχυρισμούς», απάντησε το Κατάρ.
«Η θέση μας σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ισχυρότερη από αυτή πολλών εκ των χωρών που υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση, ένα γεγονός που βολικά αγνοούν οι συντάκτες της», τόνισε.
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της απαιτούν από τη Ντόχα να «αλλάξει πολιτική» και να υιοθετήσει την περιφερειακή στάση απέναντι στα ακραία ισλαμιστικά κινήματα και το Ιράν, με το οποίο το Κατάρ μοιράζεται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου παγκοσμίως.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων έθεσε μια σειρά όρων για την επίλυση της κρίσης, κυρίως την αναστολή αυτού που χαρακτήρισε «εξτρεμιστική» προπαγάνδα του τηλεοπτικού σταθμού του Κατάρ al Jazeera.
Το Ριάντ έκλεισε τα γραφεία του al Jazeera τη Δευτέρα. Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι έπεσε θύμα κυβερνοπειρατείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης