Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αισιόδοξος για το Eurogoup στις 15/6 ο Τσακαλώτος - «Θα υπάρξει απόφαση με σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα»

Αισιόδοξος για το Eurogoup στις 15/6 ο Τσακαλώτος - «Θα υπάρξει απόφαση με σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα»
Εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευησης
Αισιόδοξος για μια καλή συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου εμφανίστηκε ο  υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας το απόγευμα 9 Ιουνίου από το βήμα της Βουλής στη συζητηση για τα προαπαιτούμενα.
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι "έχουμε τεράστιες διαφωνίες με το ΔΝΤ αλλά λέμε ότι είναι χρήσιμο για το χρέος".
Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε ¨εσείς δεν παίρνετε θέση".
Παράλληλα ανέφερε ότι στην απόφαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου θα υπάρξουν αναφορές για την ανάπτυξη, εμβάθυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων, μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αλλά και πιθανά ένας μηχανισμός που θα ισχύσει για μετά το πρόγραμμα.
Επίσης τόνισε ότι ¨εμείς μιλάμε για ποιοτική ανάπτυξη με άλλα εργαλεία, με δικαιώματα, σεβασμό για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.
Εμείς θέλουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, ανοιχτή, χωρίς προκαταλήψεις".
Στην πρωινή του ομιλία όπως έγραφε το bankingnews.gr εμφανίστηκε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση των 5 τροπολογιών με προαπαιτούμενα που έχουν ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο κύρωση για την αλιείας.  
Ο υπουργός αφού άκουσε την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έφερε τα προαπαιτούμενα με τροπολογίες σε άσχετο νομοσχέδιο αντί να φτιάξει ένα νομοσχέδιο και να το φέρει με την διαδικασία του κατεπείγοντος επικαλέστηκε πίεση χρόνου και αποκάλυψε τις προθέσεις των δανειστών.
«Ο λόγος που φέρνουμε τα προαπαιτούμενα με αυτή τη διαδικασία είναι ότι κάποιοι στο Eurogroup θέλουν να μετατρέψουν τη συζήτηση για το χρέος σε συζήτηση για τα προαπαιτούμενα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος αποκαλύπτοντας τις πιέσεις που δέχεται αλλά και τη στόχευση μερίδας των θεσμών και των εταίρων να μεταφέρουν τη συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους για αργότερα.
Μάλιστα εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά θέλει να δει «ποια διατύπωση θα υπάρχει για τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για το QE».
Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι από τις πέντε τροπολογίες που έφερε η κυβέρνηση μόνον η μία, αυτή που αφορά το πάγωμα των συντάξεων «είναι σοβαρή» συμπληρώνοντας πως «ο λόγος που το κάνουμε με τροπολογίες είναι για να γίνει γρήγορα γιατί υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος που έχουμε στη διαπραγμάτευση γιατί οι αντίπαλοί μας δεν είναι ενιαίοι,  είναι 18 κράτη στο Eurogroup και  τέσσερις θεσμοί και υπάρχουν διαφωνίες».
«Κάποιοι θέλουν να έχουν λόγο ακόμα και για τα πιο μικρά πως θα γράφουμε τους νόμους.
Στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο»
Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε και το κλίμα πιέσεων και εκβιασμών που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές που απαιτούν «να έχουν λόγο ακόμα και για τα πιο μικρά» όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Έχουν λόγο ακόμα και στα πιο μικρά ακόμα και στον τρόπο διατύπωσης σε νόμους και για αυτό γράψαμε επιστολή διαμαρτυρίας για αυτή τη μικροδιαχείριση και τη στείλαμε στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για αυτό το θέμα».
«Ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μέτρα που πάνε πέρα από το Ευρωπαϊκό  Κεκτημένο αλλά η βασική μας στρατηγική ήταν να φύγουμε από την Επιτροπεία» κατέληξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συμπλήρωσε ότι αν κάνει πολιτική που δεν τους αρέσει τότε μπορούν ακόμα και οι αγορές να παρεμβαίνουν στα ομόλογα σου και αυτό είναι μιας μορφής επιτροπεία».  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης