Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τέλος στην κρίση του Κατάρ ζήτησε η Merkel να βάλουν οι χώρες του Κόλπου, η Τουρκία και το Ιράν

Reuters: Τέλος στην κρίση του Κατάρ ζήτησε η Merkel να βάλουν οι χώρες του Κόλπου, η Τουρκία και το Ιράν
Να βρεθεί μία λύση ζητούν και οι ΗΠΑ που διατηρούν και μεγάλη αεροπορική βάση στο Κατάρ
Την ανησυχία της για την κατάσταση στο Κατάρ εξέφρασε η Angela Merkel, προσθέτοντας ότι οι χώρες του Κόλπου θα πρέπει να συνεργαστούν με την Τουρκία και το Ιράν για να επιλύσουν αυτή την περιφερειακή διαμάχη, μεταδίδει το Reuters.
H Μerkel που μίλησε στην πόλη του Μεξικού στο πλευρό του προέδρου της λατινοαμερικάνικης χώρας Enrique Pena Nieto, είπε ότι θα ήταν αδύνατο να βρεθεί μία λύση, χωρίς την εμπλοκή όλων των τοπικών παραγόντων.
Και συμπλήρωσε ότι όλα τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου πρέπει να συνεργαστούν για να βάλουν τέλος στην κρίση.
"Πρέπει να καταλάβουμε ότι η πολιτική λύση σε συρράξεις, όπως αυτές της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράκ δεν θα συμβούν αν ορισμένοι παίκτες - κλειδιά δεν μπουν στις συνομιλίες και αυτό ισχύει για το Κατάρ, την Τουρκία και το Ιράν" ανέφερε η Καγκελάριος.
Η Merkel πρόσθεσε και ότι θα ήθελε να διατηρηθεί η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα είναι στην ατζέντα στην επόμενη σύνοδο των G20 στο Αμβούργο τον Ιούλιο του 2017.
Ο Donald Trump κατηγόρησε την Παρασκευή 9/6 το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία σε υψηλό επίπεδο και δυσχεραίνει έτσι τις προσπάθειες των ΗΠΑ να απαλύνουν τις εντάσεις και να εμποδίσουν το εμπάργκο από τις χώρες του Κόλπου.
Τα αραβικά κράτη σφίγγουν τη θηλειά στο Κατάρ βάζοντας δεκάδες πρόσωπα στη μαύρη λίστα για σχέσεις τους με την τρομοκρατία, ενώ η Τουρκία βιάζεται από την πλευρά της να στείλει στρατεύματα.
Το Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι το εμπάργκο εμποδίζει τις ΗΠΑ από το να κάνουν μακρόπνοα πλάνα για τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή.
Η αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ φιλοξενεί πάνω από 11.000 αμερικάνικες και συμμαχικές δυνάμεις και είναι μία σημαντική βάση για την καταπολέμηση του ISIS.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson δήλωσε ότι περιμένει από όλες τις πλευρές να βρουν μία λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης