Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι στόχοι των funds στα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα – Τι εκτιμούν Pillarstone, B2 Capital, Apollo – Τα δυνητικά κέρδη 1 με 1,5 δισ

Οι στόχοι των funds στα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα – Τι εκτιμούν Pillarstone, B2 Capital, Apollo – Τα δυνητικά κέρδη 1 με 1,5 δισ
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις ελλήνων τραπεζιτών το δυνητικό κέρδος από προμήθειες που θα λάβουν τα ξένα funds θα κινηθούν μεταξύ 1 με 1,5 δισεκ. και το τελικό ύψος θα καθοριστεί από το μέγεθος των προβληματικών δανείων που τελικώς αξιοποιηθούν.
Έντονη είναι η κινητικότητα στα κόκκινα δάνεια με παρουσία κορυφαίων στελεχών και partners στην Aθήνα τις τελευταίες ημέρες από καθιερωμένα funds αλλά και νέα.
Να σημειωθεί ότι οι εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων θα ανέλθουν στις 10 στην Ελλάδα όταν οι συστημικές τράπεζες είναι… 4…
Καταναλωτικά δάνεια θα βγουν αρχικά προς πώληση τον Σεπτέμβριο του 2017 και μάλιστα αυτά που χρονικά έχουν καταγγελθεί σε πρωθύστερη περίοδο.
Παράλληλα έντονο είναι το ενδιαφέρον για τα επιχειρηματικά, όπου οι μεγάλοι παίκτες θα αναλάβουν και χρηματοδοτήσεις με επίκεντρο σε Τουρισμό, Ακίνητα και Ναυτιλία.
Οι εταιρίες διαχείρισης που θα αναλάβουν τα κόκκινα δάνεια προετοιμάζονται συστηματικά και τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν στην Αθήνα κορυφαία στελέχη με στόχο να μπουν σε θέματα ουσίας αφού ήδη είναι σε στενή συνεργασία με τις τράπεζες.
Ένα από τα όχι τόσο γνωστά στον ευρύτερο χώρο funds είναι το B2 Capital που προέρχεται από τη Νορβηγία και φιλοδοξεί να λάβει άδεια σαν εταιρία διαχείρισης.
Επικεφαλής του είναι ο κ. Πέτρος Ζαμπέτας με άριστη γνώση της ελληνικής τραπεζικής πραγματικότητας και σε διευθυντικό ρόλο ο κ. Γιάννης Βουγιούκας που προέρχεται από την Eurobank.
Ο κ. Ζαμπέτας εκτιμά ότι οι πωλήσεις δανείων θα εντατικοποιηθούν από τις τράπεζες στο τελευταίο 4μηνο του 2017 και η αρχή θα γίνει από τα καταναλωτικά.
Ιδιαίτερα παλαιότερα καταναλωτικά, που έχουν απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Για θέματα αρχής το fund αυτό δεν θα ασχοληθεί με τα στεγαστικά.
Το B2 Capital έδωσε το παρόν στο συνέδριο της Capital Link που διοργάνωσε η κυρία Όλγα Μπορνόζη τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.
Παρόν όμως ήταν και το Pillarstone που ήδη αναλαμβάνει την διαχείριση επιχειρηματικών δανείων με εκπρόσωπο τον κ. Ηλία Σακέλλη.
Ο κ. Σακέλλης με καριέρα στην Goldman και στο Quantum Fund εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι τα funds μπορούν να καταγράψουν σημαντικά κέρδη διασώζοντας παράλληλα επιχειρήσεις.
Όπως προκύπτει ήδη το Pillarstone έχει εξετάσει αναλυτικά αρκετά μεγάλο μέρος επιχειρήσεων που προσφέρονται για αυτήν την διαδικασία.
Όπως ανέφερε ο κ. Σακέλλης το πρόβλημα στην Ιταλία τείνει να γίνει κρισιμότερο.
Είναι πολύ σημαντικό το timing της παρέμβασης των εταιριών διαχείρισης στην αγορά, γιατί όσο καθυστερούν οι διαδικασίες τόσο πιο δύσκολα θα αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Ο Kώστας Καραγιάννης της Apollo, γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας σημείωσε ότι η προεργασία που έχει γίνει από την πλευρά των τραπεζών μέχρι τώρα είναι η κατάλληλη.
Τα funds μπορούν από την πλευρά τους μπορεί να αναλάβουν να παράσχουν κεφάλαια σε επιχειρήσεις που αναδιαρθρώνονται με στόχο να διευκολύνουν τις εξελίξεις, λειτουργώντας υποβοηθητικά στις τράπεζες για να ενισχύσουν τα αποτελέσματα των αναδιαρθρώσεων.
Είναι κάτι που πολύ δύσκολα μπορούν να το κάνουν οι τράπεζες, οι οποίες μέσα από την συνέργεια των funds θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν αποτελεσματικότερα και το ύψος των προβλέψεων που έχουν πραγματοποιήσει.
Ο ίδιος προσδιόρισε τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία σαν τον πιο hot κλάδο.
Παράλληλα ο χώρος των ακινήτων θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των κεφαλαίων, όπως και η ναυτιλία.
Ο κ. Σπύρος Παπασπύρου επικεφαλής των αναδιαρθρώσεων της Τραπέζης Πειραιώς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ακίνητα σημειώνοντας ότι:
Οι τιμές των εμπορικών και εταιρικών ακινήτων έχουν σταθεροποιηθεί και για τον λόγο αυτό υπάρχει ζήτηση και επενδυτικό ενδιαφέρον
Οι τιμές για τα ακίνητα φυσικών προσώπων συνεχίζουν να υποχωρούν καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον για χρηματοδοτήσεις με στόχο επενδύσεις σε ακίνητα. Φυσικά υπάρχουν premium περιοχές που εξαιρούνται.
Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά τις καθυστερήσεις οι τράπεζες μπορούν να επιτύχουν τα χρονοδιαγράμματα των στόχων, όμως δεν θα πρέπει να εκβιαστούν στις πωλήσεις γιατί δεν θα έχουν τα ενδεικνυόμενα αποτελέσματα.
Αρνητικός για τις σημερινές προϋποθέσεις του πτωχευτικού δικαίου, όπου ζήτησε απλοποίηση, εμφανίστηκε ο γνωστός δικηγόρος του χώρου κ. Στάθης Ποταμίτης.
Θεωρεί ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά λόγω έλλειψης υποδομής.
Αναφέρθηκε σε τεχνικά θέματα που έχουν να κάνουν με τις τιμές  στις οποίες υπολογίζεται ο ΦΠΑ σε ένα μεταβιβαζόμενο δάνεια καθώς και στο ν.128.

Ποια είναι τα δυνητικά κέρδη για τα ξένα funds;

Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις ελλήνων τραπεζιτών το δυνητικό κέρδος από προμήθειες που θα λάβουν τα ξένα funds θα κινηθούν μεταξύ 1 με 1,5 δισεκ. και το τελικό ύψος θα καθοριστεί από το μέγεθος των προβληματικών δανείων που τελικώς αξιοποιηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης