Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Οι βρετανικές εκλογές κάνουν πιο πιθανό να σενάριο των «χρημάτων από το ελικόπτερο»

Deutsche Bank: Οι βρετανικές εκλογές κάνουν πιο πιθανό να σενάριο των «χρημάτων από το ελικόπτερο»
«Τα χρήματα από το ελικόπτερο» είναι μια μορφή χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής την οποία έχει περιγράψει ο Αμερικανός οικονομολόγος Milton Friedman
«Τα χρήματα από το ελικόπτερο» -δηλ. το να δίνεις στους ανθρώπους περισσότερα χρήματα με την ελπίδα ότι θα τα ξοδέψει- είναι πιο πιθανό μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank.
Τα σημάδια έντονης προσέλευσης από νέους σε ηλικία ψηφοφόρους στις εκλογές της Πέμπτης (8/6/2017), με αποτέλεσμα το κυβερνών κόμμα να μην έχει πλειοψηφία, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική και τις αγορές στη Βρετανία και ενδεχομένως κι αλλού, αναφέρουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.
Το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές οι νεαροί ψηφοφόροι έκαναν τη διαφορά, υποδηλώνει ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να επικεντρώνεται περισσότερο στην ανακατανομή του πλούτου.
Ταυτόχρονα, η απροθυμία να απομακρυνθούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ψηφοφόροι σημαίνει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να φορολογήσουν τους γηραιότερους και να βοηθήσουν τους νεώτερους.
«Οι εκλογές της Πέμπτης κάνουν πιο πιθανό το σενάριο των ''χρημάτων από το ελικόπτερο''.
Αυτό είναι διαφορετικό από το QE καθώς οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν ομόλογα που συνδέονται με νέες δαπάνες κι ανεξάρτητες από αυτό» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
«Τα χρήματα από το ελικόπτερο» είναι μια μορφή χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής την οποία έχει περιγράψει ο Αμερικανός οικονομολόγος Milton Friedman, χρησιμοποιώντας τη μεταφορά ενός ελικοπτέρου να ρίχνει χρήματα, και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια ως ένα πιθανό εργαλείο για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού.
Θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μια μόνιμη αύξηση της προσφοράς χρήματος, όχι από μια προσωρινή ώθηση από τις εκδόσεις ομολόγων που στην τελική θα πρέπει να αποπληρωθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης