Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Αυτόματος Μηχανισμός Αναπροσαρμογής Μεσοπρόθεσμων με Ρήτρα Ανάπτυξης» - Τι είναι, πως λειτουργεί, γιατί δεν αποτελεί λύση

«Αυτόματος Μηχανισμός Αναπροσαρμογής Μεσοπρόθεσμων με Ρήτρα Ανάπτυξης» - Τι είναι, πως λειτουργεί, γιατί δεν αποτελεί λύση
Ο μηχανισμός θα προβλέπει όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης πέφτουν τότε να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης ώστε η ελληνική οικονομία να μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις στους δανειστές
Με δεδομένο ότι απέχουμε ελάχιστα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου του 2017, δεν έχει «χτιστεί» η γέφυρα που θα ενώσει το χάσμα μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το Βερολίνο στο ζήτημα των μέτρων απομείωση τους ελληνικού χρέους, η Αθήνα προτείνει ως «φόρμουλα» επίλυσης των διαφορών στη θεσμοθέτη ενός Αυτόματου Μηχανισμού Αναπροσαρμογής των Μεσοπρόθεσμων Μέτρων για το χρέος με Ρήτρα Ανάπτυξης.
Η Ελληνογαλλική φόρμουλα – πρόταση συμφωνήθηκε στη συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών παρουσία του έλληνα ομολόγου του Ευκλείδη Τσακαλώτου στις 12 Ιουνίου στην Αθήνα. 
Με δεδομένο ότι μία από τις κύριες διαφωνίες μεταξύ του Ταμείου και του Βερολίνου είναι το ποσοστό επί των προβλέψεων για την Ανάπτυξη που μπορεί να επιτύχει η ελληνική οικονομία και έχοντας πλέον η Αθήνα πάρει το μήνυμα πως δεν πρόκειται να πάρει τα πολυπόθητα μέτρα απομείωσης του χρέους τουλάχιστο στην παρούσα φάση, αποφασίστηκε να προταθεί η φόρμουλα του Αυτόματου Μηχανισμού ο οποίος ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτός στο Eurogroup.
Επιπλέον, ακόμα και αν η ελληνογαλλική φόρμουλα γίνει αποδεκτή, δεν φαίνεται να επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα του χρέους και της βιωσιμότητάς του καθώς η στόχευση είναι περισσότερο πολιτική και επικοινωνιακή ώστε η ελληνική κυβέρνηση ν αποκτήσει ένα «αφήγημα επιτυχίας» παρά ουσιαστική.
Μεσοπρόθεσμα, QE και έξοδος στις αγορές -με επιτόκιο κοντά στο 3,5%- φαντάζουν όνειρα «θερινής νυκτός», με το Μέγαρο Μαξίμου να θέτει ευθέως θέμα κυβερνητικής σταθερότητας σε εταίρους και δανειστές που «ξηλώνουν» το ένα μετά το άλλο κάθε στόχο που εξαγγέλλει η κυβέρνηση και κάθε διατυπωμένη προσδοκία για επιστροφή στην κανονικότητα και έξοδο από την επιτήρηση και την επιτροπεία.

Πως θα δουλεύει ο μηχανισμός

Ο μηχανισμός θα προβλέπει όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης πέφτουν, τότε να λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης ώστε η ελληνική οικονομία να μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις στους δανειστές, καθώς δεν μπορεί να αντέξει άλλα μέτρα οριζόντιων περικοπών.
Με δυο λόγια, όσο θα αυξάνεται η ανάπτυξη το χρέος θα καθίσταται βιώσιμο και θα χρειάζονται λιγότερα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωσή του.
Ωστόσο ουδείς γνωρίζει τον τρόπο την μεθοδολογία με την οποία θα «τρομπάρεται» η ανάπτυξη στη χώρα μας με ποια κεφάλαια ή με ποιες δράσεις και αν για παράδειγμα προγράμματα ΕΣΠΑ αρκούν.
Πάντως, όπως ανέφεραν πηγές με άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών είχαν μία μακροσκελή συζήτηση και για το επικείμενο Eurogroup και συζήτησαν για μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των οποίων και οι παράμετροι βάση των οποίων θα ενεργοποιείται ο Αυτόματος Μηχανισμός Αναπροσαρμογής Ρήτρας Ανάπτυξης, κάτω από ποιες προϋποθέσεις σε ποιο βαθμό-μέγεθος αλλά και ποια αρχή ή Ευρωπαϊκός ή άλλος θεσμός θα είναι εκείνοι που θα κρίνουν την ενεργοποίησή του.
Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές τόσο η Αθήνα όσο και το Παρίσι συμφωνούν πως στην παρούσα φάση αυτή είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών να έχουν μία μακρά συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία θα ενταθεί από το φθινόπωρο και μετά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις και κυρίως η ελληνογαλλική πρότασης για τον αυτόματο μηχανισμό ρήτρας ανάπτυξης, θα αποτελέσουν το κεντρικό θέμα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την έγκριση των μελών του κυβερνητικού οργάνου, διατυπώνοντας το νέο πολιτικοοικονομικό αφήγημα της κυβέρνησής του.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης