Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εύσημα Schaeuble για τον Τσακαλώτο - Κρίμα που ο Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται αρκετά

Εύσημα Schaeuble για τον Τσακαλώτο - Κρίμα που ο Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται αρκετά
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δημιουργεί ρήγμα στο ελληνικό μέτωπο και "τορπιλίζει" τη Σύνοδο Κορυφής που ζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός
Αρκετά σχόλια προκάλεσε η δήλωση εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Γερμανού Οικονομικών W. Schaeuble ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι «εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών» και «ένας σκληρός διαπραγματευτής», προσθέτοντας ότι «είναι κρίμα που ο κ. Τσίπρας δεν τον εμπιστεύεται αρκετά» κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του σε πάνελ του Bloomberg στο Βερολίνο.
Οι δηλώσεις αυτές σχολιάστηκαν αρκετά καθώς γίνονται λίγες μόνο ημέρες πριν το Eurogroup στις 15 Ιουνίου, ενώ δεν περασαν απαρατήρητες οι αιχές του Schaeuble κατά του Αλέξη Τσίπρα.
Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενα Eurogroup όπως στις 22 Μαΐου, αλλά και στις αρχές Απριλίου, ο πρωθυπουργός φέρεται να εμπόδισε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης με συνέπεια την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση συμφωνίας.
Ουσιαστικά οι δηλώσεις αυτές του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών απαντούν στις δηλώσεις Τσίπρα από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι σε περίπτωση μη συμφωνίας στο Eurogroup, αν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουν σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαΐου η πρότασή του στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μη δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, να μη συμφωνήσει στο Eurogroup και να οδηγηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα ζητήσουν από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Νωρίτερα ο W. Schaeuble είχε δηλώσει ότι είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα. «Θα το πετύχουμε την Πέμπτη. Θα δείτε».
Όπως φαίνεται ο W. Schaeuble θέλει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το ελληνικό ζήτημα έτσι ώστε να επικεντρωθεί στην εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία χωρίς αναταράξεις και χαμηλώνει τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς.
Στόχος του Βερολίνου είναι το κλείσιμο της συμφωνίας με εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και παραπομπή τουη θέματος του χρέους στις καλένδες.
Με τα εύσημα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών θέλει να δημιουργήσει ρήγμα στο ελληνικό μέτωπο έτσι ώστε να καταφέρει να περάσει τις απόψεις του και να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου, ενώ σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί η επικοινωνιακή στρατηγική του  W. Schaeuble είναι να δείξει ως υπέυθυνο τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ζητά Σύνοδο Κορυφής για την εξέυρεση λύσης.
Να σημειωθεί ότι εδώ και μέρες το bankingnews.gr σε αρκετά δημοσιεύματά του για το Eurogroup στις 15 Ιουνίου αναφέρει ότι είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι…η κυβέρνηση θα φύγει με κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με δόση 7,5 με 8 δισεκ. και με απόφαση του ΔΝΤ να παραμείνει στο τρίτο μνημόνιο με τον όρο της συμφωνίας επί της αρχής.
Δηλαδή το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα έως ότου διευκρινιστεί και αντιμετωπιστεί το ζήτημα του χρέους.
Όλα αυτά έχουν σχεδόν προεξοφληθεί.
Οι αγορές γνωρίζουν τι να περιμένουν από το Eurogroup στις 15 Ιουνίου του 2017.
Γνωρίζουν ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους ως σχεδιασμός έχει καταρρεύσει και επίσης όλοι γνωρίζουν ότι για τους επόμενους μήνες αποκλείεται το QE η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι ρήτρες ανάπτυξης που παρουσιάζονται ως εναλλακτικό γαλλικό σχέδιο για το ελληνικό χρέος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τρικ καθώς ούτε το χρέος καθιστούν βιώσιμο, ούτε επιτρέπουν την ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τι μπορούν να περιμένουν, σε τι μπορούν να ελπίζουν οι αγορές;
Πρακτικά μόνο σε ένα χρονοδιάγραμμα για το χρέος.
Δεν θα είναι έκπληξη η αποτυχία στο χρέος και στην ποσοτική χαλάρωση.
Οι επενδυτές περιμένουν ένα χρονικό πλάνο, ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα διευθετηθεί το ελληνικό χρέος.
Π.χ. εάν επικρατήσει η γερμανική στρατηγική το ελληνικό χρέος να εξεταστεί εάν πρέπει να διευθετηθεί το καλοκαίρι του 2018 τότε αυτή η εξέλιξη θα είναι μια μεγάλη αποτυχία για την Ελλάδα.
Εάν αντιθέτως προσδιοριστεί ημερομηνία π.χ. η 6η Νοεμβρίου του 2017 στο 5ο κατά σειρά Eurogroup τότε δημιουργείται άλλη δυναμική.
Πάντως με πιθανότητα 99% η Γερμανία και ο ESM ζητούν το θέμα του ελληνικού χρέους να εξεταστεί το 2018 όχι νωρίτερα.
Αυτό που δεν έχει προεξοφλήσει η αγορά (ομόλογα και μετοχές) είναι εάν υπάρξει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσει να εξετάζεται το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Εάν κανείς ευελπιστεί ότι με τις ρήτρες ανάπτυξης θα επιλυθεί το πρόβλημα απλά αυταπατάται και μάλιστα οικτρά…
Εάν το χρονοδιάγραμμα αφορά το 2018….το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον θα ξεθωριάσει για μήνες.

To veto της Γερμανίας για δημιουργία νέου χρέους από την  Ελλάδα

Με βάση έγκαιρη πηγή η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει δεν θα δημιουργήσει νέο χρέος τουλάχιστον για τα επόμενα 2 χρόνια αλλά μόνο όταν υπάρχουν λήξεις ομολόγων θα μπορεί να πραγματοποιεί roll over επανεκδόσεις re opening για να ανανεώσει ομόλογα που λήγουν.
Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να δημιουργήσει νέο χρέος ενώ το παλαιό χρέος που λήγει η προσφυγή στις αγορές θα εξαρτάται μόνο από την δυναμική των επιτοκίων.
Να σημειωθεί ότι λήξεις ομολόγων έχουμε στις 17 Ιουλίου 2017 πρώην 3ετές, το 2019 το πρώην 5ετές ενώ η 10ετία λήγει πολύ αργότερα.
Το veto της Γερμανίας στα σχέδια για δημιουργία νέους χρέους, ουσιαστικά καθιστά όμηρο την Ελλάδα ακόμη και στις εκδόσεις ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης