Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρά τις προσπάθειες για συμφωνία στο Eurogroup από ελληνική και γαλλική κυβέρνηση....αμετάπειστο το Βερολίνο

Παρά τις προσπάθειες για συμφωνία στο Eurogroup από ελληνική και γαλλική κυβέρνηση....αμετάπειστο το Βερολίνο
Έχοντας πάρει όλα αυτά τα μηνύματα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μην καλλιεργηθούν υπερβολικές προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup σε ότι αφορά το ζήτημα του χρέους
Με συντονισμένες πολιτικές και επικοινωνιακές προσπάθειες -σε ανώτατο επίπεδο- Αθήνα και Παρίσι επιχειρούν από χθες 14/6 να διασώσουν την «τιμή των όπλων» και να περάσουν την ελληνογαλλική πρόταση για αυτόματο μηχανισμό προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων με ρητά ανάπτυξης, καθώς βλέπουν ότι το Βερολίνο σηκώνει τοίχος άρνησης και απόρριψης.
Τα μέχρι σήμερα μηνύματα Σόϊμπλε και Λαγκάρντ είναι τουλάχιστο απογοητευτικά με τον πρώτο να υπερβαίνει τα εσκαμμένα και να αναφέρεται με ειρωνεία και εμπαιγμό στη σχέση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Έχοντας πάρει όλα αυτά τα μηνύματα ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μην καλλιεργηθούν υπερβολικές προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup σε ότι αφορά το ζήτημα του χρέους το οποίο αποτελεί το πέμπτο θέμα της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Επιπλέον, στελέχη έχουν άριστη γνώση των διαπραγματεύσεων μιλούν ακόμα και για μίνι ναυάγιο και στο ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης με τους δανειστές να ζητούν τη θεσμοθέτηση κάποιων εκκρεμοτήτων, χωρίς ωστόσο να μπαίνουν σε λεπτομέρειες και κυρίως να εξηγούν που μπορεί να βασίσουν οι δανειστές και οι εταίροι μια τέτοια απόφαση.
Ενδεικτική της απαισιοδοξία και των ιδιαίτερα χαμηλών προσδοκιών που επικρατούν στο Μαξίμου ήταν και η χθεσινή διαρροή από ανώτατος κυβερνητικό αξιωματούχο.
«Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου» σημειώνε ο κυβερνητικός αξιωματούχος συμπληρώνοντας πως «αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».
Στην πολιτική διαχείριση ενός ναυαγίου εντάσσεται και το αιχμηρό άρθρο – παρέμβαση που δημοσιεύθηκε, ταυτόχρονα, στη γαλλική “Le Monde” και τη γερμανική “Die Welt” στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα σε εταίρους και δανειστές να σεβαστούν την Ελλάδα.
Στο άρθρο του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο κρίσιμο Eurogroup επισημαίνει ότι ως χώρα «είμαστε γεμάτοι από ελπίδα και προσδοκία για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, γιατί έχουμε κάνει όσα οφείλουμε και συνεχίζουμε στον ίδιο ευρωπαϊκό δρόμο» και στέλνει το μήνυμα ότι «το ίδιο περιμένουμε από τους δανειστές μας, να σεβαστούν τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν, να σεβαστούν τη χώρα μου, να σεβαστούν την Ελλάδα».
Μάλιστα, ενδεικτική είναι η αναφορά του για κάποιους ακραίους κύκλους που επιμένουν να δυναμιτίζουν τις διαπραγματεύσεις ή βάζουν εμπόδια καθώς παροτρύνει «να μην επιτρέψουμε να μιλήσουν οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και η μνησικακία, που τόσο κακό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν κακό στην Ευρώπη, ας εμπιστευτούμε τον ορθό λόγο, ας εμπιστευτούμε τα γεγονότα».
Λίγη ώρα αργότερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έδινε στη δημοσιότητα την Ελληνογαλλική πρόταση σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί η Γερμανική αδιαλλαξία και να εκτεθεί ο Βόλφανγκ Σόιμπλε πριν κλείσουν οι πόρτες της συνεδρίασης του Eurogroup.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τον τρόπο που θα διαχειριστούν το ενδεχόμενος ενός νέου ναυαγίου καθώς ακόμα και αν δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, αν δεν περάσει η ελληνογαλλική πρόταση για το χρέος το μόνο που απομένει στην κυβέρνηση για να γλιτώσει τους κραδασμούς είναι η …καλοκαιρινή ραστώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης