Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Λεκκάκος (πρόεδρος MIG): Η παρατεταμένη ύφεση δεν μας αφαίρεσε την πρωτιά στον κλάδο

Λεκκάκος (πρόεδρος MIG): Η παρατεταμένη ύφεση δεν μας αφαίρεσε την πρωτιά στον κλάδο
Ο κ. Λεκκάκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η MIG θα συνεχίσει να επιδεικνύει αντοχές στην κρίση και θα βελτιώσει περισσότερο τις επιδόσεις του
«Είναι σημαντικό επίτευγμα το γεγονός ότι σε όλους τους κλάδους, η παρατεταμένη ύφεση δεν μας αφαίρεσε την πρωτιά του τομέα, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Marfin Investment Group, κ. Σταύρος Λεκκάκος, μιλώντας σήμερα (15 Ιουνίου 2017) στους μετόχους που παραβρέθηκαν στην τακτική γενική συνέλευση της του ομίλου.
Μάλιστα, ο κ. Λεκκάκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η MIG θα συνεχίσει να επιδεικνύει αντοχές στην κρίση και θα βελτιώσει περισσότερο τις επιδόσεις του, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εδραίωση κλίματος εμπιστοσύνης.
«Παρά την υστέρηση της οικονομίας, η διοίκηση του ομίλου πέτυχε να θωρακίσει τον όμιλο από τις επιπτώσεις της ύφεσης, με συνέπεια τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας σε όλες σχεδόν τις θυγατρικές του.
Το EBITDA στα ενοποιημένα αποτελέσματα έφθασε τα 134 εκατ. ευρώ από 125 εκατ. ευρώ του 2015, παρά τη μείωση που σημειώθηκε στην κατανάλωση ακόμη και τροφίμων.
Οι παραπάνω επιδόσεις συνιστούν πρώτο σημάδι της ανάπτυξης που περιμένουμε, και η οποία θα έρθει όταν αποκατασταθούν οι συνθήκες εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι τα έσοδα του ομίλου για το 2016 ανήλθαν στα 1,1 δισ, καταγράφοντας μείωση 3% σε σχέση με το 2015.
Η μείωση οφείλεται στις συνεχιζόμενες αντίξοες συνθήκες στους κλάδους που δραστηριοποιούνται οι θυγατρικές του ομίλου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής «Μαρινόπουλος» διέκοψε την λειτουργία της, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της κερδοφορίας του ομίλου MIG κατά 15 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της απομείωσης απαιτήσεών.
Τροχοπέδη η αμφισημία των θεσμών για την ανάκαμψη της οικονομίας
Ο κ. Λεκκάκος σημείωσε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία περιέχουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά μηνύματα.
Στα θετικά καταγράφεται η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να μην καταφέρει να φτάσει τις αρχικές - υπεραισιόδοξες - εκτιμήσεις, ωστόσο αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε θετικό πρόσημο.
Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι, μετά την ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο του έτους, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί κοντά στο 1,5%.
Ωστόσο, όπως τόνισε, «η αίσθηση που επικρατεί ολοένα και περισσότερο είναι ότι παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί μια σειρά μέτρων πολύ πιο επώδυνων, από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί με τους θεσμούς τον Αύγουστο του 2015, η αυξημένη αμφισημία των θέσεων και απαιτήσεων των θεσμών σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα αποτελούν τη βασική τροχοπέδη στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας για ανάκαμψη».
Επιστρέφοντας στις προοπτικές του ομίλου MIG ο κ. Λεκκάκος τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει πολύ δουλειά, σημειώνοντας ότι η διοίκηση της εταιρείας είναι αποφασισμένη να κάνει όλα όσα χρειάζεται προκειμένου να συνεχιστεί η βελτίωση των αποτελεσμάτων.
Σταθεροί στόχοι παραμένουν η αύξηση πωλήσεων σε όλους τους κλάδους, καθώς και η συστηματική προσπάθεια για μείωση του κόστους.
Ήδη η αναδιάρθρωση του δανεισμού που ολοκληρώνεται, αναμένεται να μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος του ομίλου, κατά περίπου 25 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το θέμα της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου για την αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας δεν συζητήθηκε στην τακτική γενική συνέλευση λόγω έλλειψης της απαιτούμενης απαρτίας (σ.σ παραβρέθηκε το 54% των μετόχων) και μετατέθηκε για την α' επαναληπτική στις 27 Ιουνίου.
Παράλληλα η διοίκηση του ομίλου, αποτελεί θεματοφύλακα της εφαρμογής κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.
«Το ύψιστο καθήκον μας είναι να αυξήσουμε την αξία των μετόχων και η μόνιμη αυτή επιδίωξη μπορεί να υλοποιηθεί μόνον με τον σεβασμό των αρχών εταιρικής διακυβέρνησης», διαμήνυσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης