Τελευταία Νέα
Οικονομία

WSJ: Η απόφαση του Eurogroup κάνει πιο δύσκολη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

WSJ: Η απόφαση του Eurogroup κάνει πιο δύσκολη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Η αμερικανική οικονομία σχολιάζει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας παραμένουν ένα μελανό σημείο σε μια ευρωζώνη
Στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και τη μη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρεται η Wall Street Journal.
Όπως επισημαίνεται αν και η απελευθέρωση 8,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα είναι ένα μικρό βήμα για το τέλος μιας 8ετούς δοκιμασίας «η άρνηση των δανειστών να αντιμετωπίσουν το θέμα του χρέους αφήνει την εξαντλημένη χώρα με δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον και με τον κίνδυνο να χρειαστεί νέο πρόγραμμα».
«Τα προβλήματα της Ελλάδας παραμένουν ένα μελανό σημείο σε μια ευρωζώνη που κατά άλλα έχει ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή της αυτή την άνοιξη, υπογραμμίζοντας την αποτυχία της ένωσης να εξαλείψει τα προβλήματα που απειλούσαν την ακεραιότητα του ενιαίου νομίσματος πριν από πέντε χρόνια» σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.
Όσον αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, τονίζεται ότι έχει θεσπίσει αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας -οι επιπτώσεις των οποίων εκτείνονται πολύ πιο μετά το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης που λήγει το 2018- με στόχο να πείσει τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Η Αθήνα ήλπιζε ότι η ελάφρυνση χρέους θα άνοιγε το δρόμο ώστε η ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, ως εκ τούτου δίνοντας μεγάλη τόνωση της εμπιστοσύνης σε Έλληνες και ξένους επενδυτές.
Αντ' αυτού, οι πιστωτές ανέφεραν χθες κάποια περιορισμένα μέτρα για πιθανή ελάφρυνση χρέους στο επόμενο έτος, και ανέβαλαν περαιτέρω συζητήσεις για μέχρι τα τέλη του 2017 το νωρίτερο, μετά τις γερμανικές εκλογές.
«Αυτό σημαίνει ότι τυχόν περαιτέρω αποσαφήνιση θα ερχόταν πιθανότητα πολύ αργά για την ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ», αναφέρει το δημοσίευμα ενώ επισημαίνεται ότι «αυτή η καθυστέρηση κάνει πιο δύσκολο για την Αθήνα να επιστρέψει στις αγορές και να εκδώσει αρκετά ομόλογα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, γεγονός που «πιθανόν καθιστά απαραίτητη άλλο ένα πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρουν τραπεζίτες και οικονομολόγοι».

Άρρωστη η ελληνική οικονομία

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία παραμένει άρρωστη, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Το ένα τέταρτο των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχεια και το 23% είναι άνεργοι.
Περισσότεροι από 4.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την κρίση, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει κατά 47% μετά το 2008.
«Κι ενώ το ρίσκο του Grexit είναι χαμηλό, στοιχειώνει την οικονομία.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχει κατατάξει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία σκουπίδια».
Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες επισημαίνεται ότι υπολειτουργούν καθώς ουσιαστικά έχουν παγώσει από τα επισφαλή δάνεια που αντιστοιχούν σχεδόν στο μισό του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια μετά τα stress tests του 2018.
Παράλληλα, ακόμα κι αν αρθούν τα capital controls, δεν είναι απαραίτητο ότι οι Έλληνες θα βγάλουν τα μετρητά από τα στρώματα και θα καταθέσουν στις τράπεζες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης