Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brookings: Ρίσκο για μία νέα κρίση οι αλλαγές της κυβέρνησης Trump στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες

Brookings: Ρίσκο για μία νέα κρίση οι αλλαγές της κυβέρνησης Trump στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες
Εκτός των στεγαστικών δανείων, η αύξηση των τραπεζικών πιστώσεων δεν ήταν αδύναμη και, μάλιστα, υπήρξε αρκετά ισχυρή σε ορισμένους τομείς
Οι προτάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τροποποιήση του τρέχοντις ρυθμιστικού πλαισίου («Dodd-Frank») για τα χρηματοπιστωτυικά ιδρύματα, ειδικά η μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων τα μεγαλύτερα και πιο περίπλοκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αυξάνουν τον κίνδυνο για μία νέα κρίση όπως του 2007 αλλά και για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Τα παραπάνω υποστηρίζει το ινστιτούτο Brookings, το οποίο κατακρίνει έντονα τις πολιτικές του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump, ένα ταυτόχρονα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς του επιτελείου του περί του «Dodd-Frank».
Εξηγώντας, το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. υπογραμμίζει τις ανησυχίες σχετικά με τον «αναιμικό τραπεζικό δανεισμό».
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Brookings, εκτός των στεγαστικών δανείων, η αύξηση των τραπεζικών πιστώσεων δεν ήταν αδύναμη και, μάλιστα, υπήρξε αρκετά ισχυρή σε ορισμένους τομείς.
Από το 2012-2016, τα δάνεια αυξήθηκαν με μέσο ρυθμό 9,2% κάθε χρόνο, ενώ τα εμπορικά δάνεια αυξήθηκαν σε ποσοστό 5,9%.
Μεγάλο μέρος της υποτονικής αύξησης των στεγαστικών δανείων κατά την περίοδο αυτή είναι πιθανό να οφείλεται στην έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το μέλλον της αγοράς ενυπόθηκων δανείων και τον αριθμό των νοικοκυριών που παρέμειναν «αιχμάλωτα» στις υποθήκες τους.
Επίσης, για το περίπου 30% των μικρών αμερικανικών επιχειρήσεων που δανείζονται περίπου μία φορά ανά τρίμηνο, η διαθεσιμότητα δανείων έχει βελτιωθεί σημαντικά από τα βάθη της κρίσης και βρίσκεται στα επίπεδα των μέσων της δεκαετίας του 2000.
Ωστόσο, θα πρέπει να επιδιωχθούν προτάσεις για τη μείωση του υπερβολικού ρυθμιστικού φόρτου, που, όμως, να μη βασίζονται αποκλειστικά σε ισχυρισμούς ότι η τραπεζική πίστωση είναι περιοριστική και δεν είναι διαθέσιμη, τονίζει το ινστιτούτο.
Να εξηγηθεί ότι το σύνολο κανονισμών «Dodd-Frank» επιβλήθηκε το 2010, στον απόηχο της άνευ προηγούμενου κρίσης το 2008, και απαιτεί μεταξύ άλλων τη διακράτηση μεγάλου όγκου κεφαλαίων ως μία ασφάλεια από παρόμοιες καταστάσεις.
Τα τωρινά συνολικά υπερβάλλοντα κεφάλαια (σε σχέση με το διάστημα πριν την εφαρμογή του νόμου) των συστημικών αμερικανικών τραπεζών, τα οποία και θα απελευθερωθούν από το πιο χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο, ανέρχονται στα 131 δισ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης