Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτικά και επικοινωνιακά «τραυματισμένη» η κυβέρνηση - Το νέο αφήγημα του Τσίπρα στο Υπουργικό

Πολιτικά και επικοινωνιακά «τραυματισμένη» η κυβέρνηση - Το νέο αφήγημα του Τσίπρα στο Υπουργικό
Οι τρεις πυλώνες του νέου κυβερνητικού αφηγήματος...
Βαριά «πληγωμένη» πολιτικά και επικοινωνιακά βγαίνει η κυβέρνηση από τη «μάχη» της β΄ αξιολόγησης, καθώς έχασε όλα όσα διεκδικούσε και επιπλέον, πήρε τη μικρότερη δυνατή δόση ενώ ψήφισε νέα βαριά μέτρα λιτότητας και επιπλέον οι δανειστές μετά την ήτα της ζήτησαν ως «λάφυρο» να ξηλώσει κάθε είδους αφήγημα.
Το μόνο που δέχθηκαν να δώσουν οι δανειστές ήταν μια διατύπωση «ευχών και προσδοκιών».

Και αυτό για να δώσουν ένα φύλο συκής στην κυβέρνησης αλλά κυρίως για να έχουν οι ίδιοι ένα μανδύα να καλύψουν την γενική παραδοχή ότι πιέζουν μια χώρα και ένα λαό να λαμβάνει μέτρα που παρακάμπτουν «βίαια» κάθε έννοια της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης.
Η Ελλάδα ζητούσε, ουσιαστικά μέτρα απομείωση του χρέους, ένταξη στο QE του Μάριο Ντράγκι, τουλάχιστο τρία δις ευρώ (συνολικά 11 με 12 δις) για να κατευθυνθούν στην πραγματική οικονομίας και συνθήκες για να πραγματοποιήσει στοχευόμενη μικροί ,μεγέθους και καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα έξοδο στις αγορές το Φθινόπωρο.
Τι ακριβώς πήρε;
Πολλές υποσχέσεις σε μια διατύπωση αποφάσεων του Εurogroup η οποία επιδέχεται πολλών και διαφορετικών ορμηνιών και κυρίως ικανοποιούν το Βερολίνο και το ΔΝΤ.
Για αυτό άλλωστε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μόνο σε πανηγυρισμούς δεν επιδόθηκε.
Το αντίθετο ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένος έως και καχύποπτος.
Το Βερολίνο και οι δορυφόροι του είπαν «νάιν» σε όλα όσα ζητούσε η Αθήνα και φρόντισαν μετά τις περιπαικτικές δηλώσει του Βολφαγκ Σόιμπλε και τις ειρωνείες να προκαλέσουν ακόμα μια πληγή τραυματίζοντας το κύρος της κυβέρνησης.
Ζήτησαν να καταβληθούν τα δικαστικά έξοδα στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑT και να σταματήσουν οι διώξεις στα τρία στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών να θέτει βέρο καθώς το ένα στέλεχος είναι Ισπανός.
Το μόνο που κατάφερε να πάρει η κυβέρνηση είναι η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δις από τα οποία τα 6,9 δις θα βγουν από τη μία τσέπη των δανειστών για να πάνε στην άλλη αποπληρώνοντας τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο, ενώ μόλις το 1,6 δις θα τροφοδοτήσει την πραγματική οικονομία, καθώς θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.
Όσο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, τη στήριξη της χώρας για έξοδο στις αγορές, και τον Αυτόματο μηχανισμό απομείωσεις του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης αποτελούν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα το οποίο δόθηκε στην Αθήνα και την ελληνική κυβέρνηση για να μην προκληθούν πολιτικές εξελίξεις.
Με απλά λόγια οι εταίροι και δανειστές αν και έδειξαν για πολλοστή φορά το χειρότερο και πιο σκληρό πρόσωπό τους ακόμα δεν θέλησαν να τραβήξουν και το χαλί στην κυβέρνηση προκαλώντας οι ίδιοι πολικές εξελίξεις.

Οι τρεις πυλώνες του νέου κυβερνητικού αφηγήματος

Στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν πλέον να εξυφάνουν ένα νέο κυβερνητικό αφήγημα για να πορευθούν.
Το αφήγημα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες.
Πρώτος η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, με διάφορες νομοθετικές ή άλλες πρωτοβουλίες χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους αλλά υψηλού συμβολισμού και με κοινωνικό.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ανάδειξη των ευθυνών όλων όσοι συμμετείχαν στο «μεγάλο πάρτυ» διαφθοράς και σκανδάλων με την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία με την κυβέρνηση να προσδοκά ότι θα βγάλει «λαυράκια» με ενδεχόμενες ποινικές ή άλλες ευθύνες πολιτικών προσώπων από το χώρο των πολιτικών της αντιπάλων την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Ο τρίτος πυλώνας του νέου κυβερνητικού αφηγήματος αφορά τη Συνταγματική Αναθεώρηση με τη δημόσια διαβούλευση να ολοκληρώνεται στα τέλη του Ιούλιου και το Μέγαρο Μαξίμου να εισάγει την πρόταση του στη Βουλή.
Έχοντας προωθήσει μια σειρά από μέτρα και αποφάσεις από τους τρείς πυλώνες του νέου κυβερνητικού αφηγήματος, ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί της ΔΕΘ έχοντας στη φαρέτρα του κάποιες δράσεις με θετικό πρόσημο.
Τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό και τι στους πολιτικούς αρχηγούς.
Η προώθηση του κυβερνητικού έργου θα βρεθεί στο Επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Τρίτη ενώ τη Δευτέρα 19/6 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Βουλής από τον οποίο θα ζητήσει η Βουλή να μην κάνει θερινά τμήματα αλλά να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της.
Από την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει να δει διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς βάζοντας στην Ατζέντα τα αποτελέσματα του Eurogroup, το Κυπριακό ενόψει και τις επανέναρξης των διακοινοτικών συζητήσεων τα ελληνοτουρκικά και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης