Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τελικά δεν έφταιγαν μόνον οι πεθερές αλλά και οι Αψβούργοι!!!! – Ο υπόδικος Μαρτίνης και η αλήθεια για το Ερρίκος Ντυνάν

Τελικά δεν έφταιγαν μόνον οι πεθερές αλλά και οι Αψβούργοι!!!! – Ο υπόδικος Μαρτίνης και η αλήθεια για το Ερρίκος Ντυνάν
Σημειωτέον πως έγιναν πολλές προσπάθειες πώλησης του νοσοκομείου Ντυνάν με τη βοήθεια και της PWC χωρίς να προσφερθεί ποσό υψηλότερο των 50 εκατ. ευρώ.
Ο λόγος για τα όσα……. «αποκαλυπτικά» καταθέτει σε συνέχειες ο  υπόδικος Ανδρέας Μαρτίνης  στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, προσπαθώντας μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς  να αναδομήσει  το προφίλ του .
Και ενώ δεν λέει ούτε κουβέντα για την διαχείριση επί θητείας του που έφερε στα πρόθυρα της πτώχευσης το Ντυνάν, ούτε βέβαια αναφέρεται στις βαρύτατες κατηγορίες για τις οποίες βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, επιχειρεί να πείσει την Επιτροπή της Βουλής πως για όλα φταίνε κρυφά τα συμφέροντα και οι περίεργες «συνομωσίες» πολιτικών και τραπεζιτών.
Η υπόθεση αφορά στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν (Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν - ΚΙΕΝ) που  περιήλθε στην κατοχή της Τράπεζας Πειραιώς επειδή εκείνη απέκτησε το 2013 τη CPB (πρώην Marfin)  ως αποτέλεσμα  των γεγονότων που είχαν συντελεστεί τότε στην Κύπρο.
(Η Κύπρος εισήλθε στο μνημόνιο).  
Βάση της διαδικασίας εξυγίανσης που προβλέπει η Κυπριακή Νομοθεσία, μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς το σύνολο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που προέκυπταν από τις δανειακές συμβάσεις που είχαν συναφθεί αρχικά μεταξύ της Marfin  Popular Bank Public CO Ltd και του ΚΙΕΝ καθώς και το σύνολο των εμπραγμάτων εξασφαλίσεων που είχαν παρασχεθεί προκειμένου οι απαιτήσεις αυτές να διασφαλιστούν.
Φαίνεται όμως ότι ο κύριος Μαρτίνης- και όσοι μέσα στην Επιτροπή επιχειρούν να ανασυνθέσουν το λόγο του- δεν έχουν καταλάβει μέχρι σήμερα ούτε τι σημαίνει πτωχευτική διαδικασία ούτε πλειστηριασμός.
Ενώ ξεχνούν ακόμη και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που καταβαράθρωσε τις τιμές των ακινήτων.
Και όλα αυτά όταν δεν έχει στεγνώσει ακόμη η μελάνη των υπογραφών σε νόμους πώλησης κόκκινων δανείων σε διεθνή funds με πολύ χαμηλές τιμές αλλά και πρόβλεψη για μεγάλο κούρεμα δανείων σε πτωχευμένες επιχειρήσεις.
Το νοσοκομείο λοιπόν εκείνη την εποχή - λίγο πριν τον πλειστηριασμό - ήταν σε άθλια κατάσταση με απλήρωτους εργαζόμενους και μπορούσε να λειτουργεί στοιχειωδώς χάρις στην εκτεταμένη ανοχή του Δημοσίου.
Ο ίδιος ο Μαρτίνης ευχαριστεί για τη μεσολάβηση υπουργών προκειμένου να πάρει ενημερότητα το Ντυνάν
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως για 2 έτη  το νοσοκομείο δεν είχε δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις ούτε ασφαλώς είχε πληρώσει φόρους.  
Σήμερα κάποιοι επιχειρηματολογούν και λένε γιατί το Δημόσιο δεν αναγγέλθηκε για οφειλόμενους φόρους κοντά στα  4,5 εκατ. ευρώ. 
Στις επίμονες ερωτήσεις ορισμένων βουλευτών γιατί δεν καταρτίσθηκε εγκαίρως ο ισολογισμός του 2013- μια από τις βασικές αιτίες που επικαλείται το Δημόσιο για τη μη έγκυρη αναγγελία του- ο κ. Μαρτίνης δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το περιορισμένο ενδιαφέρον του για την κατάρτιση ισολογισμού από την πλευρά του («αυτό είναι τραγικό» είπε χαρακτηριστικά), καθώς εκείνος ήταν πρόεδρος Ντυνάν το 2013 και έφυγε το 2014.
Αντιθέτως ο ίδιος αναγγέλθηκε για οφειλές που είχε το νοσοκομείο απέναντί του για ποσό 34.765 ευρώ κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού του Νοσοκομείου και ενώ αρνιόταν αρχικώς στην επιτροπή την αναγγελία για να την επιβεβαιώσει αργότερα.
Το Ντυνάν δεν μπορούσε να πουληθεί ως οτιδήποτε άλλο πέρα από νοσοκομείο.
Οι προοπτικές ήταν δύο:
Η να κλείσει αφήνοντας στο δρόμο του εργαζόμενους ή να συνεχίσει να λειτουργεί μέσα από ένα νέο σχήμα.
Το τεράστιο βάρος για τη χρηματοοικονομική εξυγίανση του Ντυνάν  περιήλθε τελικώς στην Τράπεζα Πειραιώς η οποία έπρεπε και να λάβει την παραπάνω απόφαση.
Έτσι υπήρξε ένα μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Υπουργείου Υγείας, της  Τράπεζας  Πειραιώς και του Ντυνάν που προέβλεπε ακριβώς τα παραπάνω: πως θα επιχειρηθεί μέσω ενός τρίτου διαχειριστή η διάσωση του νοσοκομείου ή στην περίπτωση κατά την οποία  η διάσωση αποτύγχανε θα επελέγετο η λύση του πλειστηριασμού ως σύνολο.
Οι προσπάθειες εξυγίανσης δεν καρποφόρησαν και έτσι επελέγη η λύση του πλειστηριασμού.
Μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση το 2014 διασφαλίστηκε και η άδεια λειτουργίας του νοσοκομείου ώστε ο αγοραστής να μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες του Ντυνάν.
Το Σεπτέμβριο του 2014 πραγματοποιήθηκε πλειστηριασμός στο σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού του νοσοκομείο με βάση σχετική δικαστική άδεια.
Μέσω του πλειστηριασμού επιχειρήθηκε να εκκαθαριστούν οι απαιτήσεις των δανειστών έναντι του νέου φορέα και να ικανοποιηθούν με το πλειστηρίασμα.
Με αυτόν τον τρόπο εξυγιαίνονται επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους κινδυνεύουν να καταρρεύσουν προς βλάβη της Εθνικής Οικονομίας.
Από το πλειστηρίασμα  ύψους 115 εκατ. ευρώ ικανοποιήθηκαν  το ΙΚΑ τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, οι εργαζόμενοι, κατά ένα μεγάλο  τμήμα το Δημόσιο και τραπεζικός δανεισμός
Το Νοσοκομείο κατακυρώθηκε στην ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς καθώς κανένας άλλος υποψήφιος ενδιαφερόμενος δεν είχε εμφανιστεί στον πλειστηριασμό.
Για το γεγονός αυτό ο Μαρτίνης δεν μπόρεσε ποτέ να πει κάτι αξιόλογο ενώ στην Επιτροπή ακούστηκαν «αξιόλογες» αιτιάσεις βάσει των οποίων το δ.σ. του Ντυνάν ως διορισμένο είχε περιορισμένη δραστηριότητα και δεν μπορούσε να διενεργήσει πλειστηριασμό.
Βεβαίως οι αιτιάσεις αυτές λησμονούν πως ο πλειστηριασμός διενεργείται από τους πιστωτές και όχι από το Ντυνάν.
Φαίνεται όμως ότι τόσο ο κ. Μαρτίνης όσο και διάφοροι βουλευτές της εξεταστικής δεν έχουν ξεχάσει μόνον αυτό, αλλά και την βύθιση των τιμών των ακινήτων λόγω κρίσης γιατί αναρωτιούνται πως ένα νοσοκομείο σαν το Ντυνάν πλειστηριάστηκε για 115 εκατ. ευρώ τα οποία φαντάζουν θεόρατο ποσό με τα σημερινά δεδομένα.
Σημειωτέον πως έγιναν πολλές προσπάθειες πώλησης του νοσοκομείου Ντυνάν με τη βοήθεια και της PWC χωρίς να προσφερθεί ποσό υψηλότερο των 50 εκατ. ευρώ.

Η ΗΜΙΘΕΑ ανέλαβε λοιπόν τότε τη λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας από το Νοέμβριο του 2014 και έτσι διασώθηκαν πάνω από 900 θέσεις εργασίας και σήμερα το νοσοκομείο Eρρίκος Ντυνάν συνεχίζει τη λειτουργία του έχοντας βελτιώσει θεαματικά τους όρους παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών.
Ο πλειστηριασμός και η εξυγίανση του νοσοκομείου συνέβαλαν καθοριστικά στη διάσωση μίας μεγάλης και σημαντικής νοσηλευτικής μονάδας, στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και στη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των δανειστών σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης που ορίζει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ο κ. Μαρτίνης κατηγόρησε πολλές φορές τον Αδρέα Βγενόπουλο λέγοντας πως η μεταξύ τους διένεξη ξεκίνησε από επικείμενη συνεργασία που ετοίμαζε ο ίδιος με το μαιευτήριο Γαία του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών.
Πλην όμως κατά τη διαδικασία προέκυψε πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε αρνητικά γνωμοδοτήσει για τη συνεργασία αυτήν και μάλιστα σε επίπεδο ολομέλειας.
Ο κ. Μαρτίνης αλλά δυστυχώς και πολλοί από τους βουλευτές της Επιτροπής καταφερόντουσαν προσωπικά εναντίον του κ. Σάλλα αν και γνώριζαν καλά πως το Ντυνάν δεν αποτέλεσε ποτέ προσωπική περιουσία του,  αλλά στο 100% περιουσία της Τράπεζας Πειραιώς.

Και τώρα το  «έργο» συνεχίζεται ως εξής:

Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί όπως είναι και το λογικό να πουλήσει εκ νέου το νοσοκομείο.
Μόνον που τούτη τη φορά,  σε αυτήν την προσπάθεια είναι επικεφαλής  ο κ. Γεράσιμος Τσιαπάρας πρόεδρος του Ντυνάν.
Ο κ. Τσιαπάρας δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο.
Είναι ο πρώην εκπρόσωπος του Δημοσίου στο Δ.Σ. της Πειραιώς, με στενές σχέσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη,  από την εποχή που και οι δύο άνδρες ήταν στο ΚΚΕ.
Σύμφωνα με το αναρτημένο βιογραφικό του κ. Τσαπάρα όπως αυτό απεικονίζεται στην ιστοσελίδα της Ριζοσπαστικής Αριστερής Κίνησης Παλαιού Φαλήρου με την οποία ήταν υποψήφιος σε δημοτικές εκλογές είναι οικονομολόγος και εργάζεται στον τραπεζικό τομέα από το 1989.
Έχει διατελέσει διευθυντικό στέλεχος τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
(Γενικός Διευθυντής στην θυγατρική της EBRD στη Βουλγαρία, country manager της Εμπορικής στο Λονδίνο, Γενικός Διευθυντής στην θυγατρική της Εμπορικής στη Ρουμανία, Διευθυντής προγραμμάτων της Ε.Ε κ.λ.π.).
Έγινε μέλος της ΚΝΕ το 1975 και στη συνέχεια το 1981 του ΚΚΕ μέχρι το 1991,οπότε και εντάχτηκε στις γραμμές του τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.
 Ασχολείται με το μπριτζ (τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδας) και το συγγραφή μυθιστορημάτων και θεατρικών έργων. (http://www.rak-falirou.gr/?page_id=648).
 Είναι πραγματικά να απορεί κανείς: από τη μία η κυβέρνηση  προσπαθεί να μεταβιβάσει το Ντυνάν σε έναν ιδιώτη- fund ή νοσοκομείο- από την άλλη οι βουλευτές της σε επίπεδο εξεταστικής επιτροπής καταδικάζουν ακριβώς αυτό το εγχείρημα.
Όμως τελικά για το Ντυνάν, όπως ακούστηκε να λέει ο κ. Μαρτίνης, για όλα φταίνε οι Αψβούργοι….
Ανάμεσα σε cd,  επωνύμους και  πεθερές υπουργών και πρωθυπουργών, ο κ. Μαρτίνης άφησε να πλανάται ότι τον έχει βάλει στο μάτι και  ένας απόγονος  της οικογένειας του πρώην αυτοκρατορικού θρόνου της Αυστρίας.
«Δεν είμαι γαλαζοαίματος αλλά ούτε και υπάλληλος των Αψβούργων» δήλωσε επαναστατημένα μεταξύ άλλων ο κ. Μαρτίνης, αφήνοντας άφωνη την εξεταστική.

Πρώτη ενημέρωση 07:11 19 Ιουνίου 2017

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης