Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπέρ της καλής γειτονίας Αθήνα και Άγκυρα, αλλά ο Yildirim επιμένει: Εκατέρωθεν οι παραβιάσεις

Υπέρ της καλής γειτονίας Αθήνα και Άγκυρα, αλλά ο Yildirim επιμένει: Εκατέρωθεν οι παραβιάσεις
Μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, προσφυγικό, κυπριακό αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε στην Αθήνα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim, με τον Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Μάλιστα αν και οι δυο πλευρές τάχθηκαν υπέρ της καλής γειτονίας, ο Yildirim κατηγόρησε και την Ελλάδα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο κάνοντας λόγο για εκατέρωθεν παραβιάσεις και παραβάσεις. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας έθεσε εκτεταμένα το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων, αναφερόμενος στην ανάγκη να μπει ένα τέλος στην τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο.
Επίσης στη συνάντηση τονίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι για πρώτη φορά αναδεικνύεται μια πολυεπίπεδη σύγχρονη θετική ατζέντα (οικονομία, ενέργεια, μετανάστευση, μεταφορές, ασφάλεια, στήριξη σε ΕΕ, τουρισμός), που ωστόσο πρέπει να υλοποιηθεί στη βάση της καλής γειτονίας και του αλληλοσεβασμού.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Η συνάντηση Τσίπρα - Yildirim

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του στο Μέγαρο Μαξίμου έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα σχετικά με την προκλητικότητα στο Αιγαίο.
«Η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει μια θάλασσα ειρήνης» είπε ο κ. Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Binali Yildirim, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι «αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, που πιστεύω ότι θέλουν να αποφύγουν και οι δυο πλευρές».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ μας πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο καλής γειτονίας».
«Τόνισα στον πρωθυπουργό Yildirim ότι η στρατιωτική δραστηριότητα και αυτή η παραβατικότητα δεν μπορούν να συνεχιστούν» επεσήμανε επίσης.
Ωστόσο τόνισε ότι «αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό τους τελευταίους μήνες, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις».
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο κυπριακό, τονίζοντας ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού καθίσταται πιο κρίσιμη τώρα, με την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
«Συμφωνήσαμε να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Yildirim: Εκατέρωθεν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο

Από την πλευρά του πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Binali Yildirim, «απάντησε» στον κ. Τσίπρα ότι και η Ελλάδα κάνει παραβιάσεις τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Παραβιάσεις και παραβάσεις γίνονται εκατέρωθεν στο Αιγαίο.
Το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η κρίση και να βρεθεί ένας κοινός τόπος».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στα θέματα όπου υπάρχει συμφωνία.
«Χρειάζεται να κάνουμε βήματα για να προοδεύσουμε τις σχέσεις μας.
Ο διάλογος πρέπει να διέπει τις διμερείς σχέσεις».
Εξάλλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και επεσήμανε «γνωρίζουμε ότι πάντα η Ελλάδα στήριζε την ευρωπαϊκή μας προοπτική», ενώ τόνισε ότι «θέλουμε να κάνουμε μια καινούργια αρχή στις σχέσεις με την Ευρώπη».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ανέφερε ότι εντείνονται οι προσπάθειες ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα, ενώ σχετικά με την τρομοκρατία τόνισε ότι «δεν υπάρχει χώρα ή πόλη στην ΕΕ που δεν πλήττεται από κάποια τρομοκρατική δράση».
«Η Τουρκία και η Ελλάδα υπό κάποια έννοια πρέπει να είναι οι δύο πυλώνες της αντιτρομοκρατικής δράσης» επεσήμανε επίσης.
Τέλος σχετικά με το Κυπριακό, ο Yildirim επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί το θέμα της ασφάλειας και των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο αλλά και ότι η ΕΕ θα πρέπει να παρέχει τις κατάλληλες εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα της λύσης στο Κυπριακό.

Ο Παυλόπουλος έκανε δεκτό το αίτημα για επίσκεψη του Erdogan στην Αθήνα εντός του 2017

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ ενώ τόνισε «οι Έλληνες επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και πάντα επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.
Πάντως, ο κ. Παυλόπουλος κατέστησε σαφές ότι για να μπορεί κάποιος να ανήκει στην ΕΕ πρέπει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας πως «ό,τι μας χωρίζει μπορούμε να το λύσουμε ειρηνικά, με βάση του διεθνείς κανόνες.
Οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι».

Yildirim: Σκεφτόμαστε διαφορετικά για πολλά, αλλά μας ενώνουν πολυάριθμα πράγματα

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός αφού μετέφερε στον κ. Παυλόπουλου τους χαιρετισμούς του Rejep Tayip Erdogan, συμφώνησε με την προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων των διμερών σχέσεων.
«Σκεφτόμαστε διαφορετικά για πολλά, αλλά μας ενώνουν πολυάριθμα πράγματα.
Έχουμε μια κοινή μοίρα, ένα κοινό μέλλον» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Yildirim τόνισε ότι η Τουρκία έχει πλήρη συνείδηση της συμβολής της Ελλάδς στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Δεν παρέλειψε όμως να στρέψει τα βέλη του κατά της ΕΕ λέγοντας: «Εάν ανακαλέσουμε τα πεπραγμένα της ΕΕ τον τελευταίο χρόνο, δεν έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της απέναντι στην Τουρκία» ενώ τόνισε ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να θέσει με σαφήνεια το σχέδιο για μια Ευρώπη του μέλλοντος και να αποφασίσει τη θέση της Τουρκίας σε αυτό
«Η Τουρκία αποτελεί ένα είδος αναχώματος ώστε να μην υπάρχουν προσφυγικές ροές από τη Μ. Ανατολή στην Ευρώπη» επεσήμανε επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε «θα μας ικανοποιούσε εάν η ΕΕ αναγνώριζε τη συμβολή μας κατά της τρομοκρατίας και απέναντι στο προσφυγικό».
Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, ο Yildirim επεσήμανε «δεν επωφελούμαστε επαρκώς. Έχουμε πολλά να κάνουμε σε τομείς όπως ο τουρισμός».

Δεκτό το αίτημα για επίσκεψη του Erdogan στην Αθήνα

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δεκτό το αίτημα του Erdogan -που μετέφερε ο Yildirim- για επίσκεψη στη χώρα μας.
«Είναι και δική μου επιθυμία η επίσκεψη Erdogan στην Ελλάδα.
Να την προετοιμάσουμε ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης