Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Fitch: Αναβάθμιση στις αξιολογήσεις βιωσιμότητας για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Αlpha Bank

Fitch: Αναβάθμιση στις αξιολογήσεις βιωσιμότητας για Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Αlpha Bank
Όπως αναφέρει, το κλείσιμο της αξιολόγησης μειώνει το πολιτικό ρίσκο και ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών
Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων βιωσιμότητας (Viability Ratings), από «F» σε «CCC», για την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος τη βελτιωμένη ρευστότητα και την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του γ’ προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει, το κλείσιμο της αξιολόγησης μειώνει το πολιτικό ρίσκο και ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών.
«Η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση συνεπάγεται την εκταμίευση 8,5 δις ευρώ που θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης», αναφέρεται.
Οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν ότι η ικανότητα των τραπεζών να συνεχίσουν να λειτουργούν είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, λόγω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος.
Αυτό οφείλεται στην άποψη του οίκου ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα παραμένει εύθραυστη και εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις πολιτικές εξελίξεις.
Οι αξιολογήσεις βιωσιμότητας αντανακλούν επίσης την εξαιρετικά αδύναμη ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών και την υψηλή επιβάρυνση από τα προβληματικά δάνεια.
Την ίδια στιγμή, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών επιβεβαιώθηκε σε «C».
Επί της αξιολόγησης, η Fitch σημειώνει πως αντανακλά τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα πιστωτικού κινδύνου, λόγω των κακών προοπτικών ανάκαμψης σε περίπτωση αθέτησης κάποιας υποχρέωσης, λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών (που περιλαμβάνουν κυρίως ασφαλισμένες καταθέσεις).
Η έκθεση του οίκου αξιολόγησης επισημαίνει πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρουσίασε συνολικά περίπου 6 δισ. ευρώ εισροές καταθέσεων από την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου έως τα τέλη Απριλίου 2017, εκ των οποίων το ήμισυ ήταν καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα.
Σχεδόν όλες οι εισροές σημειώθηκαν από τα τέλη Μαΐου 2016, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη χαλάρωση των capital controls τον Ιούλιο του 2016.
«Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών, ιδίως όσον αφορά το ELA.
Ωστόσο, η εισροή καταθέσεων και η βελτιωμένη πρόσβαση στη εξασφαλισμένη διατραπεζική αγορά βοήθησαν τις τράπεζες να μειώσουν τη συνολική χρηματοδότησή από τον ELA κατά 23 δισ. ευρώ ή πάνω από 35% στο δωδεκάμηνο έως το τέλος Μαρτίου 2017.
Η εξάρτηση όμως από τον ELA παραμένει σημαντική, κυμαινόμενη από περίπου 7% έως περίπου 19% του συνολικού ενεργητικού.
Η Fitch εκτιμά ότι στα τέλη Μαρτίου του 2017, τα αποθέματα ρευστότητας των τραπεζών, τα οποία περιλαμβάνουν μετρητά και ισοδύναμα και εξασφαλίσεις που μπορούν να δεσμευτούν για τη χρηματοδότηση από τον ELA, κάλυψαν περίπου το 13% -24% των συνολικών καταθέσεων στις τέσσερις τράπεζες.
Πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντισταθούν σε ένα μέτριο άγχος ρευστότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες και αναμενόμενες τάσεις καταθέσεων.
Ωστόσο, το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο και αναμένουμε ότι η χρηματοδότηση και τα χαρακτηριστικά ρευστότητας των τραπεζών θα παραμείνουν ιδιαίτερα ευαίσθητα στο σενάριο των καταθετών και των επενδυτών», καταλήγει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης