Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ανέφικτη η λύση του χρέους 6/11, οριστικά εκτός 2017 και το QE, αρνητικές οι DSA – Ο ESM ίσως να αγοράζει ελληνικό χρέος

Ανέφικτη η λύση του χρέους 6/11, οριστικά εκτός 2017 και το QE, αρνητικές οι DSA – Ο ESM ίσως να αγοράζει ελληνικό χρέος
Η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE το 2017
Χωρίς να υπάρχει καμία διαφοροποίηση από τα προηγούμενα Eurogroup και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η διευθέτηση του χρέους επιχειρείται μια επικοινωνιακή καταιγίδα με στόχο την εσωτερική πολιτική κατανάλωση από την κυβέρνηση είτε με μια υποτιθέμενη λύση στο χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές είτε με ένταξη στο QE έως το τέλος του 2017 (!!!!!!!!!!)
Στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου στο επίσημο ανακοινωθέν υπήρχε μια αρνητική έκπληξη που δεν υπήρχε στα προηγούμενα Eurogroup.
Η διευθέτηση του χρέους το 2018 εάν χρειαστεί και εάν είναι αναγκαία θα πραγματοποιηθεί ανέφερε το επίσημο κείμενο του Eurogroup.
Επίσης η αναφορά ότι η επιμήκυνση των δανείων του EFSF θα είναι από 0 χρόνια έως 15 χρόνια προφανώς και αποτελεί…πολιτικό εμπαιγμό.

Στις 6 Νοεμβρίου του 2017 δεν θα παρουσιαστεί αναλυτική δέσμη μέτρων για το ελληνικό χρέος

Όχι στα Eurogroup στις 10 Ιουλίου, όχι στις 15 Σεπτεμβρίου, ούτε στις 9 Οκτωβρίου αλλά στις 6 Νοεμβρίου του 2017 θα έρθουν προς εξέταση όχι ακριβώς μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους αλλά ένα περίγραμμα παραμέτρων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ως βάση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους το 2018 εάν χρειαστεί.
Υπάρχει μια αυταπάτη και μια προκλητική παραπλάνηση για το ελληνικό χρέος.
Θα έρθουν μέτρα, θα κατατεθούν μέτρα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους…..αυτός είναι μύθος.
Τα δυνητικά μέτρα για το ελληνικό χρέος έχουν ήδη εξεταστεί από τον ESM με πολύ αναλυτικό τρόπο.
Η Γερμανία εδώ και 2-3 μήνες τα έχει παγώσει όχι λόγω των εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου αλλά λόγω της πεποίθησης των Γερμανών ότι η Ελλάδα εάν πάρει τώρα ανταλλάγματα δεν θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.
Συν τοις άλλοις στο Eurogroup στις 15 Ιουνίου παρουσίασε μια άτυπη δέσμη μέτρων π.χ. να δοθούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA (τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες) τα οποία συνολικά θα δώσουν έσοδα στην Ελλάδα 13 με 14 δισεκ. ευρώ.
Πρακτικά λοιπόν η Ελλάδα δεν μπορεί να πάρει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την διευθέτηση του χρέους και για ένα άλλο λόγο.
Εάν τα μέτρα είναι επαρκεί, το ΔΝΤ γιατί συμφώνησε να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με την Συμφωνία Επί της Αρχής για 14 μήνες και όχι για το διάστημα μέχρι και την παρουσίαση των μέτρων για το ελληνικό χρέος;
Επίσης εάν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος είναι τόσο σοβαρά και σπουδαία γιατί τότε το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα κριθεί στο τέλος του προγράμματος;
Γιατί να χρειαστεί να εκπονηθούν δύο εκθέσεις βιωσιμότητας μια το 2017 και μια το 2018 στο τέλος του προγράμματος;
Είναι προφανές τι συμβαίνει;
Η Ελλάδα δεν θα πάρει ουσιαστικά μέτρα για το χρέος, το ΔΝΤ παρ΄ ότι θεωρητικά θα μπορούσε να συμμετάσχει με 1,8 δισεκ. δεν θα χορηγήσει νέο δάνειο και θα παραμείνει σε καθεστώς Συμφωνίας Επί της Αρχής….

Γιατί χρειάζονται δύο εκθέσεις βιωσιμότητας DSA από το ΔΝΤ;

Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με την Συμφωνία Επί της Αρχής χωρίς νέο δάνειο.
Όμως το ΔΝΤ – όπως τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου η C. Lagarde – θα μελετήσει όποτε κατατεθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος και θα εκπονήσει δύο εκθέσεις βιωσιμότητας μια μέσα στο 2017 και μια στο τέλος του προγράμματος το Καλοκαίρι του 2018.
Τόνισε επίσης ότι η τελική κρίση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα ληφθεί στην δεύτερη αξιολόγηση βιωσιμότητας δηλαδή το καλοκαίρι του 2018.
Γιατί χρειάζονται δύο εκθέσεις DSA – εκθέσεις βιωσιμότητας χρέους – όταν η τελική απόφαση για το ελληνικό χρέος εάν είναι βιώσιμο ή όχι θα ληφθεί το καλοκαίρι του 2018;

Η Ελλάδα δεν θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE το 2017

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει αναχθεί στην σφαίρα της θρησκευτικής λατρείας.
Πέραν του ότι είναι το QE μια στρέβλωση, υπερβολή και πρακτικά ανοησία η ΕΚΤ δεν μπορεί να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς όπως έχουμε αποκαλύψει «ακόμη και εάν ανακοινωθούν μέτρα για το ελληνικό χρέος η ΕΚΤ θα πρέπει να εκπονήσει DSA έκθεση βιωσιμότητας με βασικό και δυσμενές σενάριο.
Στο δυσμενές σενάριο το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να παραμένει ως μη βιώσιμο» οπότε η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Για 8 λόγους η Ελλάδα δεν θα πάρει ποσοτική χαλάρωση QE από την ΕΚΤ

Όχι για έναν, όχι για δύο αλλά για οκτώ λόγους η Ελλάδα δεν θα πάρει QE, δεν θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Μετά το Eurogroup καλλιεργείται – πάλι – μια προσδοκία ότι η Ελλάδα θα πάρει ποσοτική χαλάρωση έως το τέλος του 2017.
Όμως για 8 λόγους η Ελλάδα δεν θα πάρει ποσοτική χαλάρωση
Οι λόγοι είναι οι εξής
1)Χρειάζεται διευθέτηση – ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και όπως φαίνεται το θέμα αυτό δεν θα ανοίξει πριν το 2018.
2)Έχει επισημανθεί ότι ακόμη και με μέτρα για το χρέος στο δυσμενές σενάριο το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
3)Το ΔΝΤ έχει αναφέρει ότι θα εκπονηθούν 2 εκθέσεις βιωσιμότητας DSA μια το 2017 και η άλλη στο τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Στην δεύτερη έκθεση βιωσιμότητας θα διαπιστωθεί εάν τα μέτρα για το χρέος καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Υπάρχει πιθανότητα να προτρέξει η ΕΚΤ να χαρακτηρίσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος το 2017…. όταν το ΔΝΤ θα το αποφασίσει το Καλοκαίρι του 2018;
4)Στο ανακοινωθέν του Eurogroup στις 15 Ιουνίου αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι τα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα ληφθούν το 2018 εάν είναι αναγκαίο.
5)Ακόμη και εάν παρουσιαστούν μέτρα για το χρέος της Ελλάδος αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει νωρίτερα από τις 6 Νοεμβρίου του 2017.
Εκείνη την περίοδο όμως θα ήταν σε εξέλιξη η 3η αξιολόγηση.
Ως γνωστό όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια αξιολόγηση παγώνει η ποσοτική χαλάρωση.
Η ΕΚΤ πως θα λειτουργήσει θα ενεργοποιεί και θα παγώνει την συμμετοχή της Ελλάδος σε πρόγραμμα QE;
6)Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η ΕΚΤ θα χρειαστεί 2 μήνες επιπλέον ώστε να λάβει τις αποφάσεις ένταξης και αυτό σημαίνει στο καλύτερο σενάριο Άνοιξη του 2018.
7)Η ΕΚΤ όσο υπάρχουν ELA στις ελληνικές τράπεζες και capital controls δεν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε QE.
8)Η Γερμανία πιέζει να καταργηθεί η ποσοτική χαλάρωση γιατί βλάπτει τις καταθέσεις των γερμανικών τραπεζών.
Η Γερμανία είναι προφανές ότι εναντιώνεται στην πιθανότητα ένταξης της Ελλάδος σε πρόγραμμα QE.

H Ελλάδα προετοιμάζει δύο εκδόσεις ομολόγων 3 και 5 χρόνων

Ο ΟΔΔΗΧ και η Rothschild σχεδιάζουν δύο εκδόσεις ή κατά το ορθότερο επανεκδόσεις ομολόγων στις οποίες θα μπορούσε ο ESM να αγοράζει πρωτογενώς μικρό μέρος ελληνικών εκδόσεων εάν όχι το 2017 από το 2018.
Με βάση τις σημερινές παραδοχές η 5τία θα μπορούσε να βγει στο 4% ή στο βέλτιστο σενάριο 3,8% και η 3ετία θα μπορούσε να βγει στο 3% με 3,2%.
Το υφιστάμενο 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές – θα κινηθεί έως τις 102 μονάδες βάσης σε τιμή όπερ σημαίνει απόδοση 3,6%.
Είναι πιθανό σενάριο λοιπόν το 3,6%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης