Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος: Η επιβίωση της Ε.Ε. εξαρτάται από την αντοχή των θεσμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

Παυλόπουλος: Η επιβίωση της Ε.Ε. εξαρτάται από την αντοχή των θεσμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος
Νομοτελειακή εξέλιξη η διάλυση της Ε.Ε., αν δεν επιτευχθεί η πλήρης ενοποίηση της, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας 
Η επιβίωση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης εξαρτάται και από την αντοχή των θεσμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του, με θέμα «Η επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης», σε εκδήλωση που οργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Επιτροπή Περιφερειών της Ε.Ε., στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
«Η επιβίωση και η εν γένει προοπτική της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης εξαρτώνται όχι μόνον από την οικονομική και τη νομισματική πρόοδο, αλλά πρωτίστως από την αντοχή των θεσμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, οι οποίοι, από την φύση τους, είναι οι μόνοι που μπορούν να εγγυηθούν πέρα από την σταθερότητα και την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόσον ως στόχο όσο και ως διαδικασία», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι η διάλυση της Ε.Ε., αρχής γενομένης από τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, θα είναι νομοτελειακή εξέλιξη, αν δεν επιτευχθεί η πλήρης ενοποίηση της, με τη μορφή ομοσπονδιακής διακυβέρνησης, υπό θεσμικούς όρους αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.
«Προκειμένου να καταστεί εφικτή η ευρωπαϊκή ενοποίηση - άρα και η συνακόλουθη, εκ φύσεως, νομισματική και οικονομική ενοποίηση - πρέπει να ενισχυθούν ταχύτατα οι θεμελιώδεις θεσμικές αντηρίδες, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η προοπτική δημιουργίας μιας Ενωμένης Ευρώπης υπό όρους Ομοσπονδίας και Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας», συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος.
Το θεμέλιο της Ε.Ε. είναι το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου προϋποθέτει τη θεσμοθέτηση των αναγκαίων κανόνων δικαίου για την οργάνωση και λειτουργία των κάθε είδους οργάνων της Ε.Ε. και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, καθώς και την πρόβλεψη και την αποτελεσματική επιβολή κυρώσεων -πρωτίστως με παρέμβαση των οικείων δικαιοδοτικών οργάνων- σε περίπτωση παραβίασης των προαναφερόμενων κανόνων δικαίου.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, «κάθε είδους κενά, αναφορικά με τον σεβασμό των θεμελιωδών συνιστωσών του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, πλήττουν ευθέως την πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση», αναφέροντας ως παράδειγμα τέτοιου κενού το Eurogroup, όπως έχει καταγγείλει και ο επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici.
«Το σύμπτωμα κανονιστικής καχεξίας και επέκεινα, της θεσμικής “αφάνειας” του Eurogroup, με τις εντεύθεν συνέπειες - όπως τούτο διαπιστώθηκε από το κατ’ εξοχήν αρμόδιο όργανο, το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), με την απόφασή του στις 20.6.2016 “Ledra Advertising”, και όπως έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από τον αρμόδιο επίτροπο Pierre Moscovici - αποκαλύπτει ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα κενού του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου, το οποίο πλήττει ευθέως την ομαλή πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Δοθέντος ότι η εντεύθεν προκύπτουσα επικυριαρχία του “οικονομικού” επί του “θεσμικού” αποδεικνύει ότι οι αρμοί του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου δεν είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικώς τους ενδεχόμενους - και ήδη ορατούς - κινδύνους από τις αυθαίρετες παρεμβάσεις μιας θεσμικώς ανεξέλεγκτης οικονομικής παγκοσμιοποίησης», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης