Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling: Η Ελλάδα θα βγει σύντομα ξανά στις αγορές - Ο Βαρουφάκης έβαλε σε λάθος δρόμο τη χώρα το 2015

Regling: Η Ελλάδα θα βγει σύντομα ξανά στις αγορές - Ο Βαρουφάκης έβαλε σε λάθος δρόμο τη χώρα το 2015
«Στην Ελλάδα όμως το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό και πουθενά αλλού δεν ήταν η ικανότητα της κυβέρνησης να δρα τόσο αδύναμη»
Την πεποίθησή του πως –βάσει των τρεχουσών συνθηκών– η Ελλάδα θα βγει ξανά σύντομα στις διεθνείς αγορές ομολόγων εξέφρασε εκ νέου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling, ο οποίος δεν παρέλειψε να εξαπολύσει «βέλη» κατά πρώην κυβερνητικών στελεχών και συγκεκριμένα τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Φράιμπουργκ, αφού επανέλαβε πως ο ESM/EFSF έχει χορηγήσει δάνεια συνολικούς ύψους 265 δισ. ευρώ σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρο, τόνισε πως η χώρα μας είναι μία «ειδική περίπτωση».
Όπως είπε, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων εντός της συμφωνηθείσας προθεσμίας, συνήθως τριών ετών.
«Στην Ελλάδα όμως, το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό και πουθενά αλλού δεν ήταν η ικανότητα της κυβέρνησης να δρα τόσο αδύναμη.
Εκτός αυτού, η χώρα πήρε σε λάθος κατεύθυνση υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, για μια περίοδο έξι μηνών, το 2015.
Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους, ακόμη και σήμερα στο έβδομο έτος προγράμματος, οι προσπάθειές μας για σταθερότητα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Στο σημερινό πρόγραμμα του ESM, έχουμε εκταμιεύσει περίπου 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από ένα συνολικό πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ.
Από την αρχή του πρώτου προγράμματος το 2010, το σύνολο ανέρχεται πλέον σε 174 δισ. ευρώ.
Τα προγράμματα διαρκούν μέχρι τον Αύγουστο του 2018, αλλά δεν αναμένω ότι η χώρα θα χρειαστεί τα υπόλοιπα περίπου 55 δισ. για την περίοδο αυτή.
Και αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουμε σαφώς κάτω από το πρόγραμμα με μέγιστο ποσό 86 δισ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Ιδιαίτερα στη Γερμανία, ακούω ξανά και ξανά ότι τίποτα δεν συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη στρέβλωση των γεγονότων και μια προσβολή προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος αναγκάστηκε να δεχθεί περικοπές μισθών, μισθών και συντάξεων που θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Η πορεία του προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.
Το 2009, το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ.
Το 2016, η Ελλάδα είχε επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7%.
Μόνο η Γερμανία και άλλες τρεις χώρες της Ε.Ε. είχαν πλεόνασμα που ήταν κάπως υψηλότερο.
Η Γερμανία πρέπει να εκτιμήσει αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Regling, επισημαίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση - οι οποίες σήμερα απασχολούν λιγότερο ένα τέταρτο λιγότερο προσωπικό - στο συνταξιοδοτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και τον τραπεζικό τομέα, συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων EFSF και ESM.
Αυτός ήταν ο λόγος που ο ΟΟΣΑ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «πρωταθλητή μεταρρυθμίσεων» μεταξύ όλων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, υπενθύμισε.
Ο επικεφαλής του ESM εκτίμησε πως το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία, στο βαθμό που η κυβέρνηση εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
«Εάν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να είναι σε θέση να εκδώσει κρατικά ομόλογα το πολύ μέχρι το επόμενο έτος.
Οι εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού μας (του ESM) θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει από την τρέχουσα βαθιά κρίση, χωρίς να προκαλέσει κόστος για τους φορολογούμενους σε άλλες χώρες.
Επαναλαμβάνω: η καθορισμένη εκτέλεση του προγράμματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.
Χωρίς αυτό, οι χώρες δεν θα είναι πρόθυμες να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, αν αυτό θα χρειαστεί μέχρι τότε», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης