Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποια είναι η Παυλίδης Μάρμαρα που εξαγόρασε τη Mermeren – Ο κλάδος στο επίκεντρο

Ποια είναι η Παυλίδης Μάρμαρα που εξαγόρασε τη Mermeren – Ο κλάδος στο επίκεντρο
Μόνο από τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά – Δημόσια πρόταση περιμένει η αγορά
Σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του μαρμάρου περνάει η Mermeren Kombinat.
Η Παυλίδης Μάρμαρα, θεωρείται κορυφαία εταιρεία από στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν, με υγιέστατο ισολογισμό και έργα σε όλο τον κόσμο.
Ήταν έτοιμη να μπει στο ΧΑ το 2003 αλλά ανέβαλε τότε την εισαγωγή λόγω της αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας.
Είχε καταθέσει αίτηση εισαγωγής το 1999 για την Παράλληλη Αγορά.
Έργα στη Σιγκαπούρη, στην Κορέα, τη Νέα Υόρκη, τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν, πιστοποιούν την αξία της.
Η εταιρεία έχει τέτοια υγιή οικονομική διάρθρωση που μπορεί να εξαγοράσει με ίδια κεφάλαια τη Mermeren, αν υποθέσει κανείς πως το τίμημα είναι περίπου εκεί που πήγε χθες η μετοχή (11,77 ευρώ, +30% με αποτίμηση 55 εκατ. ευρώ) μετά την ανακοίνωση η οποία δεν ανέφερε τίμημα!
Μετά την εξαγορά (της εταιρείας που κατέχει το 88,6% της Mermeren) η επενδυτική κοινότητα αναμένει το τι θα γίνει με το 11,6% του μετοχικού κεφαλαίου που απομένει.
Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΧΑ ο οποίος αναφέρει ότι «όποιος αποκτήσει καθ΄ οποιονδήποτε τρόπο άνω του 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου» είναι υποχρεωμένος να καταθέσει δημόσια πρόταση.
Ωστόσο, εδώ πρόκειται για αλλοδαπή εταιρεία, εισηγμένη στο Χ.Α., με τη διαδικασία των ελληνικών πιστοποιητικών, και θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση των αρμόδιων αρχών για το αν έχει υποχρέωση ή όχι. 
Η διοίκηση της Παυλίδης δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τις εξελίξεις και παρέπεμψε σε επόμενες ανακοινώσεις που θα δημοσιευτούν.
Ο κλάδος εξόρυξης μαρμάρου έχει βρεθεί στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες κυρίως λόγω της εξαγοράς της Κυριακίδης σε υψηλό τίμημα από ομάδα μετόχων που δρούσαν συντονισμένα με τον βασικό μέτοχο, ενώ υπήρχαν πληροφορίες για επικείμενη πώληση της Mermeren.
Εσχάτως στο στόχαστρο των επενδυτών του ΧΑ έχει βρεθεί και η Ικτίνος με τη μετοχή να σημειώνει αξιόλογη άνοδο.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως πιθανότατα η τεράστια βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του κλάδου αποδίδεται στα ανοίγματα που είχαν κάνει τα τελευταία χρόνια και τα οποία έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Η ποιότητα του μαρμάρου έχει ανεβάσει σημαντικά τα περιθώρια καθαρού κέρδους ακόμα και στο μισό του τζίρου!
Η Παυλίδης τα τελευταία χρόνια επιδεικνύει ανοδική πορεία και διαθέτει ισολογισμό που θα ζήλευαν πολλές εισηγμένες.
Το 2016 είχε πωλήσεις 62,2 εκατ. ευρώ από 50,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 31 εκατ. ευρώ από 19,7 εκατ. ευρώ.
Το εντυπωσιακό είναι πως υπήρχαν καταθέσεις ύψους 68,3 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 19 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των ακινητοποιήσεων ανερχόταν στα 64,5 εκατ. ευρώ (κτήρια, μηχανήματα, μεταφορικά μέσα κτλ) και ίδια κεφάλαια 87 εκατ. ευρώ.
Η επιχείρηση διαθέτει ένα εργοστάσιο κοπής και επεξεργασίας μαρμάρων και ένα εργοστάσιο κοπής και επεξεργασίας γρανιτών στην βιομηχανική περιοχή της Δράμας.
Ο εξοπλισμός της ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ περιλαμβάνει:
• 16 τελάρα κοπής όγκων
• 12 οριζόντιοι-κάθετοι κόφτες όγκων
• 1 γραμμή επιρητίνωσης πλακών
• 5 λειαντικές μηχανές πλακών
• 4 πλήρεις σειρές τυποποιημένων διαστάσεων
• 10 φρέζες
Διαθέτει το Λατομείο Ariston (δυναμικότητας 30.000 κ.μ ογκομάρμαρα) όπου εξορύσσεται ένα ευγενές και φίνο μάρμαρο με υψηλή αισθητική αξία, το Λατομείο Kavala που εξορύσσεται το ομώνυμο μάρμαρο με δυναμικότητα 40.000 κ.μ ογκομάρμαρα ετησίως, το Λατομείο Volakas όπου εξορύσσεται το λευκό μάρμαρο με τα χαρακτηριστικά γκρι-καφέ νερά, το λατομείο Florida όπου εξορύσσεαι ένα μοναδικό μάρμαρο με χαρακτηριστικά μπλε-γκρι νερά σε λευκό φόντο και το Λατομείο Perla στην Νότια Αλβανία όπου εξορύσσεται ο κρεμ/μπεζ ασβεστόλιθος.
Η Mermeren στην ανακοίνωση που δημοσίευσε στο site της αναφέρει ως έδρα της τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ σημειώνει σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας, πως το 10% διαπραγματεύεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με τη μορφή ελληνικών πιστοποιητικών και το 1,6% στο «Χρηματιστήριο της Μακεδονίας» με τη μορφή μετοχών.
Πριν την εξαγορά η εταιρεία είχε δώσει μέρισμα στους μετόχους της 1 ευρώ ανά μετοχή (9 Μαϊου), ενώ έλαβε και πρόσφατα νέα απόφαση για διανομή μερίσματος 0,73 ευρώ ανά μετοχή το οποίο θα καταβληθεί στις 30 Ιουνίου.
Συνολικά οι μέτοχοι έλαβαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα 8,1 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή από τα τέλη του 2016 που ήταν περίπου στα 6 ευρώ κινήθηκε πάνω από τα 9 ευρώ έχοντας κόψει και 1 ευρώ μέρισμα.
Η εταιρεία είχε το 2016 κύκλο εργασιών 16,6 εκατ. ευρώ από 16,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,4 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν μόλις στα 5,4 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 19,2 εκατ. ευρώ.
Υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 5,5 εκατ. ευρώ που όμως είναι σημαντικά μικρότερα από τα μερίσματα που έχουν αποφασιστεί.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση προς το ΧΑ δεν ανέφερε τίμημα αλλά στο ταμπλό αποτιμάται το 100% στα 44 εκατ. ευρώ περίπου (η εξαγορά αφορά το 88,4%).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης