Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bullard: Η Fed πρέπει να περιμένει να δει μια άνοδο του πληθωρισμού πριν αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια

Bullard: Η Fed πρέπει να περιμένει να δει μια άνοδο του πληθωρισμού πριν αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια
Πιθανή μια ανάπτυξη 4% της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα πρέπει να περιμένει για μια νέα αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός ξεπεράσει τον στόχο του 2%, δήλωσε σήμερα (23/6/2017) ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard.
«Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό εξέπληξαν προς τα κάτω και έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ επιστρέφει αξιόπιστα προς τον στόχο», ανέφερε ο Bullard σε συνέδριο της Ένωσης Τραπεζιτών του Ιλινόι.
«Η Fed μπορεί να περιμένει και να δει πώς εξελίσσεται η οικονομία προτού προβεί σε περαιτέρω προσαρμογές της πολιτικής της για τα επιτόκια», συνέχισε.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε κατά 0,25% τα επιτόκιά της κατά τη συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, στο εύρος 1% - 1,25%.
Η Fed συζητά τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να συγχρονίσει την επόμενη αύξηση του επιτοκίου της με το σχέδιό της να αρχίσει να μειώνει τον, ύψους 4 τρισ. δολ., ισολογισμό της.
Ο Bullard, ο οποίος θεωρεί ότι η οικονομία έχει κολλήσει σε μια χαμηλή ανάπτυξη, δήλωσε ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο βιασύνης στη διαδικασία.
«Αν και ένα χαμηλό ποσοστό ανεργίας της τάξης του 4,3% θα μπορούσε, θεωρητικά, να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό και να αποτελέσει λόγο αύξησης των επιτοκίων αυτή τη στιγμή, ο Bullard δήλωσε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί σύντομα.
Ο αξιωματούχος της Fed δήλωσε πως 2 δισ. δολ. είναι ένα κατάλληλο μακροπρόθεσμο μέγεθος για τον ισολογισμό.
Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ «πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά;», αναρωτιέται ο Bullard, για να τονίσει πως «η σύντομη απάντηση είναι “όχι”, βάσει των τρεχουσών εκτιμήσεων για τη σχέση μεταξύ ανεργίας και πληθωρισμού».
Ο ίδιος τόνισε πως ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως του 4% για την αμερικανική οικονομία είναι πιθανός, αν και υπογράμμισε ότι η αισιοδοξία σχετικά με την οικονομία έχει υποχωρήσει από τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης