Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΤΧΣ: Ανέφικτα τα placements στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών πριν τα stress tests του Ιουλίου 2018

ΤΧΣ: Ανέφικτα τα placements στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών πριν τα stress tests του Ιουλίου 2018
Επειδή όμως ούτε τα stress tests είναι εξασφαλισμένα ενώ για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις, οι μετοχές των τραπεζών θα ακολουθήσουν μια πολύ συντηρητική συμπεριφορά το επόμενο διάστημα
Κυβέρνηση και δανειστές έχουν προβλέψει ότι από την αποκρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα προέλθουν σημαντικά έσοδα.
Το βασικό ερώτημα δεν είναι μόνο το πόσο αλλά και το πότε θα μπορέσει το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να πουλήσει μέρος ή το σύνολο των μετοχών που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες.
Με βάση τις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου του 2015 το ΤΧΣ κατέχει μετοχές ελληνικών τραπεζών αξίας 2,08 δις ευρώ, που σημαίνει αρνητική απόκλιση από τις τιμές κτήσης του 2015 μόλις 60 εκατ. ευρώ.
Με βάση τις ιστορικές τιμές κτήσης ωστόσο, το ΤΧΣ έχει πραγματική ζημία περίπου 40 δις ευρώ.
Όμως το ΤΧΣ γνωρίζει ότι ουδέποτε θα ανακτήσει τα χρήματα που επένδυσε στις ελληνικές τράπεζες και πλέον περιορίζει το κριτήριό του στις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015.
Με βάση πλήθος πηγών εξάγεται το συμπέρασμα ότι το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος ορισμένων τραπεζών, δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει placements δηλαδή δεν θα μπορεί να διαθέσει μετοχές των τραπεζών πριν το πέρας των stress tests του Ιουλίου 2018.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Στην Εθνική π.χ. εάν το ΤΧΣ πουλούσε σήμερα το περίπου 40% που κατέχει θα αποκόμιζε 1,2 δις ή κέρδος 100 εκατ. πάνω από τις τιμές κτήσης.
Σε μια τόσο ρηχή αγορά placement στην Εθνική θα σήμαινε μεγάλη χρηματιστηριακή πίεση…
Όμως το σημαντικότερο είναι ότι για να υλοποιηθεί placement θα πρέπει να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι.
Ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα υπάρξουν στις τράπεζες μόνο υπό δύο όρους:
1) Να επιτύχουν οι 4 συστημικές τράπεζες στα stress tests του Ιουλίου 2018.
2) Οι τράπεζες να δείξουν αποτελέσματα που να πείθουν τις αγορές ως προς τη διαχείριση των προβληματικών τους δανείων.
Εάν οι επενδυτές γνώριζαν σήμερα ότι οι 4 ελληνικές τράπεζες αφενός θα περάσουν τα stress tests και αφετέρου θα εκπλήξουν με τις επιδόσεις τους στα προβληματικά δάνεια, ίσως ο κλάδος να δικαιολογούσε ακόμη και 50% με 60% υψηλότερες αποτιμήσεις.
Επειδή όμως ούτε τα stress tests είναι εξασφαλισμένα, ενώ για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις, οι μετοχές των τραπεζών θα ακολουθήσουν μια πολύ συντηρητική συμπεριφορά το επόμενο διάστημα
3) Σύμφωνα με κάποια εκτίμηση το ΤΧΣ μετά τα stress tests θα αποεπενδύσει από τις Eurobank και Alpha bank εάν όλα εξελιχθούν θετικά, ενώ σε Εθνική και Πειραιώς θα κρατήσει ποσοστά μειοψηφίας (π.χ. 10% στην Πειραιώς και 20% στην Εθνική τράπεζα).

Η αναβάθμιση από τη Moody’s θα είναι ουδέτερο νέο για την αγορά

Η αναβάθμιση της Ελλάδος από τη Moody’s κατά 1 βαθμίδα σε Caa2 ήταν μια θετική αλλά απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη.
Η αγορά την είχε αποτίμησει αυτήν την αναβάθμιση η οποία δεν μεταβάλλει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ουσιαστικά, καθώς ΕΚΤ και αγορές –ως γνωστόν– λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία την οποία δίνει για την Ελλάδα η Standard & Poor’s δηλαδή Β- ή 2 βαθμίδες υψηλότερα από τη Moody’s.

Τρέχουσα αξία μετοχών ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες
Τράπεζες

Τρέχουσα αξία μετοχών ΤΧΣ

26/6/2017

Απόκλιση από τις τιμές της ΑΜΚ του 2015

Πειραιώς

471 εκατ ευρώ

- 183 εκατ ευρώ

Εθνική

1,2 δισ. ευρώ

+100 εκατ ευρώ

Eurobank

47 εκατ ευρώ

-4 εκατ ευρώ

Alpha bank

365 εκατ ευρώ

+27 εκατ ευρώ

Σύνολο

2,08 δισ ευρώ

-60 εκατ ευρώ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης