Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ασήμαντη μεταβολή στα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων των ΗΠΑ, παρά τις αυξήσεις από τη Fed

Fitch: Ασήμαντη μεταβολή στα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων των ΗΠΑ, παρά τις αυξήσεις από τη Fed
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των Η.Π.Α. θα αναμένουν πρώτο μία αύξηση στον δανεισμό, πριν μεταβάλουν ανοδικά τα επιτόκια καταθέσεων. 
Οι αμερικανικές τράπεζες θα κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος (σσ: επιτόκια) καταθέσεων για το υπόλοιπο του 2017, παρά τις δύο αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Η.Π.Α. (Federal Reserve, Fed) μέσα στο 2017, οι οποίες ακολούθησαν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2016.
Τα παραπάνω υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των Η.Π.Α. θα αναμένουν πρώτο μία αύξηση στον δανεισμό, πριν μεταβάλουν ανοδικά τα επιτόκια καταθέσεων.
«Το κόστος καταθέσεων έχει μετακινηθεί ελάχιστα, παρά το γεγονός ότι το εύρος επιτοκίων αυξήθηκε από τη Fed συνολικά κατά 75bps από το Δεκέμβριο του 2016 (στο 1,25% - 1,50%).
Οι σημαντικές υπερβολικές καταθέσεις στο σύστημα και η χαμηλή ζήτηση δανείων είναι πιθανότατα οι βασικοί παράγοντες που κρατούν τα betas (το μερίδιο της αύξησης των χρεωστικών επιτοκίων που μεταφέρθηκε στους καταθέτες) χαμηλά για παρατεταμένη περίοδο», αναφέρει η Fitch, η οποία υπολογίζει τις καταθέσεις των αμερικανικών τραπεζών στα 1,35 τρισ. δολάρια, το τέλος του 2016.
Βέβαια, η Fitch πιστεύει ότι η αύξηση του κόστους καταθέσεων είναι αναπόφευκτη, παρά τις πρόσφατες τάσεις.
«Διατηρούμε την άποψή μας ότι τα επιτόκια των Η.Π.Α. θα εξομαλυνθούν ταχύτερα από τις προσδοκίες και ότι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων, στις 14 Ιουνίου, υπογραμμίζει ότι η Fed βρίσκεται σε φάση για πρόσθετη αύξηση 25 μονάδων βάσης έως τα τέλη του 2017, με συνεχείς σταθερές αυξήσεις το 2018 και το 2019».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης